След случая със Спас: US агент обучава ГДБОП за киберпрестъпления

Предвиждат се по-строги закони за кражба на лични данни
2 ное 2017 10:40, Петя Славова
30
След случая със Спас: US агент обучава ГДБОП за киберпрестъпления
Снимка: архив, Reuters

Експерти от ГДБОП пишат нов законопроект, който предвижда по-тежки наказания за кражби на профили в социалните мрежи в интернет, научи "Монитор". Наказанието, което се предвижда, може да е дори затвор. Най-тежката издадена до момента присъда е условна от 2 години за общ работник от село Девене, който си направил фалшив профил, за да опита да прави секс с малолетна. Той се кръстил с псевдоним Anatoli Gazara и сложил чужди снимки.

Предвиждат се по-строги закони по отношение на посегателството на лични данни. "Вече се пишат нормативни документи", поясни началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев, който отчете резултатите от четвъртата регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за страните от Югоизточна Европа. Той обясни, че се подготвят нормативни документи, с които да се приложи в законодателството ни Конвенцията за защита на личните данни.

Шефът на дирекцията Ивайло Спиридонов заяви, че над 300 експерти са присъствали на конференцията, както и служителите в правоохранителните органи от 18 страни, пише "Монитор"

Още по темата

Той обяви още, че е предложил на зам.-директора в Сикрет сървис Робърт Нови да се дислоцира техен агент в ГДБОП. Директорът даде пример с добрата работа на агента на ФБР, който работи в ГДБОП.

По линия на Европол представител на ГДБОП ще отиде да работи там за 6 месеца или една година, във връзка с киберпрестъпленията, обяви Спиридонов.

Той обяви, че и по линия на киберпрестъпността, и по линия на терора няма достатъчно човешкия ресурс, но служителите си вършат работата добре.

От вчера обаче в Академията на МВР започва обучение на над 50 служители на ГДБОП по линия на киберпрестъпността. Обучението ще се води от американски агент.

Албена Спасова от Академията по киберпрестъпност отбеляза, че за първи път си партнират със Съвета на Европа по въпросите на киберпрестъпленията. Обучението на Facebook е било за правоохранителните органи и как да се води борба с фалшиви профили. По-нататък дискусията ще бъде разширена с представители на Viber и Google.

По случая за Спас Василев, представял се във социалните мрежи като Александър Николов с цел измама, Спиридонов пък обясни, че все още идват пострадали от дейността му хора. По думите на Явор Колев случая с Василев не е единичен и често се случват измами в социалната мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо им дайте държавния печат за съхранение на ул. "Козяк". Да не ви разкарват за подпис и печат поне... Държава на акорд. Лашкат ни като чужда булка - без прошка!
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен007 е агент на Кралицата. Не на САЩ.
22
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 6 години
и поредната фалшива новинаот-докърти ....общ работник,анатоли гъзаря и 2 години ,условно...за намерение!как се съди някой за намерение,другари журналисти?***
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дано да ги научат как се пуска и спира компютъра, за друго не вярвам
20
0
 
5
 
! Отговори
Kuro преди 6 години
До 19 Брат какви флашки какви 5 лева ве,те един акт ти го копират още на индиго ти ми говориш за единна синхронизирана система съдържаща отпечатъци,очи :D и лични данни !
19
0
 
5
 
! Отговори
dan преди 6 години
А за........забременил малолетна ..... с второ дете предвижда ли се наказание? Или това са особености на етноса?
18
0
 
5
 
! Отговори
Anatoli Gazara преди 6 години
Всички малки кифлочи кълват на такива яки имена
17
0
 
3
 
! Отговори
модерни преди 6 години
Това със спец агента от САЩ е ясно, че няма да научи нашите умници на нищо, а ще си вземе една флашка с написан от ЦРУ код и ще я пусне по мрежите на МВР, кеф им лични данни, пръстови отпечатъци, ириси, днк-та, каквото им трябва на американските разузнавателни агенции. Нашите милиционери са доволни и на по една снимка с агента пред американското знаме.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е много яко! За да е още по-забавно трябва да се добави "Спас от Кочериново"
15
0
 
20
 
! Отговори
TheNews преди 6 години
От последните минути! Явор Колев обучава US агент как се сади ряпа, зеле и алабаш. Все пак, за това е учил човека.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ботуш Каишев киберспец. Браво.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Родните милиционери го правят непрекъснато, безконтролно и незаконно, че имат наглостта и цинизма да се хвалят, че го правят.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се чудя защо прасетата ми следят кореспонденцията, а то било в защита на националната кибер сигурност....Смях в залата....Не знам кой вярва на родния полЮционери, че газят закона и правата ни в наша защита.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ковбоят от САЩ не е агент, а служител на ЦРУ, агенти на САЩ са Костов, *** и цялата мутро-седесарска пасмина, която продаде националните ни интереси.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрата служба е да подслушваш хората.. После отиваш да ги изнудваш за пари..
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как е възможно да постави чужд портрет/фото с измислени имена и да ходи на среща с някой/я,тоя/ая да не са слепи и не видят,направят разлика в лицата кат в случая къдет въобще не са сходни чертите/щрихи на лицето с всичките елементи-контур,овал,скули,челюст,брадичка,коса,вежди,очи,устни,уши когат трябва да ги описват след таз измама при подадена молба на пострадали от таз среща кат повервали на зрителна измама с взимането от тях на парични суми,туй и факир не може го направ с смяна на лице/образ
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Урок номер едно: "Ако е кибер престъпление първо обвинявате руски хакери, после северно корейски или китайски. След това проверете кой ваш колега използва парола 123456, все пак."
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Blackradioсигурно е агент 007?
6
0
 
24
 
! Отговори
123 преди 6 години
Досега нашите полицаи само кибер престъпления не бяха извършвали, сега обаче и на това ще ги научат. Предвиждам ,че след време ще има новини от рода: "Група полицаи арестувани за интернет измами."
5
2
 
17
 
! Отговори
US агент обучава ГДБ преди 6 години
Кого ли са изпратили? Клои О'Брайън, Тони Алмейда или направо Джак Бауър? Затова ли беше цялата тази пукотевица по медиите за тази направо кокошкарска история с Александър Николов? За да има благовиден предлог US да ни натрапят поредния си "агент" в "помощ" да подчинят напълно и без това смешните ни колониалните служби?