Задържаха контрабандни пестициди на "Капитан Андреево"

Препаратите за растителна защита са открити при две проверки
3 авг 2017 11:00, Анисия Иванова
0
Задържаха контрабандни пестициди на "Капитан Андреево"
Снимка: Агенция "Митници"

Митничари откриха 465 л и 143 кг контрабандни препарати за растителна защита на ГКПП "Капитан Андреево" при два случая, съобщиха от митниците.

На 30 юли, на трасе "Входящи леки автомобили и автобуси", пристига автобус с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. Шофьорът и пътниците в автобуса заявяват, че не пренасят стоки или валутни ценности за деклариране.

Превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка от служители на мобилна митническа група. При проверката в багажното отделение, под седалките и в личния багаж на един от пътниците, са открити 223 литра и 30 кг препарати за растителна защита, забранени за внос в България и ЕС.

На нарушителя, български гражданин, е съставен акт по Закона за митниците и е задържано обезпечение от 100 долара. Той се е държал агресивно и се е опитал да осуети проверката, затова му е съставен и акт за възпрепятстване работата на митническите служители.

При втория случаи, на 14 юли, на пункта пристига лек автомобил с турска регистрация, влизащ в страната от южната ни съседка. Превозното средство е управлявано от жена, българска гражданка, пътуваща сама.

На линията за митническа проверка жената е заявила, че не внася нищо за деклариране. От служители на ГД "Гранична полиция" е подадено искане за щателна митническа проверка на превозното средство и пътничката. При извършената проверка се установява, че багажника и купето на автомобила са пълни с общо 319 туби и пакети, съдържащи 242 кг и 113 литра недекларирани препарати за растителна защита от 9 различни търговски марки - произведени в Турция и забранени за внос в България и ЕС.

Срещу нарушителката, българска гражданка, е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. Контрабандните пестициди са иззети  и подлежат на унищожаване.

През изминалите два месеца, митническите служители на МП "Капитан Андреево" са задържали общо 792.5 литра и 427.4 кг забранени за внос пестициди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари