По следите на ало измама: Банкови служители спасиха парите на 81-годишна

Един случай с щастлив край от центъра на София
25 окт 2017 17:00, Александър Попов
27
По следите на ало измама: Банкови служители спасиха парите на 81-годишна
Снимка: Булфото

Ало измамите са с такава интензивност, че вече се приемат само като статистика. Всекидневно излизат новини за измамени хора, хвърлени пари, бижута и други ценности през тераси, има случаи и за фрапиращи суми. МВР неколкократно всяка година предупреждава да не се хващаме на въдицата на ало апашите, но и това не помага.

Голямата част от тези измами остават неразкрити, а много човешки съдби се променят завинаги. Има обаче и щастливи развръзки.

Тази сутрин банкови служители от Централна кооперативна банка (ЦКБ), заедно с полицията на по-късен етап, успяха да предотвратят източването на голяма сума пари от сметка, която щеше да потъне в нечий неизвестен джоб. История, която е достойна дори за заснемане на филм.

81-годишна дама посетила офис на банката с желанието да изтегли 15 хиляди лева, тъй като една от дъщерите й щяла да си купува апартамент. Заявила, че парите й трябвали спешно, което било първата сигнална лампа. Тъй като сумата била сериозна, банковият служител се допитал до управителите на клона като изразил съмнение, че може да става въпрос за измама.

"Жената е интелигентна и много дейна за възрастта си. Започнах да обяснявам, че купуването на жилище не може да бъде толкова спешно, поисках да говоря с дъщеря й да видя как ще реагира. В този момент й звънна телефона и тя обясни, че е детето й. Надникнах в телефона - обаждането бе от непознат номер, а гласът беше мъжки. Тя започна да обяснява на "дъщеря си", че има проблем с тегленето на парите в банката. Вече бяхме убедени, че става въпрос за измама", разказа пред Dnes.bg служителят на ЦКБ.

Жената видимо била притеснена, треперела, но настоявала да изтегли сумата от сметката си, защото парите били необходими на дъщеря й. В същото време от банката предупредили полицията и само за няколко минути на място в салона пристигнал патрул. Близо 20 минути се водел разговор, а дамата искала да се легитимират пред нея, тъй като ги смятала за измамници. Успокоила се, след като банковите служители я уверили, че те са извикали полицията. Униформените се свързали и с двете дъщери на жената, като и те пристигнали на място и благодарили за адекватните действия. И че в крайна сметка парите няма да отидат в ало апашите.

След разговора с полицията била разплетена и схемата. До болка позната вече...

Тази сутрин "полицай Игнатов" се обадил с предупреждение, че могат да звъннат измамници и благо предложил веднага да бъде информиран. И обаждането не закъсняло. 5 минути по-късно започнали да я заплашват да хвърли през балкона определена сума. Тя съответно се обадила на "полицая" да го запознае със случая, а той заявил, че трябва да му бъдат предадени на него парите, за да бъдат "белязани" и да заловят крадците. И жената поела към банката да тегли.

Служителите са убедени, че през цялото време жената е била следена и парите щели да бъдат предадени в района на НДК. Видели и съмнителен човек, който избягал след пристигането на полицията.

За банковите служители и полицаите остава голямата награда - благодарността на семейството на възрастната дама за спасените й пари. А органите на реда ще трябва да разследват случая на ало измама. Поредната...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: мврЦКБало измама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената е интелигентна и много дейна за възрастта си.Е да, то се вижда, че пращи от интелигентност.
23
0
 
6
 
! Отговори
Входящ номер преди 6 години
Браво за бързите реакции на служители. Но докато няма сериозни регламетирани наказания за измамниците, нищо няма да се промени, всеки ден ще има клъвнали и ужилени.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как беше, българският пенсионер е беден, бурканче кисело мляко е един хляб на два дена.... После се чудите защо Бойко ви цоца, защото знае че парите са "някъде там" и само трябва да отупа брашнения чувал
21
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
А кога в България ще се предприемат мерките, които д-р Линч от САЩ преди повече от два века ни завеща?
20
1
 
10
 
! Отговори
Факт но не жалък преди 6 години
До жалък факт: Пълни простотии твърдите! Една от мерките за противодействие са именно отдавна проведени работни срещи с банкови служители, които да сигнализират при такива ситуации. И това робти по всички градове!
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайната цел на БНБ е да им прибере париците във влогови книжки и депозити!Тогава статистиката ще бъде по-ефективна!
18
0
 
2
 
! Отговори
прокурор преди 6 години
До АзШШ-т - има си банкова тайна, декларирана от всеки служител на БНБ
17
1
 
7
 
! Отговори
забележете преди 6 години
от как Бойко е на власт бабите вече имат солидни спестявания.
16
1
 
14
 
! Отговори
жалък факт преди 6 години
Банковите служители се оказаха по-ефективни с ало-измамниците от полицаите!БНБ надмина МВР...
15
0
 
16
 
! Отговори
Нико преди 6 години
Браво на служителите!!! Баба ще има парички за кисело млЕко и хлЕб.
14
5
 
4
 
! Отговори
Трябваше да пише преди 6 години
"По следите на ало измама: Банкови ИЗМАМНИЦИ спасиха парите на 81-годишна"-та нали тези" служители" като дадат парите на бабата на някой друг за кредит ще печелят лихви от бабините пари?
13
0
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
И на мен ми се случи подобно нещо преди години, когато беше актуален друг тип измама - звъни някакъв, представя се за твой роднини, като пита "Ама не ме ли позна, я се сети имаш ли близки в чужбина?" Говорът му беше хъхрещ, и дете ще се сети какъв е. Престорих се, че вярвам. Той ми каза, че праща много пари в пакет, аз да дам на приносителя 500 евро, но да не отварям пакета. Обещах, после се обадих в РПУ. Отговориха ми така, както са отговорили на Вас.
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До просто племеБанкерите се оказаха по-бдителни от тъпите полицаи дето стачкуват за високи заплати!!!
11
3
 
7
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
Не мога да смятам в такива големи суми, може ли да говорим в тонове суджук?!
10
0
 
6
 
! Отговори
ИВАН преди 6 години
МАСОВА ПРАКТИКА НА ПОЛИЦАИТЕ Е ДА НИ ПРИЗОВАВАТ ДА СЕ ЯВИМ В РАЙОННОТО ПО ТЕЛЕФОНА.НАЛИ ТРЯБВА ПРИЗОВКА ДА ПОЛУЧИМ.МОЖЕ ДА Е ИЗМАМА ТОВА ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ.А НЕ ПРИЕМАТ СИГНАЛИ ПО ТЕЛЕФОНА.
9
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на служителите в банката, НО... сигналът е приет само защото е от банка. На два пъти като частно лице съм прозвънявана от измамници. И двата пъти ги замотах да ми звъннат след малко и се обадих в полицията. НЕ приемат сигнали за този тип измама по телефона - трябва писмено, на място в районното. Е така се борят телефонните измамници, ако не знаете.
8
1
 
24
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
Язък в село Вятово столицата на ало измамите масата бяха сложли за ядене и пиене а пък тая им развалила рахатлъка.
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От прочетеното, не разбирам да е интелигентна!
6
0
 
22
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
А защо не се разровят около " полицай Игнатов"?Я, задълбайте в тази посока!При всички случай напоследък, с активно тяхно участие, ....... знае ли човек?
5
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ставали и чудеса! Дай Боже, по-често! Бабата просто е имала късмет.