Обещания за бързи пари, "Нигерийска измама"... капаните в нета

Измамници пращат и заплашителни мейли за просрочени задължения
10
Обещания за бързи пари, "Нигерийска измама"... капаните в нета
Снимка: Информационна агенция "Черно море"

Да си избран да спечелиш 500 хиляди британски лири или за посредник за изнасянето от САЩ на над 8 милиона долара, от които ще вземеш половината, е все едно. Все едно е, защото и в двата случая става въпрос, че сте обект на измама. В първия случай става въпрос за "Фишинг", а във втория за т.нар. "Нигерийска измама". Но каквото и да е наименованието на атаката срещу вас, важното е да не се поддавате.

Особено изобретателни се оказват авторите на новата хакерска атака, в която от името на финансова институция ви изпращат "Покана за плащане на просрочено задължение“. Поканата звучи толкова истински и заплашително, че е малко вероятно човек да не отвори прикачения файл. И тогава… става жертва!

За такъв случай разказва читател на Информационна агенция "Черно море", който обаче не се е хванал на измамния имейл и не го е отворил. Такъв е и съветът на специалистите - да не се отварят подобни прикачени файлове.

Особено като си знаете, че не сте теглили бърз кредит. А ако имате такъв, то винаги можете да се свържете с финансовата институция, която ви го е предоставила, и да проверите какво се случва.

Освен че може устройството ви да се зарази с вирус, ако се поддадете на подобни писма, лесно може да станете жертва на Фишинг. Това е форма на измама, предназначена да открадне самоличността на жертвата. Работи, като под фалшив претекст ви кара да разкриете чувствителна лична информация, като например номерата на вашите кредитни и дебитни карти, техните ПИН, паролите на вашите профили и сметки или дори вашия Единен граждански номер (ЕГН). Най-често под фишинг разбираме имейл измами, целящи да се сдобият с вашата лична информация.

Един от най-честите начини за фишинг измами включва изпращане на измамен имейл, изпратен от името на някоя добре известна фирма, който ви приканва да изпратите ваши данни като отговор на този имейл. Фишинг също може да се извършва лично, по телефона, чрез pop-up прозорци в браузъра, както и на фалшиви интернет страници.

Измамникът изпраща хиляди, дори милиони имейли на различни електронни пощенски кутии, прикрити под формата на съобщения от добре познати компании. Типичният фишинг имейл  съдържа съчинена история с цел да ви примами да извършите действие – например да кликнете върху връзка или бутон в съобщението, или да се обадите на телефонен номер. Можете да противодействате на този вид измама, като се научите да разпознавате такива измамни имейли и ги отбелязвате като спам и съответно ги премествате директно в кошчето на пощенската кутия. По този начин ще си спестите сериозни главоболия, както и ще защитите вашите пари в банковата ви сметка.

Обещания за бързи пари, "Нигерийска измама"... капаните в нета

В такъв фишинг имейл има връзки или бутони, които ще ви отведат до измамнически уебсайт. Обикновено тези сайтове имитират вида на автентичния сайт на вашата банка например или на популярни сайтове за електронни разплащания като PayPal.com или ePay.bg. Измамата функционира, като ви отвежда до полета на сайта, където ще ви поискат лична информация, като например номера на кредитната карта, ЕГН, ПИН и парола. И докато човек си мисли, че предоставя тази информация на доверена компания,  в действителност данните ви стигат до интернет измамниците.

Един от начините да проверите дали наистина сте на истинския сайт е внимателно да прегледате адреса на страницата в адресната лента – истинските сайтове са защитени и с криптирана връзка и започват с "https://".

Понякога във фишинг имейлите се твърди, че печелите милиони долари или евро от лотария, в която никога не сте участвали, или че имейлът ви е избран да спечели, само трябва да отговорите на имейла. Единствената ви защита би била да не се поддавате на неоправдан ентусиазъм, а да погледнете реално дали е възможно да получите награда, без дори да сте участвали в конкурс. Като избегнете да кликнете на линка, ще защитите своите данни и лична информация. Добрата новина е, че все пак от вас зависи да не предоставите личната си информация. Имейл измамниците няма откъде да я получат, освен ако вие не им отговорите и не им я предоставите. Когато въвеждате такава информация, винаги се уверявайте, че сте на автентичния сайт на вашата банка или на лицензирана платежна институция.

Друга схема е "Нигерийската измама". На пощата човек получава съобщение, че е починал примерно генерал Сани Абачи, бившият диктатор на Нигерия, и от него са останали 50 милиона евро, които по някакъв начин трябва да се скрият. Измамниците призовават получателя на имейла да се съгласи да му преведат по банковата сметка огромната сума, от която му обещават процент за "услугата“.

Повечето хора моментално изтриват такива съобщения, но някои, подмамени от възможността лесно да спечелят пари, се хващат. Тогава измамниците искат бъдещият "титуляр“ на сметката с милионите да им направи някакъв банков превод на пари, които да се платят уж за определени мита, за административни такси, за подкупи и т. н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
12
 
! Отговори
Румен преди 6 години
това е новина на 15 години...
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
толко време отне на "журналистите" да чуят думата фишинг, двойно повече ще трябва за да разберат какво означава
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли *** трябва да си, за да се хванеш на такова нещо?
5
3
 
23
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
След "балконнтите измами", където се мятат хиляди лв. през терасите, тези "нигерийски измами" са следващото идиотско нещо, ня което НИКОЙ нормален човек ( още повече работещ с компютър и Интернет) не трябва да се връзва.Но *** ще има винаги
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ъъъъ.... кой от умните и красиви с вишУ журналист ПАК се е хванал на такива глупости ? Модела Спас /Александър преди месец изрично показа кои хора се хващат на такива номера . Миналият месец нали даваха пак за някакъв опасен вирус който се лепнал в БТВ от някаква пишман журналистка дали й комп да чете сайтове и тя взела че заразила целият офис ..Така че тия "новини " не са за нас , трябва вие да си ги четете на себе си .
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То си има "законни" колцентрове за това... та тука седнали да разясняват.
2
2
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
На тази обява ще отговорят всички, които са си купили самолетни билети от Спас от Кочериново. Може и някоя баба, която "помага" на полицията с някоя хилядарка или ще ѝ "Уреждат" социални помощи. Мислете хора, тези оферти са твърде розови и скалъпени, никой не хвърля милиони!!!!
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях чел за нигерийският принц Бубу и американски балъци превели му стотици хиляди за да си върне трона и да ги направи милионери. :-)