"Шарангейт" – доброволци пипнаха общинар бракониер

Румен Райков от Троян редовно си ловял риба в язовир "Сопот"
20
"Шарангейт" – доброволци пипнаха общинар бракониер
Снимка: Кадър bTV

Доброволци от Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО) заловиха бракониер, който се оказа общински съветник в Троян.

Преди две седмици, след като получили пореден сигнал за нарушител, забелязан близо до Райския залив в язовир "Сопот", те му заложили капан и го хванали на място.

"Цяла нощ изкарахме тук, за да наблюдаваме лодката", разказа Преслав Бойчев, координатор на ЦРОО – Ловеч пред bTV. 

"Сутринта в 5:30 ч. той се пусна по пътеката, без да ни види, въпреки че бяхме на 15 метра от него, застана до лодката и започна да си вади мрежата. Започнаха да излизат риби, шарани и го заловихме директно на брега", допълни той.

Под светлината на фенерите доброволците и полицията разбрали кого са задържали – инж. Румен Райков, който е общински съветник в Троян и служител на областната администрация в Ловеч.

"Попитахме, защо ги прави тези неща. Каза, че е очаквал гости и искал да ги почерпи. Като всеки, който има гости, трябва да иде да си купи риба от магазина. Независимо какъв си – общински съветник или какъвто и да си, не трябва да пускаш мрежи и да бракониерстваш", посочи Станимир Шошков, координатор на ЦРОО – Троян.

Конфискувана е 100 метра мрежа и почти 9 кг незаконно уловена риба. Оказва се, че общинският съветник е залавян и друг път.

"Взехме му една мрежа от същото място. Той не се спря и решихме да го заловим на място, за да може да го спрем", каза Шошков.

На Райков е съставен акт за административно нарушение. Води се и досъдебно производство.

Все още е общински съветник. В официална позиция от ГЕРБ – Троян осъждат подобни прояви, въпреки това провинилият се не е изключен от структурата. Райков обаче вече е освободен от поста си в областната управа в Ловеч.

Доброволците от рибно-опазващата организация искат той да бъде наказан ефективно. Максималното наказание, което застрашава бракониера общински съветник, ако бъде признат за виновен, е до година затвор и глоба от 100 до 1000 лв.

"Трябва да има дело. Надяваме се да не остане като досъдебно производство. Тук е в "Натура 2000" и той си бракониерства. Неговата вила е отгоре. Слиза си, бракониерства си всяка вечер и се прибира", допълни Шошков.

"Почти всяка вечер се влиза с траловете. Четирима нарушители на място сме хванали досега, като многобройни мрежи сме извадили – 6 км, освободили сме над 2,5 тона риба", допълни той.

Често влизат в схватка с бракониерите, редовно се стреля – във въздуха или по тях.

"Една нощ към 1 ч. ни нападнаха. Бяха сложили маски, с едни големи брадви... доста се посбихме и оваргаляхме с тях. Те си бяха дошли да ни убият. Дойдоха четири патрулки", разказа Станимир.

Доброволците се надяват за бракониерство да се налагат по-тежки наказания, защото има бракониери с по 12 акта, плащат ги и продължават да безчинстват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
добре е че има доблестни хора тъй като *** и мръсниците станаха много и са особено НАГЛИ.
15
9
 
2
 
! Отговори
Ловецо преди 6 години
Аз пък се надявам скоро някой пишман доброволец да стане храна за рибите, аман от смешници дето се мислят за голява работа!!!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те комунистите си направиха ГЕРБ да е жив и здрав плебса
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато настигнат комунистите доста ще трябва да крадат!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко шаран не яде.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме Нено Димов да се отмени забраната за бракониерство за членове на ГЕРБ?
10
2
 
14
 
! Отговори
ОСТАВКАТА 3 преди 6 години
Гарантирано от ГЕРБерастите - за тях законите не важат!!!!! Преяждане с крадени СУДЖУЦИ, бракониерстват нагло, крадат МИЛИАРДИ от НДК и "саниранено". ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.
9
0
 
12
 
! Отговори
Гатер преди 6 години
ИНЖ. РУМЕН РАЙКОВ е троянец, бивш военен, а в момента е държавен служител главен експерт в отдел Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността (АПОФУС) в Областната администрация в Ловеч. Той е общински съветник (от групата на ГЕРБ) в Общинския съвет в Троян и е председател на постоянната комисия ТСУ и инвестиционна политика.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Една нощ към 1 ч. ни нападнаха. Бяха сложили маски, с едни големи брадви... доста се посбихме и оваргаляхме с тях. Те си бяха дошли да ни убият."Активисти на ГЕРБ.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типичен гербаджия.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не са суджуци ще са шарани. Имам чувството, че в тази партия са събрали най-наглите типове в цялата държава.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Все още е общински съветник. В официална позиция от ГЕРБ Троян осъждат подобни прояви, въпреки това провинилият се не е изключен от структурата."Ловил е риби за Боко, че нали Баце не хвана сафрид в Евксиноград.
4
1
 
18
 
! Отговори
Темида преди 6 години
общинският съветник е залавян и друг път.УЖАС .....и не са го осъдили в нашия РАБОТЕЩ СЪД!!!!!Не мога да повярвам.
3
5
 
21
 
! Отговори
Хайде пак преди 6 години
След суджуците последваха шараните. Все работа на гербери-активисти. Май шараните сме ние, че гласуваме за тези корумпирани и безочливи хора на ГЕРБ. Какви ли ги вършат по-големите гербери?
2
4
 
7
 
! Отговори
саки преди 6 години
Всички викат ,че хората от Балкана и въобще от планината, са по духовно извисени, по добри и са за пример. Но по скоро е обратното, повечето които живеят в планината са много неприятни хора.
1
4
 
26
 
! Отговори
Да преди 6 години
Абе, напишете просто герб..ст и всичко е ясно, шарани, суджуци, ндк, бтк, ктб, симитли край нямат, затова кратко и ясно - гербераст.