Съдят шеф в МЗХ, облагодетелствал бащина фирма

За престъплението се предвижда затвор от 1-8 години
3
Съдят шеф в МЗХ, облагодетелствал бащина фирма
Снимка: архив, БулФото

Специализираното звено "Антикорупция" – СГП предаде на съд Стелиян Митев, директор на дирекция "Поземлени отношения и комасация" в Министерството на земеделието и храните.

32-годишният Митев заемал поста директор на Областна дирекция "Земеделие" в Добрич от 13 ноември 2009 г. до 3 септември 2013 г.

Той не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговските дружества "Митев" ЕООД - Добрич, собственост на баща му Димитър Митев, и на "Макситур - Бряг на изгрева" – АД във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 7 ноември 2011 г. между концесионера на плажната ивица "Кранево-север" - "Макситур - Бряг на изгрева" АД на Венцислав Антонов, представлявано формално тогава от сина му и едноличното дружество "Митев" ЕООД в Добрич, с управител Димитър Митев, баща на подсъдимия Стелиян Митев, бил сключен договор.

Дружеството-концесионер възложило на подизпълнителя "Митев" ЕООД стопанисването на плажна ивица за шест години срещу 10 000 лева. На базата на договора Димитър Митев започнал да ползва обектите, които били построени на територията на плажа.

От 7 ноември 2007 г. до ноември 2013 г. бащата на подсъдимия не само използвал за търговски цели заварените обекти, но и противозаконно изградил в същия имот кухненски блок, за да обслужва намиращото се на плажната ивица питейно заведение. Митев-баща поставил противозаконно в имота 10 дървени бунгала, метални фургони и конструкции. Преместваемите обекти били електрифицирани и водоснабдени и се ползвали за спане и търговия.

В началото на 2013 г. подизпълнителят Димитър Митев дори заградил с бариера входа към имота с цел да се събира такса от летуващите на плаж "Кранево-север" и от посетители, паркирали каравани в държавния имот.

Преграждането на държавния земеделски имот възпрепятствало свободния достъп до плажната ивица въпреки задължението на концесионера да не събира под каквато и да е форма пари за вход.

Като директор на Областна дирекция "Земеделие" в Добрич подсъдимият Стелиян Митев не сезирал кмета на община Балчик за съществуването на преместваеми обекти, поставени без надлежни разрешения и без правно основание, за да започне процедура по премахването им.

Изпращаните от него проверки били фиктивни и съставени от доверени лица, които пропускали да опишат намиращите се в държавния имот незаконни сгради.

Подсъдимият Стелиян Митев като длъжностно лице не издал и заповеди за сформиране на комисии, които да извършат проверки през летния сезон от 2010 г. до 2013 г., когато имотът се е ползвал най-интензивно.

За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане от състав на Добричкия окръжен съд.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Содом и Гомор преди 1 година
Ако сме нормална общество трябва всички по веригата да влязат в затвора,а семействата им изселени,а имуществото им конфискувано в полза на държавата
2
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Няма друга такава държава, всеки е прецаква а те от 1 до 8 години. Тези са направели пачките за сметка на държавата и сега сигурно ще се разминат с потупване по рамото. 6г са използвали ивицата са 10000лв, смях честно не знам дали е комично или трагично.
И така до следващия случай.
1
0
 
8
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Намерили са му цаката...б*о*к*луците!
Макарче в сравнение с Гергов, Сланинова, Р.Овчаров, Пеевски, царя, М.Велчев са си чисти кокошкари!