ГДБОП по следите на кибер престъпника Александър

Спас Василев от Кочериново не е задържан, разследван е
Обновена: 12 окт 2017 09:48 | 12 окт 2017 09:00, Петя Славова
64

Кибер престъпникът Александър Николов или Спас Василев от Кочериново не е задържан, но е разследван от ГДБОП. Това обяви пред Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че от измамната схема са пострадали над 40 лица и са нанесени щети за около 30 000 лева. Работи се по идентична схема за евтини самолетни билети.

"Вероятно се касае за компютърна измама. Възможно е да се касае за измама в особено големи размери. Напълно възможно е да има по-голяма схема и той да има съучастници", обясни Арнаудова и допълни, че според обвинението разследваният може да получи присъда до 6 или 10 години лишаване от свобода.

Измисленият образ успя да измами десетки в социалните мрежи. В приятелската му листа във Facebook присъстват дори политици и дипломати.

Още по темата

PR експертът Александър Христов е имал комуникация с Александър/Спас и дори е пътувал до Мюнхен с билети, закупени със съдействието на Александър Николов. В "България сутрин" той каза, че това е класически случай как един човек може да се превърне онлайн във влиятелна личност.

"Неприятното е, че той е лъгал хора. От друга гледна точка той е изградил този образ благодарение на достатъчната степен на експертност, която влага във всяко свое мнение. Няма как да не му повярваш", коментира Христов.

По думите му разследваният е успял да придобие статус на инфлуенсър без да съществува, което е невероятен феномен.

"Тази техника е откакто свят светува. Най-често манипулаторите се позовават на човешки пороци като алчността. Показва експертни умения в някои области, след което пуска малката въдичка за облаги", обясни психологът Христо Монов.

В студиото на Bulgaria ON AIR той посочи, че става дума за класическа схема на пирамида.

"На 8 човека осъществява коректно това, което е обещал и двама "изгарят". Всеки от измамените хора може да разбере, че това нещо не може да се случи на тази цена", каза още Монов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
12
 
! Отговори
Един преди 6 години
Значи нито са го хванали, нито знаят кой е (според мен). Вчера гръмнаха с голямата новина, че са хванали някой си Спас от някакво село, днес става ясно, че са до под кривата круша. Мен ако питате ще хванат дедовия, като му гледах профила на този човек, коментарите, нещата които е писал по политически и обществени теми, тук става въпрос за изключителен мозък. И много от големите журналисти и политици са му приятели. Ако това е Спас от някакво си село, то аз съм Айнщайн.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако този е престъпник хората висящи по-цял ден във фейса за да врътнат някаква далавера измама или нещо подобно какви са ? Момчето от снимката е герой, а би трябвало д бъдат арестувани и наказани далаверажиите давали му пари. Ето защо няма как да вървим напред, дори да го рестувате далаверажиите утре пак ще дадат пари на някой те за туй си висят у фейса.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Му-ха-ха, този селчо изпържил наивници за 30 хилки. ОК, излъгАл ги, ще пият една студена вода. А наш Бсй Суджук открадна от всички нас милиарди и ги изнася на Вирджински острови. И не само той, предишните премиери също крадоха ужасяващо и изнасяха. Нали излезе списък със 120 милионера в Шеейцарски банки, к'во стана, нищо! Бай Суджук и шайката му разнебитиха България, такъв упадък и разпад не е било. А него никой не пипа, дори 50 гавази го вардят? Честно ли е?
14
0
 
17
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Само да попитам ГДБОП кога ще погне ало измамниците при условие че благодарение на телевизията всички вече знаем кои са, къде живеят, в какви палати и какви лимузини за по 200 000 лева карат, без да имат ден трудов стаж и не могат да докажат произхода на една стотинка. Явно е пострадал некой алчен високопоставен другар, та е целия тоя шум. ГДБОП само политици ли обслужва, частна милиция ли е?
13
1
 
12
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
"БРАВО" на боп-а. Сега да вземат да хванат хайде не всички, но поне част от "бизнесмените" и съответно политиците, които окрадоха активите на България и българите през "прехода".
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименсрещу ало измамниците не се прави нищо, но се знае кои са. Вски може да ги познае по луксозните имоти насред гетото (където полиция и без тва не влиза).
11
0
 
15
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Просто не мога да повярвам, че Спас от малко село е способен на такава схема. Според мен е бушон. Изисква се голям акъл и харизма да играеш тази роля.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30000...голееемия престъпник. Не че трябва да се омаловажа този случай, но вие медиите правите точно обратно, разбира се защото сте платени драскачи. Тея 30к са най-малкото рушветче на кметче, депутатче и тн. За 10мин, за един подпис. Елате в нашия град да видите кмета-слънце как ги може!Що не направите едно истинско разследване, та да ви запомни някой, да осмислите поне малко жалкото си съществуване с платени статийки?
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
напълно подкрепям, че "това е класически случай" на хорска алчност и откровено слабоумие, да се довериш на човек, който даже не си виждал, да му дадеш кредитни карти и т.н. Сега на боп-а предстои тежката задача да докаже, че реалният човек седи зад фалшивият профил. Това може да стане единствено със съдействието на соц. мрежи, доставчици и т.н. и пак не е 100% гаранция, че не си е оставил вифи без парола всеки да го ползва.
8
0
 
16
 
! Отговори
:):) преди 6 години
нета е пълен с фалшиви профили, от пирно сайтове, запознанства до фейс и туит. Къде пише в закон колко прифила може да имаш в нета. За лудия и баницата сте чували......
7
2
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Разковничето е, че пича е разчитал на хорската алчност( и уникална простотия ) Всъщност трябва да получи похвала за борба с далавераджиите!Браво на копиьету!Дългосрочно стратегическо планиране...ум...и кадърност!Не е виновен този дето яде баницата!
6
3
 
25
 
! Отговори
Пич преди 6 години
5 години изграждан образ, стотици публикации на политически и спортни теми, приятелства на най-високо ниво (много хора са се чували с него и по телефона и твърдят, че е изключително начетен човек), издига се до висок ранг в онлайн света, участва в проекти, има сайтове, и т.н., и всичко това за 30К лева?:)))) Вие за *** ли ни взимате? Че това момче (или група от хора) с тези знания и компетентност са имали възможност да направят много повече пари, при това съвсем легално. Нещо не се вързва ..
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кибер престъпник ГДОБОП егати големия бандит по селата зелените убиват пенсионери за 5 лв те тръгнали да ловят некакъкъв и аз ще си кача снимки Да си качваш снимки във фейсбук не е престъпление, а хората пращали пари на тоя трябва да бъдат осъдени на 20 год каторга за назидание на другите бъдещи измамени да знаят какво ги чака.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо бягат? Вижте колко е добре и нас!Нямат основание да бягат.
3
2
 
35
 
! Отговори
Роки преди 6 години
Аз едно не мога да разбера, какви са тия ***, които изпращат пари на някой си виртуален приятел от фейсбук?? WTF?? Колкото и експертни мнения да дава по различни въпроси, не може без да си виждал този човек да му имаш доверие за каквото и да било!От друга страна му правя евала, явно наистина е умен и изобретателен - светът ще свърши, ама балъците не!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че нещо ,но какво се прави срещу ало измамниците някак си остава горчив привкус ,че срещу тях нещата вървят в трета глуха.
1
2
 
30
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
Чак пък Кибер престъпник, и чак ГДБОП да го гони. За 30 000 лв. А телефонните измамници вземат на удар по толкова и никой не ги гони. А КТБ ? Всички знаят, но си траят къде са парите. Хайде стига с цирковете.