Горанов буйствал зад решетките, роднини искат разследване

Следствието твърди, че затворникът е починал от инфаркт
Обновена: 29 мар 2017 09:53 | 29 мар 2017 09:45,
41
Горанов буйствал зад решетките, роднини искат разследване
Снимка: архив Булфото

Тече паралелно разследване за смъртта на Горан Горанов, който бе открит мъртъв зад решетките. След направената аутопсия стана ясно, че непосредствена причина за смъртта е остра сърдечна недостатъчност. Все още не са готови кръвните и хистологичните проби, които ще внесат допълнителна яснота.

Шокирани от внезапната смърт на Горанов, близките му първоначално се заканиха да искат реаутопсия в София, но след това склониха само за допълнителна кръвна проба, която да бъде дадена в независима лаборатория.

Отделно прокуратурата разпореди да се вземе резервна проба, която да се използва само ако се наложи да се правят още експертизи в хода на разследването.

Още по темата

“Прегледани са видеозаписите, разпитани са затворници. Целта е да установим дали има виновни длъжностни лица”, каза директорът на затвора Бранимир Мангъров, цитиран от "24 часа".

Роднини на Горанов не вярват, че той е издъхнал от естествена смърт. Те допускат две възможни версии - или да е погълнал наркотик или други медикаменти, дадени му от служител на затвора, или инфарктът да е вследствие на сериозен инцидент с парното в килията.

Адвокатът на семейството Захари Кирилов заяви, че ръцете и гърбът на мъртвия затворник буквално били попарени. Това юристът отдавал на инцидент с парното, при който се е спукала тръба в килията на Горан и е избила пара под високо налягане.

“Синът ми е крещял, викал е за помощ, но никой не му е обърнал внимание. Умрял е в адски мъки. Има свидетели - други затворници са чули виковете му”, твърди майката Саша Горанова. Жената е съсипана от мъка, че не е могла да опази сина си.

“Горан бе олимпийска надежда, имаше 20 медала, дипломи. На което и състезание по борба да отидеше, печелеше злато. Беше най-добрият, но изпратиха друг на олимпиадата в Гърция. Това го разочарова и стана причината да се откаже от спорта. Държавата го уби! Отиде си момчето ми, а институциите нищо не направиха”, съжалява майка му. Тя е убедена, че през последните няколко месеца синът ѝ е бил оставен на произвола на съдбата, изолиран в бургаския затвор.

“Бил е в карцер без легло, 5 месеца не е бил извеждан навън, а последните дни не са му давали храна”, казва почернената майка.

От ръководството на бургаския затвор обаче категорично опровергават тези твърдения.

“Всеки от обитателите на затвора има право на поне 1 час навън, а в нашия осигуряваме 2 часа. Право на всеки затворник е да се възползва или не от тази възможност”, заяви Мангъров.

Затворническият шеф заяви, че Горанов не е бил пращан в карцер. Заради честите пристъпи на ярост затворникът е бил в самостоятелна килия в зоната за повишена сигурност.

Бившият шампион по борба е излежавал 6 присъди, повечето за хулиганство. Три от присъдите му са били заради буйства в ареста, останалите - за нарушаване на обществения ред и засягане на телесната неприкосновеност на гражданите.

Сред най-колоритните му деяния са грабеж в компютърен клуб, при който Горанов първо нахлу и насочи газов пистолет към посетителите, а след това си сложи маска на лицето, както и кражбата на цветя от католическата църква, последвана от побой над свещеника, дръзнал да му направи забележка.

Най-странна бе акцията на Горан по улиците на бургаския кв. “Възраждане” да поставя дървени кръстове, облепени с черно тиксо, гарнирани с пера на умрели птици.

Последно Горан излежаваше присъда от 2 г. и 6 месеца за нападение над надзирател от бургаския затвор. Инцидентът стана на 10 март м.г., когато Горанов нанесъл юмрук в лицето на служителя Диян С. Нападнал и главния надзирател на затвора Димитър Ч. Инцидентът, станал когато двамата служители влезли в килията на Горанов, за да оставят вещи от майка му.

След този инцидент Горан бе пратен за лечение в болницата в Ловеч. Там според осведомени нападнал и служител на болницата.

След няколкомесечен престой в Ловеч Горан бе върнат в Бургас, а на 8 февруари се споразумя с прокуратурата и се съгласи да изтърпи ефективно наказание от 2 г. и 6 месеца заради юмрука в лицето на надзирател.

На едно от делата за мерките му бившият спортист и бивш охранител заяви: “Лечението в затвора в Ловеч не ми помогна,

чувам гласове и получавам халюцинации. Искам да се прибера вкъщи и да се лекувам.”

Магистрати обаче не го пуснаха с мотив, че той е опасен за обществото.

Заради непрекъснатите си изцепки през 2015 г. някогашната олимпийска надежда се озова в психатрията във Варна за експертиза.

“След 1 месец не можех да го позная, беше отслабнал с 20 кг, имаше рани по цялото тяло”, разказа майка му Саша Горанова. Според една от диагнозите бившият спортист страдал от личностно разстройство.

Родителите на Горан - пенсионирани инженер-химици от нефтозавода, са категорични, че синът им е бил здрав, но силните лекарства, с които го тъпчели в психиатриите, го сринали.

Състоянието на Горан видимо се влошило през последните месеци и той почти непрекъснато изпадал в кризи, казват източници от затвора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да го прости!
13
1
 
11
 
! Отговори
vlady преди 7 години
В най-добрите затвори в света като Khao Bin, Bang Kwang, Rayong, Kerobokan, Permisan, Batu и т.н. буйстващите се успокояват ефикасно с палки. Редно е и в България да се прилагат подобни методи.
12
1
 
15
 
! Отговори
9 до 10 преди 7 години
Не става въпрос за наркотици, а за анаболи. А грешно предписаните медикаменти от психиатър единствено влошават ситуацията допълнително. Проблемът с човешката глава е, че е непредсказуема и такива грешки (за съжаление) са драстично чести. Това е и причината 90% от хората в психиатрии да се влошават вместо да се подобряват. Ако тук четат млади момчета - не си играйте на Мистър Олимпия!
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,одителите - химици да бяха му обяснили влиянието на амфетите
10
1
 
10
 
! Отговори
.!. преди 7 години
не пич, амдетките не прощават на никой, особено ако се пристрастиш. Това са други тренировки...
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Номер 9, преди кои химии е било интелигентно момче? Изписаните от психиатъра или има и предистория? В смисъл нещо за тренировки ли е приемал?
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Беше много интелигентно момче преди да започне да се тъпче с химии, това е истината. Малко отклонение, най- малката грешка при изписването на психотици, и следва описаното в статията. Химията не е игра, това тинейджърите трябва да разберат преди да започнат да се тъпчат! Горан не е единственият, много други бомби със закъснител цъкат, особено в Бургас!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако беше здрав въобще нямаше да стигне до затвор и психиатрии. Отървали са се родителите и всички около тоя. Бил е як като бик и агресивен като хипопотам, нямало как да го лекуват насила. Рожба е, трудно им е на родителите, няма как за съжаление, но това е по-малкото зло.
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя редовно си е викал и крещял в килията. Този път е имало защо, но никой не се е отзовал поради ефекта на лъжливото овчарче.
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ни занимавате с жизнения цикъл на някаква ***?
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затворът не е почивна станция. Да би мирно седяло- не би чудо видяло! Сега вече няма да буйства. Амин!
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очевидно този не е бил за затвор, а за психиятрия на лекарства. Не са го освидетелствали навреме, което е довело индиректно до смърта му, както и до страдания за други хора.
2
16
 
4
 
! Отговори
miko преди 7 години
Мангъров е същия като Горан - убиец.Умрял затворник в затвор - оставка на директора на затвора.
1
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затворете полицаите които са били на смяна в килията му и пуснете парното !Следващите ще тичат да проверяват, ако някой вика !