Превъртането на километража - престъпление! Сайт ще казва мамят ли ни

Инициаторът Андрей Новаков иска централата за контрол да е в София
11 юли 2017 07:00, Василия Пейчева
62
Превъртането на километража - престъпление! Сайт ще казва мамят ли ни
Снимка: Архив, Булфото

Манипулирането на километража вече е престъпление в целия ЕС. Това постанови Европейската комисия (ЕК) по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, автор на програмата. За нея бюджетът на ЕС отпуска 1,25 милиона евро - пари, които ще бъдат заложени в бюджет 2018 на общността.

Новаков е кръстил програмата O.R.E.L. Тя предвижда единна информационна система, която да обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи на всички моторни превозни средства на територията на ЕС. Автосервизите ще трябва да подават актуални данни и да ги обменят с целия ЕС.

Още по темата

Така показанията за пробег на всички употребявани коли, микробуси или камиони ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на създаден за целта сайт.

Инициаторът Андрей Новаков ще се бори централата за контрол да е в София.

Той изрично подчерта пред "24 часа", че новият еврорегламент ще държи отговорни не само собствениците на колите с превъртян километраж, но и фирмите, които извършват манипулирането.

Инициативата на Новаков е подкрепена от Съюза на българските автомобилисти и лично от президента на Международната автомобилна асоциация ФИА Жан Тод.

"Проблемът с манипулираните километражи категорично не е само в България. Такива зловредни практики има и в Чехия, Полша, Германия, Франция. С напредването на технологиите става все по-достъпно да си превъртиш километража”, обясни пред изданието Новаков.

Той цитира официални доклади, според които в Германия делът на манипулираните коли е 30 на сто.

"Когато дойде време програмата да се изпълнява, аз ще предложа на комисията центърът на управлението и експертите по поддръжката да са базирани в България. Смятам, че е уместно, след като това е изцяло българско предложение, а и съм сигурен, че имаме достатъчно специалисти, които да обезпечат функционирането на програмата, каза още Новаков.

Това е второто поред негово предложение, което получава одобрение и финансиране от ЕК. Първото бе програмата A.L.E.C.O, която финансира стажовете на млади предприемачи от България и останалите страни членки, в САЩ, Сингапур и Израел.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това вече е супер предложение и аз съм за ;) . Този май не си е пил хапчетата и тези наши мили политици са изтрищяли тотално. Няма ли психо тест за тях и кви ли не маловажни работи мислят, а важните са на заден план. ПЪЛНИ ***
53
0
 
2
 
! Отговори
И преди 1 година
До А бе
Немаркови коли ? Ти речник у вас нямаш ли ?
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тошето

ами то така, то шефа казал, че това не се продава, вземете наммалете малко и те са намалили, ама не цената. :)
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само за прецизност, да отбележа, че за да стане нещо престъпление в България, то трябва да инкриминализира в Наказателния кодекс, докато единната система за контрол на килкометража, няма как автоматично да го направи престъпление навсякъде. а иначе и българските власти са можели да криминализират това деяние досега, ако са имали желание, но при липса на върпосната система ще е бепредметно.
50
4
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
"Въпрос ...сериозно
По-добре ли е нова дачия"....НЕ, не е добре. защото така наливаш пари директно в Румънската икономика..а после ще цъкаш с език "колко по-напред" били.
49
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Оказва се,че дори в Германия повечето продадени автомобили са втора ръка,само не и в същото съотношение като у нас,естествено.Така че проблемът е сериозен и масов.Но е трудно решим за коли извън гаранция....
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер ... след 10 години като се натрупат данни ще знаем ...
47
1
 
6
 
! Отговори
А Дано ама на Дали преди 1 година
Би било много добре ако стане но преди да видя не вярвам. Дано не усвоят парите само.
Аз купих кола на 8 години. на 130к км. Питах търговеза и ми каза,че е на 210к и снимки ми показа... Викам айде екстра е ако е на 210К. След няколко месеца обичайното -ремонти до скъсване наливане на пари и т.н. както се преебеш сам друг не може да те нагласи. :) според няколко сервиза с добро име се оказа минимум на 600К. Спрях да питам вече :) Повече кола от тук НЕ Forever
46
1
 
4
 
! Отговори
А бе преди 1 година
До Анонимен
Не съм специалист по Дачия,ама като гледам как ги карат като служебни и прочее,бих казал:Нова Дачия-ДА,употребявана-НЕ!Впрочем,това мисля че важи за всички немаркови коли.Общо взето всички издържат до към 200хил.км,после....Ако бъркам-поправете ме,не се сърдя,пък може и да науча нещо ново.
45
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Трудно ще стане тая работа!И най-вероятно ще е като прегледите-фалшименто..По-добре да се разделят колите на две категории:
1.Такива с гарантиран пробег,който да подлежи на доказване и със съответната отговорност-наказателна и търговска.
2.Без всякаква гаранция,като купувача е писмено предупреден.
Предполага се,че колите от първата категория ще са доста по-малко и няма да задръстят съда с искове.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос ...сериозно
По-добре ли е нова дачия или такава на 2-3 години , околкото 10 и повече годишна нов внос ? Наистина сериозно питам и моля за вашите мнения .
43
1
 
4
 
! Отговори
1234 преди 1 година
До Чоко

Ти караш ли я таз кола или я буташ?1820км!!!!!
42
4
 
2
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Забелязвам минусите под моя пост. Очевидно съм засегнал *** каращи нов внос
41
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно от Англия си купих кола на 155к км(беше само на 5 години и ми се смяха,че съм си купил много карана кола). Пълна сервизна история доказваща пробега. Има специализирани сайтове на Острова, в които проверяваш милите на колата при преминат всеки годишен преглед.Всичко си отговаряше.Няма и миля разлика с книжката! В момента колата е на 300к км и нямам никакви грижи с нея.Само редовна смяна на масло! Е как да си купя после кола от тук на 120к? :)
40
18
 
12
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Проблема е за балъците, които си купуват всякакъв род щайги и кошници. На моя километраж пише 1820 км. и съм сигурен, че не е пипан, защото си я взех от магазина.
39
11
 
20
 
! Отговори
Ala_Bala преди 1 година
Стига сте се протвили с тези километражи. Станаха нещо като кривите краставици. Кой наивник вярва на километражите? Кола се избира на външен вид и по годините, както жена , никога не можеш да разбереш за истинската и същност.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
централата няма значение къде ще бъде, важното е одита!
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До cazzo duro

В такъв случай си наясно, че цена от 3 хил лв за кола над 10г ти гарантира печалба. Но сте алчни зaдници и търсите петорно отгоре.
36
3
 
24
 
! Отговори
Тошето преди 1 година
Аз съм виждал супер фрапантен пример на кола в "Капитолия"- едната седмица е на 50 000 км, а седмица по-късно с 13 000км по-малко.
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само престъпление а престъпна измама. В Израел такова нещо се наказва с глоба и отнемание на лиценз.
Фирма която си позволи да продава коли с превъртян километраж става известна като фирма на измамите.