24-часови рекорди на пътя: Катаджии изловиха 3500 джигити

Най-често млади си вдигат адреналина с превишената скорост
22
24-часови рекорди на пътя: Катаджии изловиха 3500 джигити
Снимка: Булфото, архив

Близо 3500 водачи са засечени да карат с превишена скорост само за един ден, съобщиха от "Пътна полиция".

Нарушенията са установени в рамките на 24-часовата операция за контрол на скоростта.

Най-често водачите, които карат с превишена скорост у нас, са млади хора, които искат да си повишат адреналина, обясниха от "Пътна полиция".

Още по темата

"Скоростта е убиец №1 на пътя и затова се предприемат не само в България, но и в останалите държави, изключително много мерки в тази насока", коментира шефът на "Пътен контрол" гл. инспектор Росен Рапчев.

Според него трудно може да се направи профил на човека, който кара твърде бързо, въпреки че именно превишената скорост е най-честата причина за тежките катастрофи в страната.

"Не само в България, но и в останалите държави в Европейския съюз най-големият процент на загинали и ранени от пътнотранспортни произшествия са по причина превишена скорост или несъобразена скорост спрямо пътните условия", обясни той.

Рапчев отчете много добри резултатите от акцията на полиция за контрол върху скоростта.

"Ефектът на тези операции е много добър. Целта не е да хващаме повече нарушители, а да можем да спасим някой човешки живот или най-вече да има по-малко пострадали от пътнотранспортни произшествия", коментира той.

България е член на Европейската служба за пътна полиция и е част от плана за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти в сравнение с 2010 г. с 50%.

Рапчев отбеляза, че в сравнение с миналата година при операцията "24 часа скорост" има намаление на пътнотранспортните произшествия, но пак за съжаление има и загинал.

"Има само 9 тежки пътнотранспортни произшествия за територията на цялата страна по време на акцията, като средно от началото на годината варират между 25 и 30 за 24 часа, което е доста сериозно намаляване", уточни той.

Рапчев посочи, че с този сериозен контрол, нарушенията са и много повече, защото на много повече точки за контрол е осъществявана тази дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
4
 
! Отговори
до лъжци преди 6 години
Хайде информирай се за глобите по света и път тогава се изхождай по въпроса!Не ми се пише толкова,но имат такива глоби (а някъде има и затвор) че свят ще ти се завие!Хайде мини на червен светофар например в Гърция,Сърбия или Хърватска или пък вдигни 50км над разрешената скорост там,или в Австрия примерно!Само за сведение,в Гърция за преминаване на червен сигнал глобата е 700 евро,а за над 50км на 1000 евро и номерата 14 дена в астиномията!За антирадар конфискуват автомобила,отворко!
14
4
 
3
 
! Отговори
лъжци преди 6 години
Не мога да разбера как спирате даден човек да кара бързо с глоба, човека си минава покрай камерата с пълна гас, чуди се снимаха ли ме и продължава с пълна газ..Само да кажете за глобите, къде по света има такива глоби в полза на Герб, глоби колкото 2,3 минимални заплати , това са нечовешки глоби на фона стандарта, стига сте лъгали че го правите за човешкия живот, ако толкова ви пукаще за хората щяхте да правите пътища с тея пари а не хотели, колко милиона събират Кат и къде отиват, никой не знае
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Отчели много добри резултати..."Резилтатите щяха да са добри, ако превишилите скороста бяха пренебрежимо малко.Милиционерска им работа!
12
2
 
4
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Като глобят няколко хиляди, другите няколко хиляди ще се замислят. Доста пари за държавата. И сами ще търсят знаците за максимална скорост на участъка. А някои наглеци с много пари могат да станат постоянни спонсори.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15, аз като вас съм ви виждал по Тракия....как може в тъмното да прелитате покрай мен дето карам със 130 с лек автомобил бе? Вие нормални ли сте? И то с товарна кола? По завоите към София по Тракия вдигате по надолнището сигурно и 180... изперквате...един път ще стане и ще сте в орландовци.
10
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новите автомобили особено с 3 кубика и нагоре под 150-160 не се движат на магистралите. Аз пътувам постоянно с бус и разкарвам стока. С 2, 5 тона товар пежо боксер 3.0 кубика TDI 180 коня аз по Тракия не мога да не вдигна 150 -160 километра на равен участък. Просто машината си го иска и нямам и време за губене по пътищата. Не съм тръгнал на разходка.И някой комплексар като съм с празен бус тръгне да ме изпреварва при моето темпо от 160 с празен бус и намали после кво да го правя?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си много пррост да те хванат на магистралите ченгетата за превишена скорост. Като видиш знака че след 3 километра следва паркинг намали скоростта на 130 за всеки случай..там се позиционират джандарите с камери в патрулката. Иначе на другите пътища винаги могат да те изненадат ако не си им видял подвижния знак за камера.
8
3
 
3
 
! Отговори
Dds преди 6 години
Не обичам да пиша по безмислени саитове, но почнах да се дразня от кат с всеки изминал ден се вижда все едно и също, винаги на едни и същи места стават катастрофи . не е фактор превишената скорост а кофти пътищата,не може след дълга права да има 100 градуса завой и да е сложено само едно 50 там колкото да отбие номера и някой новобранец е въпрос на време да прелети в канафката. аз съм шоф. от 20 год. работата ми е свързана с пътуване,ако не карам с превишена скорост до сега да са ме уволнили.
7
3
 
7
 
! Отговори
Гост - продължение преди 6 години
Колко народ така, напоследък, се обособява от "други" някакви българи... Грешка обаче, всичките сме еднакви). Поне пред закона, на лист. И на пътя са еднакви - и джигита, и господинът от втория етаж от някоя "Младост", който бърза, заедно с джигита занякъде, гази хора по пешеходните пътеки и предизвиква в заснежено време 3500 акта за нарушение на скоростта(?!?)... Ами от КАТ да вземат, да направят тези проверки редовни, пък рутинните да тръгнат кампанийно?!
6
4
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Гледам, няма коментари много). Но пък го има редовното - в случая от коментиращ Надя Николова - "българите са с такъв манталитет за съжаление...". Хрумна ми изказването на онзи депутат завчера, който заяви, че щял да се бори срещу "Другата България", която била пуснала корени в нашата държава. Г-н депутат, ей ви тепих за борбата - тук г-жа Николова публично заяви, както и мнозина други по фейсбука и пр., че и от парламентарната трибуна, дето тя не е от "българите")))
5
4
 
10
 
! Отговори
до ИСТИНАТА преди 6 години
не защитавам по никакъв начин КАТ, но как се предполага да хващат "джигитите" без "рутинни проверки" ?Всеки ден се наглеждам на почти едни и същи системни нарушения на едни и същи места, докато това продължава ще продължавам да твърдя че нито един в КАТ не си е заработил заплатата за месеца.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението е по-малко коли, по-малко петрол и повече БДЖ.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрън дрън та пляс. По време на "акцията" им, минах около 250км. Гръмнат полицай не видях. Всички караха като луди. Акцията да не е била само в Шопландия?
2
5
 
44
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
Шофьор съм от 25 години. Категорично мога да заявя, че по-безобразно шофиране от това в момента не съм виждал никога.Не е чудно, че по пътищата има толкова жертви.КАТ трябва да е безкомпромисен с джигитите, които застрашават не само своя, но и чуждия живот на пътя.Ежедневно трябва да се следи за превишена скорост, а не само епизодични акции.В същото време съм против така наречените "рутинни проверки" на пътя, защото губят времето на хората и създават предпоставки за корупция.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 часа мина, а статията ми за Чийзъса още я няма!? Не мога такааааа :(