И ГДБОП ни предупреди да внимаваме с WannaCry

Не отваряйте съмнителни съобщения, активирайте защитна програма
Обновена: 14 май 2017 10:29 | 14 май 2017 10:27, Камелия Цветанова
16
И ГДБОП ни предупреди да внимаваме с WannaCry
Снимка: Reuters, архив

За новия криптовирус /WannaCry/, който вече е заразил няколкостотин хиляди компютъра по цял свят и продължава да нанася щети, предупреждават и от Главна дирекция борба с организираната престъпност /ГДБОП/.

Потенциални жертви на хакерската атака са милиони компютри по света, се припомня на сайта на МВР.

Експерти по киберсигурност от ГДБОП съветват да бъдат предприети няколко важни стъпки за защита: използване на съвременна операционна система; незабавно обновяване на използваната операционна система, ако тя е неподдържана или остаряла; спиране на уязвимия комуникационен протокол SMB; използване на надеждна антивирусна програма; редовно архивиране на важните потребителски данни върху изолиран носител; активиране и правилно конфигуриране на съвременна защитна стена и игнориране на съмнителни и/или СПАМ съобщения.

Вирусът се разпространява без желанието и намесата на легитимния потребител на компрометирания компютър чрез наскоро установена уязвимост в комуникационен протокол за връзка между сървъри по света, използващи операционната система Уиндоус.

Всички важни файлове върху заразения компютър се криптират, а потребителят е заставен да заплати еднократно около 550 български лева в дигиталната валута Биткойн, за да получи отново достъп до тях. Компрометираната система автоматизирано се опитва да разпръсне вируса, като атакува други сървъри по света.

Британски специалист по информационна сигурност случайно е ограничил разпространението на заразата, като е регистрирал интернет домейн закодиран във вируса, но алармира, че опасността остава висока, се посочва в съобщението.

До този момент жертви на хакерската атака са станали болници във Великобритания, испански телекомуникационен оператор, офиси на американска куриерска фирма, компютри на руското МВР, жп гари в Германия, автомобилни фабрики във Франция, училища в Китай и много други.


16
Още по темата: ГДБОПкриптовирусWannaCry
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
1
 
! Отговори
стигавече преди 3 години
Има актуализации на майкро али балите за XP, server 2003, 8 просто ги изтеглете и инсталирайте това е.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да попитам гдбоб понеже гледа дали е видяло оня с 100 човека всичките вундерки че на ми се струва нее и как са изписани и реално ли е това
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, така... тоя вирус съм го получавал няколко пъти, от около половина година насам. Половин година! Великите професионалисти от ГДБОП обаче чак сега загряха и се активираха. Браво, "заслужиха" си заплатите, дето им ги плащаме.
12
1
 
6
 
! Отговори
venix преди 3 години
ми да ползват Линукс или BSD бе. толкова ли са ***? хем по-стабилно и кораво, хем вирус не ги лови. ама на кой да разправяш... уиндоус та уиндоус... на ви сега! на UNIX-ите и файъруолите са им по-добри и изобщо имат всякакви защитни механизми, за разлика от тъпата шарения на бозите...
11
1
 
1
 
! Отговори
Лъжикучка преди 3 години
"компютри на руското МВР"-хахахахаа,да бе да.Най-издирвания хакер е руснак/който със сигурност работи за държавата си/и някой тука да се оака,че били заразени компютри на руското МВР...хахаха прави гълточка на моят гъши пастет.
10
0
 
2
 
! Отговори
пак не разбрахте преди 3 години
Предупреждението е за служителите на ГДБОП, че там всички са на компютърно "грамотни" .. че и не само компютърно :)
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3

Той ли ти каза? Шмиргел.
8
1
 
0
 
! Отговори
7 преди 3 години
Модифицираната версия вече е била забелязана и в понеделник ще има още 100-150 000 заразени балъци. А кръпката я пуснаха още 14 март и просто трябва да имаш лицензен Windows, който да се ъпдейтва.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя вирус вече не работи... Гдбоп пак в час хахаха...
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса се разпространява през самба протокола. Просто преди да се логнете в нета изключета файлс шеринг от свойства на текощо ползвания интернет интерфейс.

После инсталирайте фикса на майкрософт

W10 catalog.update.microsoft/v7/site/Search.aspx?q=KB4012606

catalog.update.microsoft/v7/site/Search.aspx?q=KB4013198

catalog.update.microsoft/v7/site/Search.aspx?q=KB4013429

Ъпдейтвай 10-ката
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уиндолски неволи ....
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скаапан Уиндоус! Всеки го прецаква, който е решил. Бил гейтс, бадева взе милиардите.
3
2
 
16
 
! Отговори
асен преди 3 години
Сноудън каза , че следата води до анс на саш .
2
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Така и не разбраха, че този вирус не се разпространява чрез съобщения....
1
0
 
7
 
! Отговори
boy.de преди 3 години
Абе предупреждението не е ли преди ...? Или за ГДБОП е след ...!