Граничари на "заплата" при каналджии, изкарват по 60 бона

Бизнесът с мигранти става по-доходоносен от трафика на дрога
Обновена: 1 ное 2017 12:14 | 1 ное 2017 11:44, Камелия Цветанова
37
Граничари на "заплата" при каналджии, изкарват по 60 бона
Снимка: Reuters, архив

Граничар, който върши услуги на каналджии, изкарва между 40 000 и 60 000 лв. годишно от тях при средна годишна заплата за официалната си работа от 10 000 лв., сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

За 2015 г. доходите на каналджиите в ЕС са били 4, 7 – 5, 7 милиарда евро, толкова колкото се печели от трафик на дрога, пише още в анализа.

Още по темата

Според него в началото на голямата бежанска вълна през лятото на 2013 г. подкупът на българо-турската граница е бил около 500 евро, за да не бъде върнат мигрант в Турция, а “таксата” за преминаване без регистрация била 1500 евро.

Парите за отвеждане до бежански център пък били 400 евро. С времето обаче таксата за пускането на бежанец рязко спаднала до 100 евро на човек. Въпреки това граничарите увеличили доходите си, защото прииждали повече мигранти.

Анализаторите отчитат, че и самото командироване на хора от вътрешността на страната по границата
водело до “корупционно заразяване”.

И докато подкупите на границата с Турция били чести, то тези на браздата със Сърбия почти липсвали, пише в доклада.

Изследването установило, че докато на граничарите се плащало на ръка, то бежанците плащали на каналджиите по всякакви други начини.

Макар кешът да не бил категорично отхвърлен, по-често се ползвали компании за парични преводи като Western Union или Moneygram. Като най-предпочитан и съответно най-използван метод за разплащане обаче се очертала системата Хавала.

Основното є ѝ предимство е, че трансакциите през нея са практически непроследими.

Докладът дава за начало на каналджийството у нас първите години на демокрацията. Заради затварянето на българско-турската граница голям брой семейства остават разделени. През следващите години каналджиите събират тези фамилии. Бизнесът им продължава до края на века.

В началото има само водачи. Често те са от турски произход. До средата на 90-те години тези водачи вече са организирани в хлабави мрежи, постоянно менящи състава си. Започва да се оформя структура с ясно определени специфични роли на водачи, които придружават хората през зелената граница, водачи, които посрещат мигрантите в Турция, и посредници, които набират желаещите да заминат за Турция.

Посредниците обикновено са от турското малцинство - както от районите на Кърджали, Момчилград, Крумовград, така и от Североизточна България. Те договарят цените и броя на хората, които трябва да бъдат преведени. Други, второстепенни роли включват шофьори (които осигуряват пътуването до границата), осигуряващи настаняване и информатори, чиято задача е да корумпират граничарите. В средата на 90-те години на миналия век се забелязва нова тенденция, която бързо се усилва – търсенето за превеждане в обратната посока – от Турция към България.

Групите се обособяват, а в края на 90-те вече навлизат и в бизнеса с фалшиви документи. В схемите след падането на визите за България и Румъния каналджиите вкарват и автобусни компании и дори туристически агенции. Цената за преминаване от Истанбул до София е 500 евро, а до Норвегия например - 10 пъти повече.

След влизането ни в ЕС се появява нов проблем. Регламентът “Дъблин” изисква да се вкарват биометричните данни на търсещите бежански статут. Така се въвежда и нов подкуп за граничарите. До 2013 г. няма нови схеми, а каналджийството е в затишие.

Тогава се появява една нова роля - на хазяина. Той приютява мигрантите по пътя им към Западна Европа. Парадоксално, но няма нито един осъден хазяин, защото трябва да се докаже неговата облага.

Самите мигранти обаче не признавали това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
вчера трима заптиета навлизат на бьлг територия да вьрнат кола заради някакьвпечат а според мен да откраднат жените в колата и нашите псевдограничари гледатбезплатен сеир цялата смяна аут от границата да вземат мотиките и на село
27
1
 
3
 
! Отговори
Djak Sparo преди 6 години
За предателите на Родината СМЪРТ!Затова трябва да има смъртна присъда.
26
5
 
4
 
! Отговори
Do vladi преди 6 години
Нз те какви са но и за теб съм сигурен :)
25
2
 
17
 
! Отговори
Влади преди 6 години
От комунизма, милиционер, а сега полицай(граничен) е символ на тъ.пота и рушветчийство. И по 6 бона да им дават като заплата, повечето ще са пак корумпирани. Защо, защото са близо до мръсния мед, а те са все нищи духом, прости момчета, с пищови.
24
6
 
16
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Балъци да кибичат в калта за 500лв трудно се намира,всеки гледа допълнителен доход да изкара.
23
2
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Субектите, пишещи публикации с ника "Камелия Цветанова" правят повече правописни грешки от коментиращите отдолу!
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей до това води политиката на Суджук Паша и Ушев Цецо и яловите им опити с трици да ловят маймуни. Нали много ви знаеха устите?"Като не ви харесват заплатите в МВР-напускайте!"А брадатите талибани си влизат през разградения двор.....
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празна раница не пази граница, господин ***.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как да слагате минуси на циника бе *** то е национална гордост
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова имаме разузнаване. Внедряват един сред тях, разкриват ги, и после - директен разстрел на гадовете. И на "бежанците" с пачките, и на корумпираните граничари. Всички до един под ножа. Леле, ако ми падне един граничар с подкуп, на какво ще го направя. Ще се моли да умре.
18
0
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Малко им взимат, повече трябва. Защо да ги харчат в Германия?
17
3
 
23
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Няма лошо. Свежи пари в икономиката. Само канала да си ходи направо до Германия. Те и без това тук не искат.
16
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем имаме ,,великата българска стена ,,хем ,,пиле не може да префръкне ,,хем нама преминали ,,бежанци ,,хем пък има канали ,каналджии ,че и граничари с тях . Нещо се оплетохте като в патки калчища от многото лъжи .
15
10
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Кой *** ми слага минуси...въпреки 100% истина в коментарите ми?***...че и т&п!
14
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗПРАЩЯЛИЯ *** РАДЕВ ДА ОБЯСНИ КОЛКО ПОЛУЧАВАТ ШОПАРИТЕ ЗА ДА ШПИОНИРАТ НЕЗАКОННО ФЕЙСБУК, ВАЙБЪР И МЕСИНДЖЪР НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ????СЛЕДЯТ, *** И ЧАКАТ НА 20 ЗАПЛАТИ....
13
7
 
26
 
! Отговори
Циник до 12 преди 6 години
Мизерните заплати у нас - са ЧУДЕСНА ПОЧВА ЗА КОРУПЦИЯ - ФАКТ!Немец не би рискувал службата, и пенсията си за грошове!Офентлихе динст - държавна служба!По закон не подлежи на съкращение...пенсионира се рано...ползва куп привилегии
12
6
 
25
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
До *** до 6Но и България не е Германия или Англия, нали?!! За да искаме подобни заплати.Ако малко се спрат кражбите и корупцията, заплатите ни могат и да се пооправят.И в крайна сметка, никой не ги държи на сила, на тази заплата.Могат да си потърсят друга работа. И стига вече с това оправдание, че някой краде, защото заплатата му била малка. НЕ! И никога не е било така, специално в митниците.Там си плащаш, за да влезеш в системата, за да можеш да КРАДЕШ.
11
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е другари полицейски синдикати, как сте и защо искате повишаване на заплатите . Май наистина трябва да се съкрати цялото МВР и да започне назначаване с конкурс , но по нови правила .
10
2
 
20
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
До МомоПитай светия бащица на нацията- Бойко, защо това не се случва.Той се бори с контрабандата. Такив анеща като корупция не го интересуват.
9
7
 
19
 
! Отговори
Циник до 6 преди 6 години
Мъъъъъничка разлика - митничарите в Англия и Германия не работят за 5000? годишно!