Наркогрупа бълва дрога у нас, продава в Австрия

Производството било в Казънлъшко, задържани са 10 души
14 фев 2018 17:00, Анисия Иванова
5
Наркогрупа бълва дрога у нас, продава в Австрия

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на десетима българи, участници в организирана престъпна група за производство на наркотици, трафик на дрогата в Австрия и разпространение във Виена, съобщиха от МВР.

Групата е неутрализирана вчера при едновременна операция на ГДБОП, ТС БОП - Стара Загора и Специализирана прокуратура в Казанлък, село Енина и град Крън, както и на полицията във Виена.

Двама от групата – ръководителят и един от куриерите, са задържани в австрийската столица в момент на доставяне и получаване на пратка. В Австрия са задържани поне още три лица, съпричастни с дейността на групата, но които не са свързани с разследването в България.

Събраните доказателства сочат, че групата е произвеждала и пласирала в Австрия марихуана, амфетамин и метаамфетамин (пико) от януари 2017 г.

Четирима от участниците се грижели за отглеждането на индийския коноп в четири сгради в с. Енина и близка вилна зона. Растенията засаждали в саксии, използвали торове и препарати за ускоряване на растежа им и за подсилване на цъфтежа. Производството било организирано в неголеми количества на повече места, за да се намалят щетите, в случай че полицията открие някоя от "оранжериите“.

Стръкове били изсушавани по домовете на участниците, а готовата марихуана била затваряна в буркани (а впоследствие и пренасяна така), за да не се усеща по специфичната ѝ миризма.

Ръководителят и организатор на групата контролирал всекидневно дейността и давал указания по телефона от Виена, където живеел и пласирал наркотици сред българите в австрийската столица. За целта групата била снабдена с австрийски СИМ карти.

В България ръководителят идвал с микробус или с ван с австрийска регистрация, само за да вземе необходимото количество наркотици и да ги прекара в Австрия. С незаконния трафик се занимавал и участник в групата, чийто близък преди време бе задържан за трафик на 74 кг хероин за Испания.

Финансирането на наркопроизводството е ставало най-често с пари, изпращани от Виена чрез фирма за парични преводи. В други случаи са били купувани автомобили втора употреба, внасяни са в България и са продавани.

Днес Специализираната прокуратура наложи на задържаните в България участници в групата задържане до 72 часа. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за налагане на "Задържане под стража“ за всеки от тях. Предстои предявяване на обвиненията на двамата задържани в Австрия.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
9
 
! Отговори
Еколог с джип 4,7лит преди 8 месеца
В старите билкови книги има речепти с коноп, а и в България вирее и див вид.Легализация в определени райони като в Холандия и САЩ би било добре за местните и "пациентите"
3
0
 
11
 
! Отговори
www преди 8 месеца
ПИТАЙТЕ ЦВ ЦВ....
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Марихуаната и хаша - дрога.
Хероина и каквото са смесели с доместоса и другите неща, дето търкаме банята с тях - пак дрога.

Не твърдя, че парвите са много хубави, ама нещата имат различни степени ..
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако напишеш истината стара,
ще те изтрият админите другари,
и затова куфари стегнете,
навън късмета намерете !