BG ТИР-ове возели купища менте цигари за Европа

21 950 000 къса цигари са иззети в Испания, Румъния, България
30 мар 2017 13:45, Анисия Иванова
3
BG ТИР-ове возели купища менте цигари за Европа
Снимка: МВР

21 950 000 къса цигари без бандерол са открити и иззети при международна спецакция, при която е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда на акцизната стока. Операцията е проведена с активното участие на служители на ГДБОП, съобщиха от МВР.

Международното разследване за контрабанда на цигари на територията на цяла Европа е започнало през 2015 г. В рамките му е организиран интензивен обмен на информация между компетентните служби на България, Румъния, Испания и Великобритания.

В хода на операцията, на 2 март 2016 г., в Румъния е задържана товарна композиция (цистерна) с български регистрационен номер, в която в специално изграден "тайник", са открити 320 мастърбокса /3 200 000 къса/ с цигари без бандерол. Задържан е шофьорът на цистерната - български гражданин.    

На 23 юни 2016 г. след взаимодействие между ГДБОП-МВР и Генерален Инспекторат "Гранична полиция" на Румъния е задържана и товарна композиция, в която са открити 510 мастърбокса /5 100 000 къса/ с цигари без бандерол.

Контрабандните цигари били плътно наредени в запечатани хартиени ролки. Последвало издаването на еврозаповед за арест на шофьора на композицията, който бил установен и задържан на българска територия и към момента се води дело за неговото предаване на румънските власти.

В хода на работата по неутрализирането на международната организирана престъпна група, проведена под наблюдението и ръководството на Специализирана прокуратура, на 18 ноември 2016 г. в България е проведена спецоперация. Открити са 936 мастърбокса (9 360 000 къса) цигари без бандерол. Задържани са осем лица, като на седем от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, извършваща контрабанда и разпространение на цигари без бандерол.

Междувременно на територията на Кралство Испания са проведени няколко операции. На 4 юни 2016 г.  са конфискувани 100 мастърбокса с цигари в превозно средство, управлявано от български гражданин. Установено е, че той е участник в международната организирана престъпна група. На 24 август 2016 г. испанските власти открили и иззели други 36 мастърбокса с цигари, а на 15 февруари 2017 г., при поредна акция конфискували 42 мастърбокса контрабандни цигари.

Финалният етап на операцията е проведен на 28 март 2017 г. На територията на Испания са задържани 28 души, съпричастни към организираната престъпна дейност. Открити са 241 мастърбокса готова продукция /цигари без акцизен бандерол/, извършени са процесуално-следствени действия на 18 адреса. Иззети са 140 000 евро.

На територията на Румъния са претърсени 38 адреса. Намерени и иззети са голям брой мобилни апарати и компютърни конфигурации. В автомобил, ползван от престъпната група, са открити 10 мастърбокса с цигари без акцизен бандерол.

По същото време у нас е задържан българин, съпричастен към организирания транспорт и контрабандното въвеждане на цигари на територията на Румъния и Испания. У него разследващите намерили три мобилни телефона. Проверени са четири адреса и лек автомобил, откъдето са иззети още три мобилни телефона и документация, свързана с осъществяваната контрабанда.

Така, при проведените съвместни операции у нас, в Румъния и Испания, общо са задържани 21 950 000 къса / 2195 мастербокса/ цигари без акцизен бандерол. Арестувани са 40 души от различни националности.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
OT VISOKO NA DOLU, PO VERIGATA I V SATVORA.
A MAN OT KORUPZOYA.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Лондон поне са с БГ бандерол. Чак ме досмеша 1 път като видях Англичанин с Марлборо на което пише "Пушенето Убива" . Оригинални са цигарите, но лимита за 2 стека на човек не се спазва. Продават се на двойна цена 40 паунда стека. За сравнение 1 кутия боро с английски бандерол е 9 паунда.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителствения контрабанден канал го пресякоха, ужас.