Автокражби 2016: 3239 задигнати коли, 10% намерени

Допълнителен имобилайзер и спецболтове държат крадците далеч
15 мар 2017 11:15,
15
Автокражби 2016: 3239 задигнати коли, 10% намерени
Снимка: архив Булфото

3239 автомобила са били откраднати миналата година. Едва 10 процента от извършителите са били спипани и са им повдигнати обвинения.

Това соци статистиката на полицията, цитирана от БНТ.

Броят на откраднатите миналата година коли е намалял с почти 20% в сравнение с 2015 година. Тогава задигнатите автомобили са били 4018.

Още по темата
Най-много се крадат колите немски марки, но те са и най-много по улиците ни. Автомобилите, които са на повече от 10 години, се разфасоват за авточасти, а по-луксозните се препродават, най вече в чужина.

Най-много се крадат коли в големите градове – в София, Пловдив, Варна и Бургас. През миналата година в София са задигнати 1851 автомобила, във Варна – 368, в Бургас – 228, а в Пловдив 136.

Разбитите с цел кражба през миналата година автомобили са 5285, показва още статистиката.

"Най-ефективната защита си остава имобилайзера", обясни автомобилният състезател Румен Дунев. Това са допълнителните устройства, които се добавят към блокировката на автомаичната скоростна кутия и към запалването на автомобила.

"Производителите също слагат заводски имобилайзери, но крадците имат толкова съвършени уреди, че буквално за няколко минути могат да разкодират оригиналния имобилайзер", обясни Дунев.

Затова все повече клиенти поръчвали допълнителни имобилайзери, за разбиването на които на крадците ще им трябват поне четири часа. Тяхната цела била между 200 и 300 лв.

Срещу кражбата на фарове се използвали болтове без глава, с които те се укрепвали специално.

"Катализаторите също често се крадат, ние ги защитаваме с много високо якостна тел", каза още специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
11
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Дайте информация и в района на кои РПУ-на на МВР са най-много и неразкритите кражби. Шефовете на въпросните РПУ-та да се уволнят! Единствения начин е граждански натиск над институциите. В противен случай, ще продължаваме да четем само статистика! За всичко, не само за кражбите! Ето, един добър въпрос към кандидат-депутатите - какви мерки ще се вземат за понижаване на престъпността и в какъв срок очакват резултатите? Но не с нерегистриране на престъпления, разбира се.
11
0
 
5
 
! Отговори
жико преди 7 години
Колкото % са разкрили, с такъв % от заплатата да си ходят.
10
0
 
15
 
! Отговори
до СС преди 7 години
само от лицензирани морги викаш......а като ми блокира двигателя и няма да го правя, не мога ли да разпродам части и да избия някой лев, за да си купя друга кола, или викаш да я дам за триста лева на въпросните "лицензирани" морги и те да изкарат няколко хиляди от триста лева?!интересно...вместо полиция, прокуратура и съд да си вършат работата, да правим глупави закони, нагодени според ситуацията
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът с катализаторите е много подценен! Като ти го откраднат, какво правиш? Купуваш нов и го крадат и него?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
RODRIGO DUTERTE MOJE DA SE SPRAVI S KRAJBITE IMA MNOGO EFIKASNI METODI ZA OTKAZVANE NA KRAZIDTE OT POROKA IM ZA VECHNI VREMENA
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава заплатите на търсачите трябва да е 10% от сумата която са им обещали. Те работят толкова.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мафията, от която произлезе ГЕРБ, крадяла коли. Каква изненада!
5
0
 
8
 
! Отговори
sport преди 7 години
До ССЛицензирани ще станат тези, които са близко до нашите, които пък ще си имат и група по "събиране" на втора ръка части. Системата лесно ще се пригоди. ;)
4
1
 
31
 
! Отговори
Anonymous преди 7 години
Български патент! Защитаваме катализатори с много високо якостна тел!!! :)
3
2
 
29
 
! Отговори
СС преди 7 години
Това са автомобилите в един малък град в БГ - смятайте как родната полиция ни пази ... единствения начин да се предотвратят кражбите е да се продават авточасти втора употреба само от лицензирани автоморги от автомобили с документи за произход-катастрофирали или бракувани.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реклама :)
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3239 автомобила са били откраднати миналата година. Едва 10 процента от извършителите са били спипани и са им повдигнати обвинения. Г-жо Александрова. Едно до друго двете изречения нямат смисъл. Излиза,че освен броя на крадените коли полицията знае и общия брой на крадците, което е невъзможно.