?25 хил. за двойния разстрел и палеж в Богданчовци

Реплика към баща, погребващ сина си, отключва вендетата
28 авг 2017 08:23,
8
?25 хил. за двойния разстрел и палеж в Богданчовци
Убитите и запалени съпрузи. Снимка: "24 часа"

"Има още място в гробищата" - злобно подхвърлената реплика към баща в траур, който погребва сина си, едва на 26 години, отключила зловещ сценарий за поръчково двойно убийство в габровското село Богданчовци.

Призори на 11 август 70-годишният Илия Спирдонов и 61-годишната му съпруга Еленка са открити почти овъглени в изпепелия им дом. Първоначалната версия е късо съединение, има съмнения и за умишлен палеж, но никой не допуска, че не пожарът е причина за двойната смърт.

Дни след старта на разследването аутопсията показва, че съпрузите са застреляни. Хладнокръвно и професионално - с по един куршум в сърцето. За да се заличат следи и улики, къщата е подпалена. И наистина тайната на екзекуцията би била погребана под пепелището, ако гръмнала газова бутилка не разбужда комшийката леля Милка.

Още по темата

Прозорците на къщата на 85-годишната самотна баба гледат точно в имота на Спирдонови от долната страна на уличката. Тя звъни на 112 и в балканската махаличка пристигат пожарни и полиция. До сутринта вървят огледи, слагат подпори на паянтовия изгорен скелет на къщата, за да извадят труповете на жертвите. Изнасят обгорените тела от приземието в одеяла.

Тринайсет дни след пожара вече има задържани поръчител и извършител на убийството.

60-годишният съсед Веселин Иванов и 54-годишният му авер от София Лъчезар Парашкевов са с повдигнати обвинения като подбудител и извършител на тежкото престъпление, но се издирва и трети съучастник.

Според защитната версия на единия от арестуваните косовар бил нает да пребие и сплаши Спирдонови, за да не се занимават повече с Иванови, казват запознати с разследването пред "24 чаа". С мистериозния килър във връзка влязъл Лъчезар, който твърдял, че е само посредник, но не е участвал в хладнокръвната екзекуция.

Проверяват се трансфери за 25 хиляди евро между Веселин и Лъчезар. Предполага се, че това е сумата за мократа поръчка.

Ликвидирането на едно семейство и дома му пък е завършек на дългогодишна и непреодолима съседска вражда между разстреляните Илия и Еленка и комшията Веселин и синовете му, гласи основната версия на разследващите.

Поводите за скандали от двете страни са кучетата на Веселин, строежът в парцела му до оградата на Илия, колите на Иванови, които той не иска да минават край неговата къща.

Разприте и заплахите не стихват дори след като враждуващите страни са подписали предупредителни протоколи след разменени жалби до полицията.

В деня на пожара в Богданчовци край спрения пожарен автомобил едва се провират няколко коли - малко по-надолу из планинския сокак изнасят 40 дни от смъртта на 26-годишния Никола, големия син на Веселин.

Младият мъж и брат му се размазват с "Фолксваген" Туарег в спрял ТИР без обозначения и светлини на пътя край Карнобат. Шофира 20-годишният Веселин-младши, който оцелява по чудо, но все още е в шок и не иска да говори с никого.

"Има още място в гробищата", подхвърля Илия към почернената фамилия в деня на погребението. Попареният от мъка Веселин го приема като люта клетва и неуважение към смъртта на детето му.

Той разказал по време на разпитите, че се познава повече от 30 години с Лъчезар. И двамата въртели бизнес с алкохол. Срещнали се дни след трагедията и той му се оплакал от съседския тормоз.

"Намери някой да го пребие и да спре да се занимава с вас", предложил Лъчо. "Ти намери!", отвърнал му Веселин и задействали плана. Двамата замесени в престъплението твърдели, че никога не са говорили за убийство.

Разстрелът и палежът са извършени точно в 3:50 ч - часа, в който е подаден и сигналът за катастрофата с момчетата на Веселин 40 дни по-рано.

Остава да се изяснят още много обстоятелства около мотива на престъплението. Работи се изключително трудно не само заради тежестта му, но и заради пожара, който е унищожил много улики.

Все още не е открито и оръжието, с което е извършено убийството. Чакат се ДНК и пожаротехническа експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
3
 
! Отговори
сс преди 6 години
Да го хоризонтират до сина му !
5
7
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
Бе и аз да бях и аз щях да ги пречукам, ама лично и най-вероятно първо щях да ги измъчвам.
4
4
 
12
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Да бяха извикал и Батерията Бойко да ги сдобри .
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Хладнокръвно и професионално - с по един куршум в сърцето"Само истинските професионалисти могат да стрелят хладнокръвно...
2
4
 
1
 
! Отговори
да преди 6 години
колко интересно
1
3
 
32
 
! Отговори
Тъжно и потискащо преди 6 години
На други места пишеше, че съпругата на Илия е отправяла клетви за смърт към съседското семейство и наскоро след това е станала тежката катастрофа. Родителите на загиналия младеж решили, че ги е настигнало проклятието.За съжаление, все още са много хората, които вярват в такива неща и дори поръчват магии при ходжи и врачки. Тези пък решили да платят за убийство.