Тенденция: Престъпността спада, през 2016-а най-ниска

Престъпленията са били с 1/3 по-малко от 2000 година
Обновена: 28 авг 2017 17:43 | 28 авг 2017 17:00,
32
Тенденция: Престъпността спада, през 2016-а най-ниска
Снимка: архив Reuters

През последните 3 г. престъпността в страната непрекъснато намалява, а броят на престъпленията през 2016 г. е най-нисък от 2000 г. досега. Вече напълно се очертава тенденция към намаление след пика в началото на кризата. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, който се базира на публикувани от МВР данни.

През 2016 г. абсолютният брой на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността намалява с 1/3 спрямо 2000 г., или от 16,6 на 1000 души тогава до 12,6 през м.г. Все пак трябва да се има предвид, че регистрираните престъпления са само грубо приближение на извършените престъпления.

В страни с ниско доверие в правоохранителните органи само част от престъпленията се съобщават от потърпевшите. Сред недекларираните обикновено попадат кражби, отвличания срещу откуп, изнасилвания и др.

Делът на разкритите престъпления пък се повишава за трета поредна година и достига 48,2%. Най-висока разкриваемост е регистрирана през 2004 г., когато разкритите престъпления прехвърлят 60%.

Разликите между различните области продължават да са значителни. Зоните с най-висока престъпност са Северозападна България и Черноморието. И през 2016 г. най-висок е относителният брой на престъпленията в Бургас и София (над 16 на 1000 души), а най-нисък – в област Смолян (под 6 на 1000 души). Само в пет области регистрираните престъпления спрямо броя на населението са нараснали в сравнение с 2015 г. - Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград и Ямбол, а в три от областите са нараснали спрямо 2000 г. – Ловеч, Сливен и Хасково.

Разкриваемостта на престъпленията показва сходна картина. Най-сигурната област е Смолян, където делът на разкритите престъпления достига близо 74%, а най-малко сигурните области отново са столицата и Бургас, където се разкриват около 1/3 от престъпленията.

Като цяло се забелязва обратнопропорционална връзка между регистрираните престъпления и разкриваемостта. Т.е. в областите с по-малко престъпления спрямо населението делът на разкритите престъпления е по-висок. Това вероятно може да се обясни с по-ниската натовареност на местната полиция при ниска престъпност и възможността ѝ да работи повече и по-качествено по разкриване на престъпленията. Има и изключения – в областите Габрово и Враца например престъпленията са относително много, но и разкриваемостта е сравнително висока.

Според статистиката на Евростат за разходите за обществен ред и сигурност през 2015 г. България е държавата в ЕС с най-много разходи за полиция като отношение към БВП – 2,8% при средно 1,8% за 28-те държави членки, се сочи в анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално, има всички предпоставки за намаляване на престъпността.БСП не е на власт, доходите растат заедно с покачването на БВП.Съвсем в реда не нещата.
25
2
 
8
 
! Отговори
Men преди 6 години
Как така спада като няма ден без Крими новини особено последните дни с убийство на 11 годишно момиче. .. и престъпното подпалване на югозападна България...какво ще остане за бъдещеото поколение...
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Престъпността спада, през 2016-а най-ниска"Toва да отидат да го разправят в по малките населени места където малцинствата върлуват. На "бизнесмена" дето се "самоуби" и му търсиха седмица предсмъртното писмо и пистолета. Или пък на роднините на жената която беше застреляна и момичето което беше заклано. (И това е само от последните няколко седмици. Ако цитирам само статии от медията ви до 2016 ще станат хиляди)
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е долна милиционерска лъжа. Така се получава защото, отивайки в рушветчийното да подадеш жалба, минку шкембето почва да увърта, *** няма нужда,няма смисъл, нищо няма да стане и стресираната парцалеса ревяща за пари и чорапки,ви дава да попълните бланка,озаглавена сведение. Тоест нищо. Оплакваш се на Арменския поп,а ушеф гони михаля. А всъщност се извършват ежесекундно какви ли не сериозни престъпления, но корумпетата имат устни заповеди да прикриват което може,докато далавераджийстват.
22
2
 
11
 
! Отговори
ура-а! преди 6 години
Темпът на спадане престъпността у нас показва, че към Коледа престъпността у нас ще падне до нула (0)! Особено, ако още сега удвоят пак заплатите на милиционерите и техните началници!
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цецо Лъжецо ли ги разпространява тези лакардии?!
20
4
 
1
 
! Отговори
от 7 до 15 преди 6 години
Антикомунист съм.
19
1
 
18
 
! Отговори
Академик преди 6 години
Даже престъпниците напускат *** на ГЕРБ!
18
0
 
26
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Хората нямат доверие на полицията и не пускат жалби,и в МВР го знаят но се правят на луди,и не правят никакви реформи зада се променят нещата.
17
0
 
25
 
! Отговори
Би преди 6 години
Намалява ли? То, и България намалява с 4 човека дневно,а МВР състава е константа...
16
1
 
24
 
! Отговори
Пак преди 6 години
Стига с тези фейк нюз,всички знаем каква е истината..
15
2
 
15
 
! Отговори
Бе преди 6 години
Некакъф сополиф *** дрънчи непрекъснато по форума за *** и комунизъм вместо да лиже зад.. на простака от банкя.
14
13
 
7
 
! Отговори
Миял преди 6 години
До Анонимен--7;Като беше хубаво при СОЦА защо пазехте границите че птиче не можеше да прехвръкне.Ако имаше свобода щяхте да останете само *** в Б--я. Не пускахте народа да излиза за да има кой да ви ХРАНТУТИ.
13
0
 
33
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Единственото ,което намалява с бързи темпове е населението.
12
10
 
6
 
! Отговори
Миял преди 6 години
През 60-те год. на "свободата" убийствата са 2 пъти повече. Освен това годишно се издават между 50 и 60 смъртни присъди. *** да млъкнат,защото никой не е убивал повече от тях. Така беше през реалния соц ,недоносчето както го нарече Правешкия хитрец.
11
2
 
18
 
! Отговори
extremist преди 6 години
КАКВА ПРЕСТЪПНОСТ БЕ ? ТО ПРЕЗ 2016 ИЗОБЩО НЯМАШЕ, ПЪК И ЦАЦАРОВ СЕ ПОБЪРКА ОТ ЧУДЕНЕ ОТКЪДЕ ДА НАМЕРИ БАНДИТ ДА ГО ВКАРА В ЗАТВОРА, ОБАЧЕ НАЛИ НЯМАМЕ ПРЕСТЪПНОСТ, УСПЯ ДА ОКОШАРИ 1 ИЛИ 2 ОТКАКТО Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР...ДОБРЕ ЧЕ ТАЯ ГОДИНА СГАЩИХА СУДЖУКА, ЧЕ ИНАЧЕ ДЛЪЖНОСТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ИЗЛИЗА ЧЕ НЯМА ЗА КАКВО ДА ИМА ТУКА...
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медиите пи цял ден се чудят какви статии да пишат. А най-лесно е да се отвори пресцентъра на МВР и да се публикуват "готови" новини.През '90-те наистина имаше много повече престъпления но не съобщяваха за всичко
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престъпността пада, но драмите си остават същите, нямат край.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статистика можете да я пробутвате на марсианци, но не и на нас! Супер нагло е, остава да кажете, че сме и най-щастливите, здравите и богатите в ЕС!
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хвърлят прах илъжи в очите на хората. Не намаляват престъпленията, а хората просто не се занимават да ги докладват в полицията защото знаят, че това е чиста загуба на време.