Viber, Facebook, Skype... ГДБОП вече знае какво пишеш, знай!

Дирекцията е закупила шпионски софтуер с обществена поръчка
10 юли 2017 09:05,
104
Viber, Facebook, Skype... ГДБОП вече знае какво пишеш, знай!
Снимка: Reuters

ГДБОП е закупил шпионски софтуер, който пробива мобилни устройства. С модерната техника Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" вече може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като Viber, Facebook, Skype, WhatsApp и др.

Шпионският софтуер е купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата, пише вестник “Сега“.

От поръчката не става ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер - дали той ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп.

Ако го използват като “бръмбар“, ГДБОП ще трябва да имат разрешение от съда. Няма гаранция обаче, че такова ще бъде искано.

Купената програма има множество функции, става ясно от документацията. Сред тях са "извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като Viber, Facebook, Skype, Whatsapp, "Line", "КакаоТолк", "Кик Месинджър" и др."

Софтуерът може да извлича SMS-и и MMS-и. Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.

В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства. Тук са влизат мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри.

В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за "физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства".

Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хил. лв. без ДДС. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм по проекта "Съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: SkypeшпионажFacebookГДБОП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Само че това го може всяко хлапе, без да дава 18 хиляди."Хайде, че искам да видя как всяко хлапе ще ми отключи телефона!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГДбопп не знае какво пишеш, ако не държи едно от двете крайни устройства. Стига глупости и истерия. Един *** Вайбър е криптиран от-до, и само разработчиците знаят кое как...
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда, то ФБР в САЩ защото явно са по-глупави явно от нашите ГДБОП, затова искаха да отворят онзи iPhone на някакъв заподозрян в тероризъм и така и не успяха сами. Накрая платиха милиони на разни хакери, за да го отключат и то когато телефонът си е бил в техните ръце. А Фейсбук и Гуугъл защото са явно селски аматьори и позволяват на всеки *** със закупена шпионска програма да има достъп до техните данни. В момента за Андроид се ползват недостатъци, като дупки, през които да се проникне, а утре?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както пише по долу- само ако ви конфискуват устройството, и го закачат на кабел... Само че това го може всяко хлапе, без да дава 18 хиляди.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ползвайте си Телеграм, то за FB и Skype никакъв софт не им трябва :D
18
0
 
34
 
! Отговори
Борис преди 6 години
Прекалено голямо внимание се отдава на това подслушване, записване и следене.Който има какво да крие няма да го говори по телефона и да го изпраща по е-мейли. Най-много да разконспирират някоя любовна история или семейна изневяра а това банално и безинтересно...Който си няма работа може да ме подслушва колкото си иска, при по-дългите си разговори през няколко минути ще поздравявам него, майка му, сестра му , жена му а защо не и дъщеря му...Така де-да са живи и здрави...
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При толкова твърдо екипиране службите не могат да предотвратят мнозина терористични акти, кражби и т. н. Тези служби изглежда се занимават повече с поръчкови компромати. Напълно бесполезни.
16
1
 
9
 
! Отговори
жастапраста преди 6 години
Пак похарчени пари за нищо. Поне сега могат да разберат, повечето хора сме за психиатър.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като гледам коментарите... само да уточня - с този софтуер не могат да четата съобщенията освен ако телефонът не е физически при тях. Този софтуер служи за да могат да проникнват в телефона ако физически са свързани - USB.
14
0
 
14
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Радвам се за придобивката на НСБОП. Най-после ще могат да ми припомнят какво каза жената да купя. Остава само да публикуват телефонен номер, на който да дават справки какво сме си казали на тая или оная дата с половинката. И няма вече нужда Мтел да ми напомнят - за сигурност този разговор се записва, сега ще се записва на много места.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цени не се виждат. 18 хиляди за такъв софтуер са сравнително ниска цена. Софтуерър като цяло не е нищо осбено. Който иска да се предпази да си трие редовно логовете, да не запазва пароли и да си трие бисквитите. Този софтуер ще послужи само в случай, че са ти изели телефона, физически е при тях и имат разрешение от шефовете да го рутнат. По-скоро софтуер за отбиване на номера.
12
2
 
27
 
! Отговори
А дано преди 6 години
Сега вече би трябвало да е невъзможно да се извършват телефонни измами... Да видим
11
3
 
7
 
! Отговори
Лудко преди 6 години
Ей ви го на софта :) oxygen-forensic/en/products/oxygen-forensic-analystМного интересно кво са си купили 18к без ДДС? Вижте цените :)
10
1
 
30
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Нищо ново. До момента службата го използваше, без да го притежава като собствен актив. Явно сега просто са решили да си го купят, като обществената поръчка е за тази цел. Ако си мислите, че едва сега ще започват да ви четат съобщенията, сте в грешка.
9
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казва един приятел-всяка репликата "ще ти го кажа като се видим,че не е за телефона" разплаква един служител на ГДБОП:):):)
8
1
 
30
 
! Отговори
факт преди 6 години
Думата демокрация вече е празна,такова животно вече няма вчера пак гледах филма на Дж.Оруел-1984.Сега търся и другия негов шедьовър-Животинска ферма.Явно политиците са копирали всичко от тези произведения и ни чакат тежки дни.
7
0
 
39
 
! Отговори
пишете преди 6 години
Тогава все по често да пишем че ГДБОП не си върши работата и престъпниците си правят каквото искат и да вземат да си изчистят къщата от мръсотията, вместо да следят какво пишат хората който им плащат заплатите.
6
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eдно време по комунизъма ни отваряха писмата, сега при великата демокрация ни четат абсолютно всяка кореспонденция, умните телефони ни дават локацията във всеки един момент... Не им трябва да ни слагат чипове изобщо! И с какво демокрацията ни дава повече свобода да питам?
5
4
 
35
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Едва ли ще им са много интересни съобщенията ми :( Хората, които имат какво да крият знаят и как.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега да назначат хора ,които могат да боравят с въпросната програма.