ГДБОП по следите на кибер престъпника Александър

Спас Василев от Кочериново не е задържан, разследван е
Обновена: 12 окт 2017 09:48 | 12 окт 2017 09:00, Петя Славова
64

Кибер престъпникът Александър Николов или Спас Василев от Кочериново не е задържан, но е разследван от ГДБОП. Това обяви пред Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че от измамната схема са пострадали над 40 лица и са нанесени щети за около 30 000 лева. Работи се по идентична схема за евтини самолетни билети.

"Вероятно се касае за компютърна измама. Възможно е да се касае за измама в особено големи размери. Напълно възможно е да има по-голяма схема и той да има съучастници", обясни Арнаудова и допълни, че според обвинението разследваният може да получи присъда до 6 или 10 години лишаване от свобода.

Измисленият образ успя да измами десетки в социалните мрежи. В приятелската му листа във Facebook присъстват дори политици и дипломати.

Още по темата

PR експертът Александър Христов е имал комуникация с Александър/Спас и дори е пътувал до Мюнхен с билети, закупени със съдействието на Александър Николов. В "България сутрин" той каза, че това е класически случай как един човек може да се превърне онлайн във влиятелна личност.

"Неприятното е, че той е лъгал хора. От друга гледна точка той е изградил този образ благодарение на достатъчната степен на експертност, която влага във всяко свое мнение. Няма как да не му повярваш", коментира Христов.

По думите му разследваният е успял да придобие статус на инфлуенсър без да съществува, което е невероятен феномен.

"Тази техника е откакто свят светува. Най-често манипулаторите се позовават на човешки пороци като алчността. Показва експертни умения в някои области, след което пуска малката въдичка за облаги", обясни психологът Христо Монов.

В студиото на Bulgaria ON AIR той посочи, че става дума за класическа схема на пирамида.

"На 8 човека осъществява коректно това, което е обещал и двама "изгарят". Всеки от измамените хора може да разбере, че това нещо не може да се случи на тази цена", каза още Монов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
vvv преди 6 години
До ЛораСъгласен съм с теб, ама без да исках ти дадох отрицателен вот :(
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, щом истинския измамник не е този от снимките в профила, защо продължават да ни показват тях?Така насаждат чувството, че това момче е изманик.
35
1
 
8
 
! Отговори
Лео преди 6 години
Catch me if you can
34
1
 
14
 
! Отговори
Ами смешно е преди 6 години
Ама че виц! Някой си *** писал умни политически анализи и мамел тарикати. Дайте списък на балъците
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спасчо излезе по-голям душманин и от Шиши, Боцето, Цецо Цървула, Цацата, целата шайка ГЕРБ, БСП, ДПС, Воля и останалата ///оч. Да се убий, обеси, разстреля, запали, метне от 10 етаж, удави и фърли на левовете, не от нац.отбор пи футбол, а на тези от зоопарка.
32
2
 
5
 
! Отговори
А преди 6 години
От троленето по форумите става ясно, че не е един, а група, която сега проявява защитни реакции.
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eй тоя Спаско "опра пешкира" - как удобно засенчи Деляновците и Валери - цялата машина е впрегната в борбата - прокуратура,гдбоб, медии !
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя прилича на *** от култовият филм "бяла котка черен котарак" тия луди ли са кви пари ще му пращат. Сигурно бере жица и тухли някъде.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе от КТБ прасчо Пеевски и Ко откраднаха милиярди, при Виваком измамата също, вие тука ни занимавате с кокошкари! Няма да се оправи тази държава!
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако този *** е кибер престъпник, то Падишаха от Банкя е хипер престъпник.
27
0
 
7
 
! Отговори
Пич преди 6 години
До ЛораНе е точно така. Този пич се е подвизавал във виртуалното пространство поне от 5 години. Има снимки, има стотици публикации в големи медии, много са се чували с него по телефона, помагал е по различни обществени благотворителни каузи, дори е помагал и е осигурявал въпросните евтини билети много пъти до този момент. Можеш да потърсиш мненията за този човек на различни известни журналисти, които са контактували с него. Работата не е като ромите с тел. измами, дето не могат да говорят.
26
0
 
12
 
! Отговори
Жигули преди 6 години
Е как няма да повярват? Те на Кобурга повярваха, че ще дава по 5 хиляди на човек и ще ги оправи за 800 дни, та на този ли няма да повярват?
25
1
 
8
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Абе, нали свети Тиква Еднокнижник направи всички сим карти регистрирани, за да се бори с ало измамите, защо в последните години има бум на точно тези измами?
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахах щом това е кибер-престъпник номер 1 на България ,само си представете на какво ниво сме защитени.Даже се надявам някои ден един Робин Худ с клавиатура ,да барне скритите и мръсни пари на някои надут пуяк.
23
1
 
21
 
! Отговори
Лора преди 6 години
Не разбирама какви са тези хора, които четейки някякви коментари в социални мрежи, на човек който не познават и ей така му пращат пари, за да им купува билети. Той не е агенция или авикомпания или каквото и да е. Сигурно и аз ако пусна в профилите си във фейсбук и туитър, че продавам летящи обувки, ще се намерят такива които да поръчат и платят. Не е само алчност причината ами и липсата на логическо мислене у много хора.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина трябва да си изключително нискоинтелигентен и глупав човек за да пратиш на снимка в интернет хиляди за да ти купи самолетни билети тънкана. И то не 100-200 лева ами хиляди левове.
21
0
 
11
 
! Отговори
МОЛЯ, преди 6 години
Кажете кой е "умният" пострадал политик да позлорадстваме и да му се поприсмеем малко. Хайде кажете името на тоя *** който въпреки милионите си е тръгнал да си купува самолетни билери по 5 кинта от филанкишшията. При условие че нискобюджетнитеавиокомпании ги продават по 9 лв. официално и легално. Айде изчуруликайте името на тоя буннак за да стане всенароден любимец. Такъв хубав прякор ще му лепне народът, че и внуците му ще го носят. Фамилно име ще му стане. Като Дянков Пицата примерно.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз знам едно място където се събират 240 измамници насред София и мамят цял един народ вече 28г.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде гледа ГДБОП, къде?? Вижте кметове на София, Пловдив, Варна, Търново, Пазарджик, Хасково и къде ли не. Живеят като Римски сенатори със заплати до 2 500 лева. И нищоооо!! Защо бе шефе на БОП, а ти бе Цаца, що не се самосезираш или и ти папкаш от плячката? Къде гербераста е минал, грабил и крал, плебса мизерства. И всичко това се покрива от Съджук пашс от село Б. Няма как, взима своето за да има за ново "победи" на изборите. И за него щото има само 24 000 лева спестени. А тарторите на шведите?
18
0
 
8
 
! Отговори
Ден14 преди 6 години
Аре скоро да хванете и Царчетата от Сомалия дето ми пишат всеки дени за пари. Тия от парламента препродадоха държавата с все народа, вие кибер шмекери гоните. Срамота!