Руска връзка или нова автокъща стоят зад отвличането на Адриан

Младият мъж се издирва вече 3 дни, още не бил поискан откуп
2 сеп 2017 07:30, Елка Василева
95
Руска връзка или нова автокъща стоят зад отвличането на Адриан
Снимка: Булфото

Стотици сделки на “Софавто” с клиенти се проверяват заради отвличането на Адриан Златков - син на собственика на автокъщата Тони Златков, пише "24 часа".

Отношенията му с руски бизнесмен с малко име Алексей били най-заплетени. Златков-старши въртял бизнес и със Салех Асил, братовчед на Фатик и собственик на друга автокъща за луксозни коли - “Капитолия”.

43-годишният руснак Алексей имал претенции към "Софавто" за шестцифрена сума, научи "24 часа". Мъжът развива бизнес в родината си, но от 2012 г. стъпва на пазара на недвижими имоти и строителството в България. Ползва луксозна кола, която е купил на лизинг от "Софавто". Изплащането минавало през лизингово дружество извън фирмите на Тони Златков. Не е ясно обаче дали отношенията между двамата са само покрай скъпите коли. Алексей е предявил иска си в съда и спорът все още е висящ.

Още по темата

През 2015 г. Алексей е арестуван в родината си и обвинен в организиране на незаконен хазарт. Той все още е в ареста и оттогава не е идвал в България. Финансовите му дела в София движи специален представител.

Клиенти на "Софавто" обаче били много от представителите на подземния свят. Мерцедеси за над половин милион например купила прословутата ромска фамилия Маринови от Долни Дъбник, които са подсъдими за пране на пари от измами на чужденци по телефона. Ромите години наред лъгали палестинци, че ще им развалят магии и получавали преводи с тлъсти суми по сметките си. С част от плячката пазарували лимузини.

Мащабен проект на Тони Златков за разширяване на бизнеса също е възможна хипотеза за отвличането на сина му, твърдят запознати с казуса. “Софавто” развива дейността си на бул. “Г.М. Димитров” в София на територията на минно-геоложкия университет.

През тази година обаче Тони Златков е направил първи стъпки за разширяване на дейността си. Купил е парцел в Горубляне, където са повечето от автокъщите в столицата. През май дори е внесъл документи с инвестиционното си намерение в общината. То предвижда и застрояване на терен от над 2 дка в кв. Горубляне за нуждите на “Софавто”. Документите предвиждат това да е най-голямата и модерна автокъща в района.

На борсата за коли в крайния столичен квартал е и автокъщата на бившия митничар Георги Георгиев-Жоро Пурата, който беше отвлечен през 2007 г., а Наглите бяха оправдани за похищението.

В кв. Горубляне, където се е прицелил Тони Златков, не се гледа с добро око на нови играчи, твърдят хора в бранша. Там отношенията са напасвани с години. Въпреки това е възможно отвличането на Адриан Златков да е предупреждение към бащата да се откаже от намерението си да развива дейност там.

Нито бащата Тони, нито съдружникът му Тихомир, нито синът Адриан имат криминални регистрации. Никога не са ползвали охрана и не са се страхували от покушения.

Имало и интересни отношения с частни съдебни изпълнители за разпределение на запорирани суми на дружества и частни лица.

Мащабната дейност на "Софавто" обаче засега затруднява криминалистите да се насочат към една определена версия за отвличането на 25-годишния Адриан Златков.

След няколко разговора с разследващите бащата Тони Златков вече не твърдял, че няма врагове, както в деня на отвличането.

Нямал обаче категорични съмнения към някого, който може да организира отвличането на сина му заради неуредени финансови отношения. А такива имало достатъчно в бизнеса му с обороти за десетки милиони на година. Повечето обаче били дребни спорове за неплатени вноски по договори в порядъка на 10 хил. евро.

До момента и МВР, и близки на семейството отричат с тях да е осъществен контакт от похитителите на Адриан, както да е поискан откуп. Колата, с която е похитен младежът, бе открита опожарена в района на село Герман, на 2 км от къщата на Златкови. Бандитите я полели с бензин и са се прехвърлили в друг автомобил, с който са откарали Адриан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.