Пипнаха иманяри с 2-метрова статуя, закопана в двора

Уникалната находка е открита при акция в плевенското село Гиген
4 май 2018 17:15,
14

Снимка: МВР

Служители на сектор "Трафик на културни ценности" - ГДБОП съвместно с колеги от териториалните звена в Плевен, Враца и Монтана проведоха операция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, извършвала незаконни археологически разкопки на територията на обект Улпиа Ескус, до плевенското село Гиген и в околността.

Петимата от групата са извършвали и нелегални търговски сделки с придобитите при иманярските разкопки паметници на културата. Преди пристъпването към полицейските действия днес, групата е наблюдавана от около четири месеца.

В хода на операцията са иззети мраморна статуя вероятно на богинята Афродита, с височина 2 м , около 200 различни антични римски  монети  - между които денари и сестерции, малки метални статуетки, фрагменти от златни апликации от конска амуниция, оброчни плочки на боговете Асклепий и Хигия.

При полицейските действия са иззети и пет металотърсача, както и парчета от глинени съдове и фрагменти от други антични вещи и фигурки - общо 53.

Изяснено е, че организатори на групата са братята Н. П. на 49 г. и П. П. - 31 г. от с. Гиген. С тях в групата е и З. К. на 46г. от град Гулянци, област Плевен, Г. Ц. - 49 г. от врачанското село Михайлово и 59-годишния Г. Д. от гр.Пордим. Първите трима са известни на органите на реда за иманярство и незаконна търговия с културни ценности.

Статуята е намерена закопана в двора на къщата на братята в Гиген. По информация до момента мраморната скулптура вероятно е била изровена в периода 2006-2007 г. от земите на Улпиа Ескус, а по-късно укрита до намирането на подходящи клиенти.

Предстои уникалната находка да бъде транспортирана към Плевенския окръжен музей с охрана от МВР, както и да бъдат насрочени експертизи на откритите културни ценности. Петимата са задържани за 24 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е Черепа Божков артефактите и златните съкровища от ЦУМ-а ли ги е купил?
11
2
 
8
 
! Отговори
Бармалей преди 5 години
"По публикациата работи Надежда Йосифова"Ни тълий срам ***, Йосифова?
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво сте задрънкали иманярите, има доста други големи крадци,...археолозите какви са? Но те са с документи....
9
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАма Божков си събира колекция,която остава в България и може да се види,а тези ще го изпродадат навън на безценица.
8
1
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Пипнали са иманяри, ама преди 8 години.. Това се нарича 'новина'.. Та кога разправяте, че се е случил тоя арест? Фейкове ретроградни!
7
1
 
24
 
! Отговори
Христо преди 5 години
Оставете хората да работят, пари трябва да изкарат, семейства хранят. Защо не закопчаят Божков, най-корумпираният иманяр???
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХА ХА ХВАНАЛИ НЯКОЛКО ИЗКОПЧИИ ИМАНЯРИ ДЕТО ИГРАЯ НА ДРЕБНО,ТА ДА СИ ОПРАВДАЯТ СЛУЖБИТЕ ПОЛИЦИЯТА И ТИЯ ОТ СЕКТОРА ЗА АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ КЪМ ГДБОП .ЩО НЕ ВЗЕМАТ ДА ПРОВЕРЯТ ВАСИЛ БОЖКОВ -ЧЕРЕПА ДЕТО АНТИЧНАТА МУ ЧАСТНА КОЛЕКЦИЯ Е ПО ГОЛЯМА И МНОГО ПО СКЪПА ОТ ВСИЧКИ АРТЕФАКТИ В НАЦИОНАЛНИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ.НАЛИ НАСКОРО ЧЕРЕПА НАПРАВИ ИЗЛОЖБА НА ЛИЧНАТА СИ КОЛЕКЦИЯ,ЗА ТОВА ПИТАМ ПО КАКЪВ ПАРАГРАФ Ф ЗА ЧЕРЕПА МОЖЕ ,А ЗА ТЕЗИ НЕЩАСТНИЦИ -БЕЛЕЗНИЦИ И ЗАТВОР
5
0
 
11
 
! Отговори
Никола преди 5 години
До DiDo: Хаха, мегамедия са днес.беге, неподправени копирачи! Преди седмица блеснаха със същата изцепка, само дето новината не бе толкова отлежала: https://m.vesti.bg/lyubopitno/sveji/iadem-bylgarska-kosmicheska-hrana-za-5-lv-6070515Една година по-късно, с 5 лева надценка заради инфлацията: https://dnes.bg/stranata/2018/04/27/kosmicheska-hrana-na-zemna-cena-liutenica-i-sarmi-za-10-leva.374852Гоуеми сте!
4
1
 
17
 
! Отговори
даа преди 5 години
отново претоплена манджа. това го гледахме преди 7-8 години, със същите артисти. но сега мвр - то е с друг началник и човека си гони имиджа пред тиквоний.
3
1
 
16
 
! Отговори
DiDo преди 5 години
Абе тоя случай не е ли от 2010г ? хахахахахах Даже и публикацията е същата !!!!!https://***.bg/***/bylgariia/gdbop-otkri-antichna-dvumetrova-mramorna-statuq-610568
2
0
 
14
 
! Отговори
Дааааа преди 5 години
Даааа, Цената на успеха, Много хубаво е че е хваната тази статуя, ама от кога ГДБОП не гони ОПГ, които създадоха тази престъпност, а работи по техни сигнали ? Те имат заровени на доста места разни работи, които не им вършат работа, за да държат службите далеч ос себе си. Такава статуя от същия обект се хвана и преди години ! Да не би някой да е близък с Кирил Христосков, който се опитва да се реабилитира от поста си на лидер на тази мафия ? :)
1
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ще ги пуснат , след седмица ще копат :)