Тримата мъже, заловени с марихуана - остават в ареста

Те са с чисто съдебно минало и добро образование
16 авг 2017 21:54, Петя Славова
0
Тримата мъже, заловени с марихуана - остават в ареста
Снимка: архив, Reuters

Задържаните във Варна мъже за притежание на марихуана остават в ареста. Това реши състав на Варненския апелативен съд днес.

Българите Мирослав Бранимиров, Стоян Генчев и британският гражданин Боттумлей Джон Том са с мярка "задържане под стража". Тримата са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на РУП в Провадия затова, че в съучастие отглеждат марихуана, както и за притежанието на големи количества различни наркотични вещества, предназначени за разпространение, съобщава "Фокус".

От съда припомнят, че акцията по задържането им се състоя на 3 август тази година. Бранимиров, Генчев и Джон бяха задържани в къща, собственост на майката на Стоян.

В специално оборудвано помещение са били установени множество растения от рода на конопа, както засети в саксии, така и отрязани и подготвени за сушене, и изсушена суха маса - марихуана.

Помещението е било оборудвано с всички необходими за отглеждане на растенията приспособления, които също са били иззети. Тримата обвиняеми били задържани при самия работен процес - оборудвани с ръкавици и калцуни на краката.

Органите на реда иззели и приспособления, предвидени за производство на амфетамин. Видно от експертните справки по тях имало следи от амфетаминопрозиводни. В обвиняемите били открити значителни парични средства.

Автомобилът, с който тримата се придвижвали до с.Ягнило е бил управляван от Борисов. Именно от него разследващите иззели 4 мобилни телефони, увити в алуминиево фолио. При претърсването в дома на същия обвиняем открили вещества, за които може да се направи предположение, че са наркотични, 2 везни, по които имало следи от тетракарабинол и парични средства.

Претърсен бил и домът на Джон в с. Бенковски, откъдето полицаите иззели забранени от закона вещества. Нещо повече. Там също имало оборудвана оранжерия със съответните пособия за отглеждането на марихуана.
Наркотични вещества са били открити и иззети и от дома на Стоян във Варна.

Общото количество на иззетата при акцията и от домовете на обвиняемите дрога е както следва: 6,807 кг суха маса марихуана, 3,428 кг полусуха марихуана, 4,755 кг сурова маса от същата дрога, 135,62 грама амфетамини, 20,05 грама хашиш и 6,67 грама кокаин.

Въпреки възраженията на защитата, че първата съдебна инстанция не е анализирала всяко едно от събраните още в първите дни доказателства, днес Апелативният съд във Варна намира, че съвкупната преценка на гласните, писмените свидетелства и иззетата дрога категорично обосновават предположението, че всеки един от тримата мъже е съпричастен към престъпленията, за които е бил привлечен към наказателна отговорност. Деянията са тежки по смисъла на закона и с висока обществена опасност.

Тримата обвиняеми са с чисто съдебно минало, а двамата българи са с престижно образование и квалификация. Това обаче не им е попречило да изкарват прехраната си със забранена от закона дейност.

Тъй като разследването е в начален етап и този съд намира, че ако обвиняемите са на свобода има реална опасност да направят опит да осуетят разкриването на обективната истина или да се укрият от органите на разследването, заради тежките наказания, които законът предвижда. Предстои и установяването на каналите за пласиране на дрогата.

С оглед на заявените здравословни проблеми на британския гражданин, съдът обръща внимание на органите на досъдебното производство да назначат СМЕ. Само експерти могат да установят действителното състояние на здравето на Джон Том и да посочат в заключението си дали то позволява престоя му в следствения арест.

Определенията на Варненския апелативен съд, с които се потвърждава първоначалната мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Мирослав Бранимиров, Стоян Генчев и британския гражданин Боттумлей Джон Том, разследвани за производството на марихуана, за притежанието на големи количества наркотични вещества, предназначени за продажба, са окончателни.


0
Още по темата: арестполициямарихуана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари