Косьо Самоковеца – от портиер до престъпник

По нашите географски ширини всичко е възможно, но се плаща с живота
26 май 2017 07:00,
79
Косьо Самоковеца – от портиер до престъпник
Снимка: Wikipedia

Не харесвам да пътувам с бронирани коли. Не харесвам да се избиват около мен. Не харесвам да се движа непрекъснато с охрана. Това да съм все с бодигардове, ми пречи. Затова постоянно пътувам навън. Защото в другия свят мога да седна като нормален човек на пейка. Без да се страхувам, че ще ме гръмнат.

Константин Димитров-Самоковеца прави това признание в интервю за "168 часа" през април 2003 г. Седем месеца по-късно е "гръмнат в другия свят". Нароченият за контрабандист №1 в годините на прехода е убит на 6. XII. 2003 г.

Топмоделът Цеци Красимирова е до Косьо, когато го убиват  на площад "Дам" в Амстердам.

Може ли за няколко години млад портиер от Самоков да се превърне в първи трафикант в държавата, собственик на 8 фирми в България и поне две-три в Англия, за когото се разнасят легенди, че "държи на каишка" шефове на митници, висши полицаи и управници?

Косьо Самоковеца доказва, че по нашите географски ширини е възможно, но се плаща с живота. За смъртта му има поне дузина версии - набъркал се в отношенията между турски дилъри на дрога, бил поръчан от албански и сръбски наркотрафиканти, килъра му го пратил Сретен Йосич, вбесил СИКаджиите, смъртта му пожелал друг контрабандист - Иван Тодоров-Доктора, също вече покойник.

Едно е ясно - за има-няма 5-6 г. бедното, но амбициозно момче от Самоков, син на шофьор, сбъдва мечтите си. Живее в апартамент от близо 300 квадрата на пъпа на София - бул. "Патриарх Евтимий". Жилището му е обзаведено с вкус. По стените висят картини на Майстора, Златю Бояджиев и единственият автопортрет на Цанко Лавренов.

Шири се в огромно имение, приличащо на средновековен замък с кули, строи хотел "Константин Палас" в Боровец, вози се в брониран джип "Мерцедес" с номер 8899, купува апартамент и три бутика в Лондон на миля и половина от кралския дворец в Саут Кенсингтън.

Типично по български сменя съпругата Ангелинка, с която е от 20-годишен, с топмодела Цеци Красимирова.

Самоковеца умира едва на 33 г., само две седмици след като на 21 ноември 2003 г. навършва Христова възраст.

Последните месеци от живота си прекарва между Лисабон, Амстердам, София, Лондон, Сен Тропе, Монако.

В средата на ноември напуска България със 153 хил. евро в джоба, които не декларира. Във Франкфурт е задържан с парите. Обяснява, че идва да купува "Ауди А6".

Макар у нас да се движи с поне 20 души охрана, в чужбина е волен като птичка и не вярва, че някой ще му посегне. Но греши.

На 6 декември 2003 г., около 15,30 ч той и любимата му Цеци Красимирова излизат от хотел "Краснополский" на площад "Дам". Докато Цеци и Косьо оглеждат витрините на най-скъпия магазин за диаманти в холандската столица, на същия площад се е притаил още един мъж, който следи влюбената двойка.

Холандецът Ервин Врекер, по това време 45-годишен рецидивист, разследван в родината си за сводничество, дрога и мокри поръчки, член на рокерската организация "Хелс Ейнджълс", стиска под дрехите си пистолет.

Самоковеца и Цеци спират такси, тя заобикаля колата, за да седне в нея, и в този момент проехтява изстрел. Врекер стреля почти от упор в главата на Косьо, рикошет уцелва и манекенката. Смъртта на Самоковеца е светкавична.

В криминалното досие на Врекер е записано, че при атентата срещу Самоковеца той е имал помагач, останал неразкрит. Според една от версиите това е Васил Качиков-Дългия, който по това време се намира на същия площад. Службите засичат няколко разговора между него и Врекер, докато двамата са на "Дам".

На погребението му се събират около стотина души - предимно близки и роднини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не мога да разбера целта на публикацията - годишнина от смъртта му ли се чества или какво? Желание да се създаде романтичен ореол на "бедното, но амбициозно момче"? Копаете дъното, хора ...
23
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е както отиваш и даваш на един ром 100лв. да изтегли кредит за 1000лв. и да ти купи нещо :-). Някой печели милиони от търговията с дрога и оръжия и дава на самоковеца стотици хиляди. В един момент ако усети, че не му трябва го гръмна и намира друг
22
3
 
6
 
! Отговори
Циник до 31 преди 6 години
И в най-затънтените кърджарийски махали вече има нет - за да могат лоботомирани, и спастично парализирани да се упражняват!*** е ***!Колко пъти трябва да ти го повтарям ? Досега и шимпанзе щеше да запомни.:-)
21
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не се интересува от тези ***, важното е да се отвлича вниманието от проблемите и какви ги върши правителството. Пуснали са им нареждане и пишат
20
2
 
17
 
! Отговори
за малко съмносно преди 6 години
До Анонимен 24Стига с тая шльокавица, и да искате да кажете нещо,то няма стойност,понеже така показвате че сте несериозен човек,срамота е при положение че има българска фонетична и секва друга клавиатурна подредба,но мързела,,,си остава за цял живот! А относно статията...писал я некъв си....който по онова време е ходил прав под масата . от някой...който по онова ре
19
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия БЕДНИ МОМЧЕТА БЯХА ИЗБУТАНИ НАПРЕД И ЕЖЕДНЕВНО ПРЕД ОЧИТЕ НИ И В УСТАТА НА ВСИЧКИ МЕДИИ- ТЕ ОТВЛИЧАХА ОБЩЕСТВЕНОТО ВНИМАНИЕ ОТ ИСТИНСКИТЕ ГОЛЕМИ ДАЛАВЕРИ И ОГРОМНИ КРАЖБИ. ДОЙДОХА КОГАТО ФАЛИРАХА БАНКИТЕ И НАПЪЛНИХА ДЖОБОВЕТЕ НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, КОИТО ЗАВЗЕХА ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ В БГ, А СЛЕД ТОВА КОГАТО НАРОДЪТ НЕ ГЛАСУВАШЕ ПРАВИЛНО ГО НАКАЗВАШЕ КАТО МУ УВЕЛИЧАВАШЕ ЦЕНАТА НА ТОКА И ХРАНИТЕ- СПРАВКА- ИСТОРИЯ НА ПРЕХОДА, А СОЦИАЛИСТИТЕ ДО ЕДИН МИЛИОНЕРИ ЗАТЪНАЛИ В ДАЛАВЕРИ.
18
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам защо трябва да се пише за подобна и.змет.
17
1
 
63
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
Така наречената топ манекенка Цеци Красимирова е една от многобройните пачaври на Жоро Илиев, след което същият е подарява на своя топ трафикант.
16
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбрах, защо днес.бг ни занимава с тази *** - отдавам го на факта, че няма за какво да пишат вече, никакво друго логично обяснение няма
15
2
 
96
 
! Отговори
Гаро преди 6 години
Босовете умират-к**** им остават и си намират други босове, но харчейки още парите първите.На к**** им казват още топ манекенки или моделки, бизнес дами, водещи плямпарски предавания или фолк фурии-с други думи кифли и кифльоци със шоколадова глазура, но отвътре с гранясал крем и прегорели бадеми.Нафукани, опънати, със скъпарски парцалки, след поредния изживян катарзис се правят на порядъчни "дами" и грижовни майки, но душичката им си остава подла а очичките и шарят за следващото босче...
14
11
 
40
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Селските шумкари управляваха държавата 50 години. Те и техните отрочета държаха и държат по-голямата част от капитала и в момента.Шумкари с втори, трети клас, масово дори без средно образование.Какво невъзможно има в шумкарската държава на 90те, когато ченгетата си създадоха и сменяха престъпници все едно са пъдари на стадо.. Един беше портиер, друг пиколо, трети продаваше *** на Витошка, четвърти шофьор, пети, шести спасители на плажа.. Те така стана всичко.Тия съшите доведоха и мадридския..
13
33
 
8
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Е тва е - отидоха си всички велики хора от онуй време... :(
12
3
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом бодигард стана премиер, наистина всичко е възможно.
11
2
 
76
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Стига сте писали за мутрите. Вземете напишете нещо за стойностните българи или например за историята на някой манастир, църква или интересно място.
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безобразие!!!
9
0
 
93
 
! Отговори
. преди 6 години
Толкова ли няма други новини, че сте се сетили да превъзнасяте поредния престъпник получил заслуженото си.
8
79
 
15
 
! Отговори
Adidas badka преди 6 години
Един велик Българин и един достоен и почтен човек ! Респект за всички знайни и незнайни народни будители на прехода ! ВИС 2 завинаги в нашите сърца !!!
7
2
 
50
 
! Отговори
65 преди 6 години
А защо ни напомняш за него,другарю Желев? Какъв е повода?
6
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До и кво"автора" е селски бек,какво да очакваш........
5
1
 
70
 
! Отговори
20 годишен преди 6 години
Ето така живеят. Бал... 1-2-3...12! После някой ти предлага да се събудиш МИЛИОНЕР и се започва... Краят е ясен.