Четирима въоръжени ограбиха... брокер на биткойни

Принудили собственикът на биткойните да им преведе валутата
29 яну 2018 20:00,
8
Четирима въоръжени ограбиха... брокер на биткойни
Снимка: архив Reuters

Биткойните не са лесни за крадене, но двама британски брокери на виртуалната валута са станали жертви на въоръжен обир.

Четирима крадци принудили жертвите си да преведат биткойни по тяхната сметка, пише "DailyMail". Това е първият подобен случай на кражба на виртуална валута.

Нападението е извършено миналия понеделник в южното английско село Моулсфорд, съобщава "Франс прес". Четиримата нападатели с качулки на главите проникнали в жилището на 31-годишната Ейми Джей и 30-годишния Дани Астън и принудили мъжа да направи финансов превод на биткойни от компютъра си.

Според националния фирмен регистър Ейми Джей и Дани Астън са директори на компанията "Aston Digital Currencies", специализирана в управление на инвестиционни портфейли с виртуални валути, регистрирана на домашния им адрес.

Компанията е създадена през 2017 година в момент, когато биткойнът струвал около 2500 евро. Оттогава курсът на тази криптовалута силно се промени, като на 17 декември достигна максимална стойност от 16 323 евро. След това курсът му отново спадна под прага от 10 000 евро.

До този момент никой не е арестуван, но според полицията в Темс Вали нападателите може би са се насочили специално към Дани Астън поради историята на трансакциите му в интернет.

Използвайки псевдоним, той извършил над 100 000 трансакции с виртуални валути с 16 375 различни партньори. Някои от тях го препоръчали заради добрите му постижения, като използвали истинското му име, което може да е позволило на нападателите да го открият.

Криптовалутите са виртуални валути, създавани чрез криптографски методи. Най-известната от тях е биткойнът, който съществува от 2009 година. За разлика от физическите валути като еврото или долара, те не се регулират от никоя централна банка или правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко крадлива и завистлива сгaн има ...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6 - 90те години, в България беше маааалко по-затворен този сектор, а "големите" останали от тогава какво мпании, просто бяха единствените червени куфари, с мозък, следователно, ако си тооолиояа добре запознат, знаеш, че тях мутри, не ги закачаха, защото после следваха "показни" акции.
5
1
 
4
 
! Отговори
Спомени от миналото преди 6 години
Тази история ми навява спомени от времената на мутрите с анцузи. IT специалист си купува чисто ново БМВ с всякакви аларми жипиеси и защити. Кварталните мутрежи му хвърлят око и една вечер двама ритат колата и алармата се включва, и така няколко пъти. Пича накрая слиза, и батките "Айде бе, от кога те чакаме да излезеш, давай ключовете и чупка", това придръжено с шамар зад врата.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някаква измама ще да е!
3
0
 
20
 
! Отговори
Язека преди 6 години
Нема да се притесняват брокерчетата, да заповедат у Перник, тука секи койн е бит-койн.
2
4
 
13
 
! Отговори
Перник преди 6 години
Това бийкоина е енергийна равностойност щото за печелиш от копане трябва като оня от София да крадеш ток .Копаш и вадиш кинти колкото за тока.
1
4
 
8
 
! Отговори
преди 6 години
Тия брокери кво си мислят, че щом е бийкотин не трябва да е сейф ли охрана аларми също както в банка!