Халюцинации, параноя, агресия... 20 нови вида дрога по морето

Опиатите идват основно от азиатските страни
Обновена: 11 юли 2017 07:45 | 11 юли 2017 07:12,
20
Халюцинации, параноя, агресия... 20 нови вида дрога по морето
Снимка: Архив, Булфото

20 нови вида дрога вече заливат морето за летния сезон. Наркотиците са от т.нар. дизайнерски дроги, които са на основата на метаамфетамина и водят както до шизофрения, така и до невиждана агресия и дори смъртни случаи, пише "Монитор".

Опиатите идват основно от азиатските страни и всеки ден на митниците залавят поне по два вида нови прекурсори за производството им. Идеята на различния химичен състав е, че пратките минават по-лесно, тъй като не са вкарани в списъка със забранените вещества. Въпреки това от агенцията ги задържат, докато не излязат окончателните проби.

При най-малката индикация за съдържание на какъвто и да е вид дрога те се изпращат за унищожаване. Само за миналата година общото количество на прекурсори и дрога, заловено от митниците, е близо 4 тона.

Според доклада на Агенция "Митници" се отчита троен ръст на задържаното, което ще рече, че има и троен ръст на опитите за внос на дрогата. Такава тенденция се наблюдава и в последния месец, когато пазарът започва да се залива с дизайнерските дроги.

Те все още нямат имена. Често обаче се срещат познатите El Gordo, които са подпечатани с лика на революционера Че Гевара.

Цената на всички опиати е около 2 лева за доза. Продават се в курортите Слънчев бряг, Приморско, Китен и Бургас в разфасовки от по 1 грам, който струва около 8-10 лева. С него четирима души спокойно могат да се дрогират за цяла нощ. Последствията обаче могат да се окажат фатални за употребяващите ги.

Новите дроги са най-често синтетични канабиноиди – имитират канабис и се предлага във форма за пушене. Подобни наркотици водят до отключване на параноични, шизофренни и агресивни прояви, обясниха от МВР пред изданието.

В САЩ преди две години китайският метаамфетамин флака доведе до десетки потресаващи случаи. Проблемът доби размер на епидемия, докато хора халюцинираха по улиците, блъскаха се в коли и стъкла. Само за месец в щата Флорида има 18 смъртни случая от този наркотик. Не изключваме това лято да има подобни и в България. Именно поради тази причина правим масови проверки и затваряме всякакви такива обекти, допълват от вътрешното министрество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарна икономика. Щом има пазар, то все ще се запълни нишата. В Щатите като по-платежни винаги им се подсигурява най-доброто:) Особено флуката:)
14
0
 
1
 
! Отговори
Ангелкова преди 6 години
Този кон нали каза че сме готови за летния сезон, много говорене и никакъв резултат
13
0
 
1
 
! Отговори
сига преди 6 години
Добре де, казахте ни колко струва и какво да търсим. Сега поне нещо телефонче, контакт, туй-онуй. Каква реклама е това? Много непрофесионално...
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако псилоцибе гъбки бяха легални нямаше да има нужда от синтетични ***.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето защо, леките наркотици трябва да бъдат легализирани! Ще има контрол от държавата на това което ще се продава, ще бъдат отрязани част от ръцете на мафията и дилърите, държавата ще се печели от легален бизнес. Ще бъде превантивна мярка към стъпка в тежките дроги, защото дълъра е човека, който е заинтересован да те закачи, а така той ще отсъства! Защото много по-развити държави от блатото наречено България, осъзнаха тези факти, а тук червени бабички и чичаци изследват умуват...
10
0
 
5
 
! Отговори
От 4 преди 6 години
Аз написах коментар 4. Въпросните двама приятели са изключително интелигентни хора и нямат нищо общо с наркомани. Работят в ИТ сферата на отговорно позиции и никога не бяха опитвали нещо различно от алкохол. Просто на едно парти на морето решиха да се поддадат на момента и поне за малко "да спрат да мислят". Резултатите бяха плачевни.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки знае, че като се напие зверски става съвсем друг човек. Да не говорим, ако тези чудесии и отрови се ползват с алкохол какво ще стане. Затова си опичайте акъла и си пафкайте обикновените цигари. Те също са вредни, ама поне не ти бъркат в мозъка.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва повече разяснения по обществените медии . Хората трябва да знаят реалната опасност и да не се зблуждават,че ще им се размине леко
7
4
 
1
 
! Отговори
jena преди 6 години
До 12А ако някой тайно сипе нещо на детето ти пак ли така ще мислиш? Може така да стане, че за ненаркоман да има последствия...
6
2
 
12
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
От десет години ходя на родното черноморие по 2-3 пъти за едно лято и никога не са ми предлагали дрога.Къде ги намирате тия работи не знам.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ИМАМЕ 100-ЦИ ХИЛЯДИ ШИЗОФРЕНИЦИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ГЕРБ ОПРЕДЕЛЕНО СМЕ ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ УПОТРЕБЯВАЩИ НАЙ-МНОГО НАРКОТИЦИ!!!АРСЕН И УРАН НЕПТУН И ПЛУТОН ВЪВ ВОДАТА!!
4
11
 
6
 
! Отговори
12 преди 6 години
Честно аз не виждам къде е проблема ако дрогата убива. Какво един наркоман по-малко. Наркоманите са най-доната *** на обществото след деПУТатите ни, но ако се самоубиват не мисля,че е проблем. С един *** в народа по-малко. И без тва са ни в повече.. Защо трябва да ми пука за хора който гледат само как да пушат,шмъркат или друго? Дреме ми даже се радвам като намалят такива : ) Ако някой от тях иска помощ да стане човек добре да помогнем, но да има желание.. Така,че да не ги спират.
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз лично имам двама приятели, които преди години от синтетична дрога си разказаха играта. За няколко часа "кеф" (под формата на брутална параноя, неистов страх от всичко и най-вече от полудяване) последваха години наред ходене по психиатри, психотерапевти, години без работа, хиляди левове разходи и хората така и не се оправиха напълно.. Съсипаха си живота. Правете си сметката и си пазете децата.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра реклама на българското море в сравнение с гръцкото :)
1
6
 
13
 
! Отговори
д-р преди 6 години
Сега ми става ясна, защо пожарникаря страда от параноя и има халюцинации.