МВР удар: Разбиха мрежа за трафик на мигранти

Плащало се през арабска система за плащания
15 ное 2017 22:45, Боряна Павлова
12

Снимка: МВР

МВР разби група за трафик на мигранти, която незаконно превеждала чужденци през територията на България, Румъния и Унгария до Австрия,  съобщиха от полицията. На осем души са повдигнати обвинения, шестима са задържани за 72 часа. 

Операцията се е провела в София, Видин и Лом. Двама от задържаните са пакистански граждани.

Събраните до момента доказателства сочат, че за разлика от повечето други "каналджийски" структури, тази група е организирала превеждането на мигранти не само през територията на България, но и до крайната точка на пътуването им.

Това е налагало стройна организация и специализация на действията на всеки от участниците, както и наемането на трети лица.

Според данните от разследването двамата чужденци в групата са набирали желаещи, най-вече от Турция – предимно пакистанци, афганистанци и иракчани.

Членове на структурата ги посрещали на "зелена граница", след което ги превозвали и настанявали в София, Видин и Лом. Впоследствие прекарвали мигрантите през река Дунав с лодки, наети от местни рибари. Там участници в групата, които предварително пристигали на румънска земя, ги посрещали с автомобилите си и ги закарвали до границата с Унгария.

След поредно нелегално преминаване през "зелена граница" са били транспортирани по същата схема до Будапеща. Оттам, вече с коли с чужди номера, са "доставяни" на австрийска територия.

За достигането до крайната точка мигрантите са плащали между 4 и 6 хиляди евро на човек. Превеждането до Румъния е струвало от 600 до 1000 евро. Плащането е ставало главно по арабската система за разплащане "Хавала" след достигане на дадения мигрант на предварително уговореното място.

Иззети са документи, според които плащането е ставало и чрез фирми за международни преводи. След получаването на парите те са били разпределяни между участниците в групата, плащани са били и договорените "хонорари" на наетите лодкари, шофьори и хазяи.

Шофьорите по трасето до Австрия са получавали по 100 евро за мигрант, между 50 и 100 лева за човек са давани на лодкарите за плаването по Дунав.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на шестима от участниците, в т.ч. на двамата пакистански граждани, е наложено прокурорско задържане до 72 часа.  Утре в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража" на всеки от тях.

Един от участниците е в европейска държава, след задържането му предстои да му бъде предявено обвинение. На осмия участник е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5000 лева поради тежко здравословно състояние.

Специализираната операция е проведена съвместно от служители на главните дирекции в МВР "Борба с организираната престъпност" и "Гранична полиция" и на ДАНС.

 

 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Не си познал.
Това трябва да е ежедневна рутина, а не новина на тримесечието.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ето че има за какво да им се вдигнат заплатите на полицаите !
5
1
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
Разбита група каналджии означаване само да ги арестуват и след два дни да ги освободят.Но трябва да има реални осъдителни присъди за повече години. За да минават безпрепятствено през мрежата на ДГ със сигурност имат помощници на високо ниво в държавата. Но след като имат имунитет трудът на полицията се обезсмисля.
4
2
 
1
 
! Отговори
Хм! преди 1 година
А гусин вицепремиерът Хайнрих Химлер, о, пърдон, Валери Симеонов задържан ли е? Или това е само акция за разбиване на конкуренцията?
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко са ченгета? Защото всички знаем че тези работи не стават току тъй.
2
3
 
3
 
! Отговори
Atiask преди 1 година
Na pilotite im minalo nerazpolojenieto?!
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой координатор на далавери изгоря сега?