Двама скитници на съд - убили друг бездомник

Спорили за пари, убийството е било извършено с жестокост
16 авг 2017 22:15, Петя Славова
1
Двама скитници на съд - убили друг бездомник
Снимка: архив, Булфото

 58-годишният Димитър и 46-годишният Валери ще бъдат съдени във Варна за убийството на бездомник.

Жертвата е била убита по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщават от Апелативната прокуратура на Варна.

За подсъдимия Валери М. убийството на 63-годишния бездомник Иван К. е при условията на опасен рецидив, тъй като е извършено след изтърпяване на двегодишна ефективна присъда за друго престъпление.

Двамата подсъдими водели скитнически живот във Варна. Роденият в русенското село Глоджево 58-годишен Димитър пристигнал във Варна през 2013 г. Изкарвал прехраната си чрез просия пред катедралния храм и спял в подлеза.

46-годишният Валери дошъл във Варна през 2016 г. от Австрия, където работел. Запознали с 63-годишния Иван К. чрез друг скитник – свидетеля по делото Джевдет Х., който нощувал при него през зимата в изоставен строеж, близо до гарата във Варна, пише "Фокус".

В периода от 6 януари до 12 януари 2017 г. четиримата бездомници излезли сутринта от убежището си в строежа и всеки тръгнал да върши работата си – едни по казаните за смет, други – по пазара при търговците. Иван се почувствал зле, след като пил ракия, и се върнал да си почива в строежа.

Останалите трима се прибрали по-късно. Избухнал спор за пари, които Валери смятал, че му дължи Иван, а разправията тръгнала и заради разхвърляните вещи из помещението.

Валери и Димитър, който ходел с бастун, се нахвърлили върху лежащия върху дюшека на земята Иван К. Нанасяли му удари по тялото и главата. От ударите бастунът на Димитър се счупил.

Следващите пет-шест дни ден тримата продължили с обичайните за скитническия им живот занимания. Трупът на 63-годишния Иван бил увито в юрган, завързан със сезал и хвърлен през отвор в плочата на долното ниво на строежа, пълно с вода. Изчезването на възрастния човек направило впечатление на търговците от пазара, на които той помагал срещу дребни суми.

На 12 януари 2017 г. полицейски служители извършили рутинна проверка на обитаваното от скитниците помещение. Така било установено, че Валери е обявен за издирване в Австрия. Той бил задържан и отведен в Първо РУ на МВР. Същите полицейски служители проверили изоставения строеж и на 5 януари. Тогава видели, че там нощувал и Иван, който сега липсвал.

На 20 януари 2017 г. подсъдимият Димитър не издържал да пази повече тайната за убийството, отишъл в полицията и разказал за станалото. Тялото на убития мъж било извадено с водолаз от наводнения подземен етаж.

Назначената по делото тройна съдебномедицинска експертиза е установила множество травми по цялото тяло на убития, но като причина за смъртта на Иван се сочи механична асфикция от притискане и в допълнение - тежка гръдна травма със счупване на гръдната кост.

Предстои делото срещу двамата подсъдими за убийството, извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост, да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
готин преди 1 година
еееееееее там ще им е по добре,ще ги хранят ще си спинкат ще си изкарват и пари ако бачкат като на хотел ще са