ГДБОП разби престъпна група за трафик на антики

Иззети са над 90 артефакти с културно-историческа стойност
Обновена: 20 мар 2018 18:10 | 20 мар 2018 18:00, Анисия Иванова
9

Снимка: МВР

ГДБОП откри и иззе над 90 артефакти с висока културно-историческа стойност. В операцията са участвали служители на сектор "Трафик на културни ценности" и колегите им от Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, както и служители на ОДМВР – Пазарджик, съобщиха от МВР.

При спецоперацията, проведена на 15 март, е неутрализирана организирана група, занимавала се с престъпления срещу културното наследство.

В хода на разследването е установено, че групата е част от международен канал за трафик на движими културни ценности с незаконен произход, придобити от иманярски разкопки на територията на страната ни.

По първоначални данни с нелегално търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни колекции, както и са захранвани със стока други дилъри на движими културни ценности, изнасяни впоследствие в чужбина с цел търговия и набавяне на финансови средства.

В рамките на процесуално – следствени действия са проверени шест адреса и пет леки автомобила, ползвани от четирима участници в престъпната схема.

Там са открити 95 движими археологически обекта – 85 старинни монети, 10 украшения и други предмети с изключително висока културно-историческа, научна и финансова стойност. Иззети са и 12 мобилни телефона, пет таблета, лаптоп, компютърна конфигурация, шест СИМ карти, 16 магнитни носителя.

При претърсванията са намерени още: фотоапарат, електронни везни, 11 нумизматични каталози с официална регистрация с лични данни и мейли и други документи от аукционни къщи за продадени археологически обекти в търговски къщи в Германия, Австрия и Великобритания.Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на групата продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
ААА преди 6 години
А в мазетата на протежетата на "ченгеджийската мафия", там кога ще се влезе ? Васил Божков добре, там май по времето на ДАНС се ходи, ама някой някога правил ли си е труда да се поинтересува така лекинко, как е решил да стане колекционер, да би други да са го решили, какви са хората дето му висят на врата като вампири и дали не са същите дето навремето други момчета от улицата като ги разкараха и се спомениха. Даааа за "ченгеджийската мафия" говоря, тази от ДС, която дефакто управлява капитала !
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На иманярите трябва да се режат ръцете, също , като в Иран. А на контрабандистите на на откраднати антики и колекционерите, да се конфискува цялото имущество, неговото и на наследниците му.
5
0
 
6
 
! Отговори
Зрителка преди 6 години
В НДК е изложено национално богатство, което един крадец е присвоил!! И вместо да бъде затворен, осъден и ключът от килията - хвърлен в Дунава, то той с цялата си наглост ни представя пред цяла Европа!! Как всички благоовеем пред тази душичка,решила, най-накрая да ни покаже какво е спастрила през ченгеджийските си времена.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А АРТЕФАКТИТЕ НА ВАСИЛ БОЖКОВ ТЯХ КОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
0
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Това са хората на Светлин Русев и Васил Божков - черепа . ГДБОП трябва да влезе в техните мазета а не да ми се фука с кокошкари. Оня бореца с пурата също Боян какъв беше там. Обраха националната история тези сладури.
2
0
 
12
 
! Отговори
ха ха преди 6 години
на снимките се виждат само сувенири, т.е. копия, ментета на оригинали - това ли е "големият удар" !?!?!?
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tova da ne sa na 4erepa vasil bojkov ????