Тенденция: Престъпността спада, през 2016-а най-ниска

Престъпленията са били с 1/3 по-малко от 2000 година
Обновена: 28 авг 2017 17:43 | 28 авг 2017 17:00,
32
Тенденция: Престъпността спада, през 2016-а най-ниска
Снимка: архив Reuters

През последните 3 г. престъпността в страната непрекъснато намалява, а броят на престъпленията през 2016 г. е най-нисък от 2000 г. досега. Вече напълно се очертава тенденция към намаление след пика в началото на кризата. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, който се базира на публикувани от МВР данни.

През 2016 г. абсолютният брой на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността намалява с 1/3 спрямо 2000 г., или от 16,6 на 1000 души тогава до 12,6 през м.г. Все пак трябва да се има предвид, че регистрираните престъпления са само грубо приближение на извършените престъпления.

В страни с ниско доверие в правоохранителните органи само част от престъпленията се съобщават от потърпевшите. Сред недекларираните обикновено попадат кражби, отвличания срещу откуп, изнасилвания и др.

Делът на разкритите престъпления пък се повишава за трета поредна година и достига 48,2%. Най-висока разкриваемост е регистрирана през 2004 г., когато разкритите престъпления прехвърлят 60%.

Разликите между различните области продължават да са значителни. Зоните с най-висока престъпност са Северозападна България и Черноморието. И през 2016 г. най-висок е относителният брой на престъпленията в Бургас и София (над 16 на 1000 души), а най-нисък – в област Смолян (под 6 на 1000 души). Само в пет области регистрираните престъпления спрямо броя на населението са нараснали в сравнение с 2015 г. - Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград и Ямбол, а в три от областите са нараснали спрямо 2000 г. – Ловеч, Сливен и Хасково.

Разкриваемостта на престъпленията показва сходна картина. Най-сигурната област е Смолян, където делът на разкритите престъпления достига близо 74%, а най-малко сигурните области отново са столицата и Бургас, където се разкриват около 1/3 от престъпленията.

Като цяло се забелязва обратнопропорционална връзка между регистрираните престъпления и разкриваемостта. Т.е. в областите с по-малко престъпления спрямо населението делът на разкритите престъпления е по-висок. Това вероятно може да се обясни с по-ниската натовареност на местната полиция при ниска престъпност и възможността ѝ да работи повече и по-качествено по разкриване на престъпленията. Има и изключения – в областите Габрово и Враца например престъпленията са относително много, но и разкриваемостта е сравнително висока.

Според статистиката на Евростат за разходите за обществен ред и сигурност през 2015 г. България е държавата в ЕС с най-много разходи за полиция като отношение към БВП – 2,8% при средно 1,8% за 28-те държави членки, се сочи в анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема безработица, престъпността намалява.Ората бегат от България.Като е толкоз убаво, некой да каже защо бягат?От убаво никой не бега.
5
0
 
7
 
! Отговори
Caer преди 6 години
Lajete. Cenata na vinetkite e nezakonno teroristichno povishena 50 procenta i Pavlova ne e obesena oste. bg *** mreja ima tejki stradania ot terorizma na bg centralni administratori v ms, ns, bg architekti, bg injeneri, bg kmetove, bg obstinski savetnici...
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорИдиоти, днес е Малка Богородица! На тази дата почина НВ Цар Борис - трети..........
3
32
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Благодарение на Герб страната е в подем.
2
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната сТъкмистика в стил "мижи да те лажем"!
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престъпленията се увеличават, а регистрираните престъпления намалявали. В момента се регистрира може би 1 на всеки 1000 престъпления.