Бракониери убиха една от шестте мечки в Централен Балкан

Еколози следели 3-годишния Пламен с чип, монтиран 2016-а
31
Бракониери убиха една от шестте мечки в Централен Балкан
Снимка: Булфото, архив

Тяло на убит мечок откриха служител на националния парк "Централен Балкан".

Те са се натъкнали на животното в четвъртък към 20 часа в местността Картала в землището на казанлъшкото село Енина в Стара планина, информираха от полицията. 

Огледът показал, че 3-годишният мечок е с огнестрелна рана в областта на корема.

Тепърва специалисти от Тракийския университет в Стара Загора ще направят аутопсия на 80-килограмовото тяло, за да установят по-точно причината за смъртта на защитената от закона мечка и времето, когато тя е простреляна.

Предполага се, че бракониери са гръмнали мечока с ловен автомат, тъй като в района нямало разрешение за отстрел на подобен екземпляр.

Той, макар и тежко ранен, успял да се отделечи от мястото на атаката и така стрелците са изгубили следите му. Най-вероятно животното е дошло откъм град Априлци на север, където търсело храна.

Убитият мечок е една от 6-те мечки на територията на парк "Централен Балкан", чието движение се следи с монтиран в тялото му джипиес предавател.

Мечокът дори си имал име - Пламен, а чипът му за проследяване бил монтиран през миналата година. Еколозите тръгнали да го търсят, тъй като връзката с мечока се загубила внезапно.

Неотдавна от Енина имало сигнали за разкъсани от дивеч домашни животни, но стръвница не била открита. Малко било вероятно сегашното убийство да има връзка с убитите домашни животни.

От Централен Балкан имали съмнения, че и други от техните мечки са простраляни нелегално, тъй като с други две от тези с чиповете - мечка и мечок, връзката също била изгубена от известно време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
37
 
8
 
! Отговори
ахъм преди 6 години
До РодопчанинПодкрепям ! Вече имах контакт с такава и минах метър, после палих свещи за благодарност към всевишншия а през цялото време докато бях там не ми дадоха кон за езда заради тях. Хората ги пазеха с електропастир и не ги извеждаха изобщо от мястото им. В гората е като в приказките- пълно с мечки, чакали, лисици- отврат е от гадове, че са и много.
8
6
 
11
 
! Отговори
До АНОНИМЕН преди 6 години
Че какво да прави Родопчанина на жълтите павета да ви диша мизерията ли? Като не ти харесва се премести в Родопите да дишаш чист въздух.
7
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РодопчанинА ти заповядай на магистралата, жълтите павета или на Цариградско. Да се поразходиш, ако не за гъби, ей така за спорта и мерака. И ако случайно устоиш на смога и прахоляка, не се притеснявай, все ще се намери кой да те отнесе, било то на тротоара, светофар или пешеходна пътека. И също ще е от защитения вид - рядко получават нещо различно от условна. Заповядай!
6
33
 
6
 
! Отговори
12121 преди 6 години
Meчките не са 6 а 206 в Централен Балкан. Убитата е стръвница.
5
43
 
20
 
! Отговори
Родопчанин преди 6 години
До гостенка: Г-жо/г-це, заповядай в Родопите в Смолянска област да погалиш горките мечоци, които се развъдиха толкова , че човек не смее да излезе да се разходи в планината, да набере билки, горски плоздове или само разходка. Те за защитен вид за разлика от нас човеците! Заповядай!
4
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като свършат мечките, сърните и конете по нашите планини, да знаете ще е ред на туристи, колоездачи и планинари - мутрьо обича да пуца с калашника на воля по де що се движи
3
3
 
34
 
! Отговори
88 преди 6 години
Човека каза за едни 80%, пък някои му се разсърдиха. Може само да се учим от "лошата" Русия. Четох как за такива убийства направо в затвора вкарват.
2
3
 
80
 
! Отговори
гостенка преди 6 години
Нещастници пълни са тези бракониери, да им се връща това което са направили с мечока!
1
15
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***. Закривайте я вече тая българия, да не се мъчи. И без това е в будна кома