Измама: 2 000 лeва за книжка с всички категории

Мъж от шуменско село дал парите на "влиятелен" познат
Обновена: 17 мар 2017 16:12 | 17 мар 2017 16:07, Боряна Павлова
11
Измама: 2 000 лeва за книжка с всички категории
Снимка: архив Reuters

Криминалисти от Шумен извършват проверка по сигнал за измама. 44-годишен мъж от шуменско село описва в жалба до полицията, че му била предложена услуга от мъж. С него се свързал чрез свой познат.

Мъжът му обяснил, че е влиятелен, и че може да му съдейства да му бъде издадено свидетелство за управление на моторно превозно средство за всички категории без да ходи на курс.

Уговорили цената на услугата - 2000 лева, като първите 1000 били дадени като капаро за услугата през месец декември, а останалата част от сумата трябвало да бъде издължена при подаване на документите в "Пътна полиция".

В края на нуари мъжът получил телефонно обаждане от "влиятелния човек", който му казал, че нещата са уредени и че трябва да отидат в "Пътна полиция" да подадат документите. В уговорения ден мъжът и кандидатът за шофьорска книжка отишли, за да подадат документи.

Услужливият мъж отишъл до гише на обслужващата банка, внесъл 50 лева за бърза услуга, предал квитанцията и листче с номер за уж подадени документи и казал на мъжа, че след седмица може да си получи с тези два документа свидетелството за управление на моторно превозно средство.

От своя страна 44-годишният мъж се издължил за услугата, като предал остатъка от уговорената сума. След седмица, когато отишъл да си получава шофьорската книжка, установил, че на негово име подадени документи няма. След като разбрал, че е измамен подал сигнал в полицията.

От Шуменската полиция припомнят, че желаещите да станат водачи на МПС или да придобият допълнителни категории трябва да минат по регламентираната процедура.

Няма никакъв начин да се получи свидетелство за управление на моторно превозно средство от "Пътна полиция" преди в сектора да пристигне протокол от успешно положен изпит от ДАИ. В сектора или съответното районно управление за издаване на СУМПС се предоставя медицинско свидетелство за съответната категория, удостоверяващ документ за завършен курс в БЧК, диплом за завършено образование с ксерекопия, платена такса за услуга, заявление и декларация, които се подават лично.

Придобиването и използването на документ, който не е издаден по надлежния ред от съответния орган също попада под ударите на закона.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Сапа преди 1 година
Такива трепят хората по шосетата, с купените книжки. Тоя *** трябва да се напъне повече за да се образуват повече мозъчни гънки, а не само една с която ходи до тоалетната. Да разбере, че има закон и правилник за движение по пътищата които трябва да се СПАЗВАТ!
6
0
 
5
 
! Отговори
Бай брадър преди 1 година
Ама и селинджъра е т*по парче, хем подкупвал хем реве-тарикат мъж не писка са казали хората.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хм, а сега глоба за опит за злоупотреба с документи!
4
0
 
10
 
! Отговори
Въмутен преди 1 година
Жалко, че не са ти взели повече, мошеник. Такива като теб с купени книжки заслужават да поседят няколко години в затвора за опит за предумишлено убийство
3
2
 
5
 
! Отговори
Стийв преди 1 година
Ама и цените на курсовете режат глави от кръста
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този вместо да се жали на полицията да вземат да го арестуват и него.Този също е за съд,след като е искал да вземе незаконно свидетелство.
1
0
 
18
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Ето заради такива хората измират по улиците...