Viber, Facebook, Skype... ГДБОП вече знае какво пишеш, знай!

Дирекцията е закупила шпионски софтуер с обществена поръчка
104
Viber, Facebook, Skype... ГДБОП вече знае какво пишеш, знай!
Снимка: Reuters

ГДБОП е закупил шпионски софтуер, който пробива мобилни устройства. С модерната техника Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" вече може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като Viber, Facebook, Skype, WhatsApp и др.

Шпионският софтуер е купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата, пише вестник “Сега“.

От поръчката не става ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер - дали той ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп.

Ако го използват като “бръмбар“, ГДБОП ще трябва да имат разрешение от съда. Няма гаранция обаче, че такова ще бъде искано.

Купената програма има множество функции, става ясно от документацията. Сред тях са "извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като Viber, Facebook, Skype, Whatsapp, "Line", "КакаоТолк", "Кик Месинджър" и др."

Софтуерът може да извлича SMS-и и MMS-и. Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.

В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства. Тук са влизат мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри.

В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за "физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства".

Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хил. лв. без ДДС. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм по проекта "Съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност".


104
Още по темата: SkypeшпионажFacebookГДБОП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Красимира Кръстева преди 3 седмици
Народът бълва шизофренясали шеги по повод положението и всички бавно си отиват! Остава ви да се напивате и да се хилите докато ви погребат! 24/7 от 5 години ме преследват по света и връщат насила в българската помия!
83
0
 
0
 
! Отговори
Красимира Кръстева преди 3 седмици
Отвратителната държава е толкова пропаднала, че следи невинни! Плашат ме с лудница, за да скрият как ме държат насила в България без провинения от злоба да не забогатея навън. Тази държава няма шанс да се оправи! Никакъв! Въобще не се надявайте! България потъва! Този кораб е пробит и тече! Хората са шизофренясали и се смеят, а тези отгоре лъжат за пробитото дъно...Тази държава е Титаник!
82
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си мислите, че досега всичко е било поверително, лъжете се. Още навремето телефоните на Мобиком се подслушваха с една обикновенна радиостанция. Винаги нещо което е направено от хора може да се развали от хора
81
2
 
5
 
! Отговори
# преди 1 година
И "Телеграм" от доста време вече е несигурна.
Към момента от популярните остана еднствен читав и с проверен код само "Сигнал".
Да не коментирам, че това не е против организираната престъпност!
Службите ЗНАЯТ, че истинските играчи си разработват собствени методи за комуникация и криптиране. Така се "ловят" обикновенни хора, а не терористи или престъпни организации.
80
1
 
3
 
! Отговори
Мандо преди 1 година
Организирано работиме
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да влязат в компютъра - ще влязат, въпросът е знаят ли в чий компютър?
78
3
 
15
 
! Отговори
Оня преди 1 година
хахахаха ще се нагледат на снимки на к*-ове :D
77
2
 
2
 
! Отговори
до някой преди 1 година
нямаш грижа! Заминавай за КНДР! Първо се лети до Пекин, оттам вече ще ти кажат до Пхенян...
76
2
 
21
 
! Отговори
и кво? преди 1 година
ще ползват софтуера за изнудване, както 27 г. Що не заловите циг оп шведите, дето обират родителите ни по телефона? Елементарно е!
75
2
 
3
 
! Отговори
surr3a1 преди 1 година
Ползвайте Telegram, а не тея глупости!
74
3
 
16
 
! Отговори
Манолски преди 1 година
малеееееее това е форма на съвременно робство
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България официално става враг на Интернет като САЩ!


Бойко е супермен в медиите,а зад кулисите всеки божи ден отнема права на раята-докъде ли ще стигне тази милиционерска уродливост?
72
2
 
5
 
! Отговори
KKK преди 1 година
Този инструмент изисква физически достъп до устройството. Голяма част от съвременните устройства ( на практика почти всички смартфони от последните две години) криптират паметта си по подразбиране, без да е нужна намеса или потвърждение от потребителя. Декриптирането се осъществява преди зареждане на операционната система, тоест при изключено устройство въпросният интрумент няма да е полезен.
71
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари за пенсии и за здравеопазване няма, ама за следене на народа бол
70
2
 
8
 
! Отговори
Dodd преди 1 година
За 18 к $ и аз бих го купил само за шоуто биг бадър :)
69
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До KOSTOV

DEMOKRACIYA NE E SINONIM ZA SVOBODA

Демокрацията е мизерия за 95% от хората и сладки приказки за свобода и правото да пътувата на запад и да работят чистачи и проститутки на богатите.
68
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
послушването не е ли характерно за едно друго време, уж отхвърлено?

от какво те е страх, че послушваш ? толкова ли много си крал?

---

А след като при демокрацията хората масово се подслушва за да не се краде, защо при демокрацията толкова много се краде? Видният демократ Христо Бисеров - какво стана с него при демокрацията, нали при демокрацията всеки се подслушва дали краде или не краде и който не краде и не говори против демокрацяита няма от какво да се страхува?
67
4
 
15
 
! Отговори
МВР ви пази преди 1 година
Цецо идиота, за какво друго да харчи пари? Пълен ***. Службите отдавна знаят какво си пишем и говорим. Има няколко апликации, с които им е по-трудно но все пак няма скрито покрито.
66
2
 
14
 
! Отговори
KOSTOV преди 1 година
DEMOKRACIYA NE E SINONIM ZA SVOBODA
65
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е при демокрацията хората да бъдат подслушвани. Който е истински демократ и не говори против демокрацията няма от какво да се страхува ако го подслушват. Сега сме при демокрацията сме свободни и всеки може да говори против комунизма, а преди който говореше против комунизма го подслушваха защото при комунизма хората не бяха свободни и нямаше демокрация.