Македонска афера с митниците: 22-годишен хакер източвал хазната

В схемата били замесени и наши митничари, носели флашки с вируса
20 май 2017 10:23,
28
Македонска афера с митниците: 22-годишен хакер източвал хазната
Снимка: архив Reuters

Двама македонци, единият от които е митнически служител, бяха задържани при мащабната операция на ГДБОП по подозрение, че са източвали бюджета на държавата ни през Агенция "Митници", след като са заразили системата с вирус.

Заедно с тях с белезници се оказали още 21 души. Трима от тях са български митничари. Акцията се е провела в София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина и е била под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Разследването по групата, която се предполага, че обхваща и други страни, е започнало още през юни 2015 година след сигнал от Агенция "Митници". Служителите забелязали, че в системата се отчита транзит на товари, които никога не са съществували. Освен това на документи минавали през границите ни и камиони, които никога не са стъпвали на пунктовете.

Оказало се, че това се прави, за да може да се приспада след това ДДС за търговия и сделки с други страни, както е по закон.

Все още не са ясни щетите, които са нанесли бандитите, които ползвали услугите и на хакери, стана ясно от думите на Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, във връзка с операцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Разследването на антимафиотите продължава и в рамките на други държави, една от които е Македония.
 
Трима от 23-та задържани са действащи служители на Агенция "Митници". Освен личните им обиски, в момента се извършват претърсвания и изземвания на банкови касети, тъй като в домовете им са установени множество ключове от такива сейфове. До момента е проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция "Митници" и в нея е открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход.

"До настоящия момента са извършени повече от 100 процесуално-следствени действия – обиски, изземвания и други и са задържани 23 лица”, обясни Арнаудова.

Престъпната дейност се е случвала благодарение на уменията на млад компютърен специалист /21-22г./, който е създал специален софтуер, прехвърлял го е на флашки, предавал ги е на определени хора и е създал възможност чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на митниците и да се приключват различни транзити.

Приключвани били транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.

Автомобилът е трябвало да премине през територията на България и да излезе от определен митнически пункт, завладян от хакерската атака. Последствията от това са, че напускайки България, след закриване на транзита на българо – македонската граница например, следва възстановяване на ДДС и акциз на изпращача, като мита не се събират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
selec преди 6 години
"More than 200,000 bitcoins in value of 500 million USD seized by the Bulgarian authorities"По принцип без желанието на младото IT тия пари не могат да се открият дори. Оттук натам е добре да се разбере какво ще се случи с близо милиард лева
21
2
 
0
 
! Отговори
bstvr преди 6 години
Относно хакерчето дето щяло да го отнесе за нищо... неофициално се оказва,че са му намерени 250 000 биткойна, закупувани с пари от тази схема. някой да пресметне хонорарчето по днешен курс... удар на десетилетието прави. дано не пукне случайно.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тикво, защо не направиш МИНИСТЕРСТВО НА КРАЖБАТА?Дори в края на год. може да си раздавате награди , медали и купи за най-голямите крадци.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин Пак ли аз съм виновен, че Ваш Тиквун и Кой са Ви крали в продължение на години. Загуби за милярди, а наказан и виновен само едно детенце на 20 год.Е, бас си държавата. Брюксел седи, гледа и тъпей. Реакция - ПЪЛНА НУЛА!!! Уууу!Европейския съюз на крадци, подлеци, търгаши и кроячи на шапки. Накрая най-невиния с някакви си 5 бона в джоба ще обере пешкира. А през това време мутри, бивши ченгета и политици ще харчат милионите откраднати пари.Това в нашата мила родина е достойно за шексп
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
затова в Европа махнаха границите и митниците -
17
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нищо ново НЕ КАЗВАТЕ,ще имали ОСЪДЕНИ,или всичко че баде потулено,МАСЛАРОВА НАНЕСЕ ЩЕТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА 11,000,000 МИЛИОНА ЛЕВА И Е НЕВИНА,това не е държава на българските граждани а на МАФИЯТА.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не са те ,ще са други.Все ще са някои.Източвчнето няма нокога да спре.Или там където е текло пак ще тече.
15
2
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Тази страна някога ще има ли нужда от честни и коректни служители и работници.Имам усещането ,че при кандидатстване за работа за предимство се счита богатото криминално досие.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До момента е проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция "Митници" и в нея е открита голяма сума пари 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход. Е как се спестяват тези пари с митническа заплата бруто - 700-1000лв
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Естествено, просто питам кой му е казал като кадрите там са на геп, ало Ваньо кво става?
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пари намерихте у програмистчето?Съмнявам се да са повече от 10 бона.Пуснете момчето, дайте му една условно. Не се излагайте!!!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един програмист, за да направи тази програма някой му е казал за тази пролука. Такава програма от обикновен хакер не може да бъде направена. Някой му е помигнал и това е 100% сигурно.Жалко, защото няма съдия в БГ, който да изчисли коректно процентното съотношение за реалната вина на програмистчето.Жалка работа. Сега програмистчето (детенце) ще го отнесе. ДОЛНА *** , КОЯТО КРОИ ШАПКИ НА ХОРАТА ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ.ПОНЕ КАТО ВКАРАТЕ В ПАНДЕЛАТА ПРОГРАМИСТТА НЕ ГО НАСИЛВАЙТЕ.
10
7
 
7
 
! Отговори
Абсолютише преди 6 години
Едно време бяха виновни капитализЪма и четирите годишни времена, после талибаните и четирите годишни времена. Сега пък македонците и четирите годишни времена. Бсе някой е виновен на герберастите!
9
7
 
5
 
! Отговори
Evropol преди 6 години
Хаха на ти ГЕРБ и Патриотите имах превид Партизаните
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости, за да направиш такава програма трябва първо да имаш вътрешен достъп до системата и второ да си напълно наясна как работи както самата система така и митниците. Набеденият за хакер е някое програмистче което ще го отнесе. Това си е брутална корупционна схема направена от висши ДАНС-аджии и чиновници от Митниците.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разследването по групата, която се предполага, че обхваща и други страни, е започнало още през юни 2015 година---------------------------------------------------Eгати разследването бе :) 2 години. това колко виртуални тирове са минали не е истина. Тука става въпрос за десетки милиони според мен.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей тоя митничар много кyx бе , как може да държи парите в сейф в българска банка , не е ли могъл да направи една екскурзийка до Швейцария .
5
6
 
20
 
! Отговори
сюзана преди 6 години
колко много митничари с престъпления, колко пъти ги арестуват, но в затвора не влизат,плащат си, няма ли най-после да назначат немци за митничари у нас.Колко са богати ми-тничарите, това е най-доходната работа, един митничар има пари колкото 50 лекари и70 учители.
4
2
 
28
 
! Отговори
ИЗВЬН преди 6 години
И всичко това започнало да се случва в далечната 2015г. и се наблюдава, наблюдава, наблюдава... и документира естествено. Та от тогава не са имали вьзможността да разберат, кой-какьв го играе в схемата...и кьде отиват парите ?.....и един мармот увива, увива ! :))
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престъпната дейност се е случвала благодарение на магистратите които застроиха Черноморието с хотелчетата си, а не на някакво си "гениално" хакерче с флашка.