Закопчаха чужденец, опитал се да изнесе над 700 старинни монети

Колекцията е безценна, задържана е на летище Варна
23 май 2018 14:07, Анисия Иванова
4
Закопчаха чужденец, опитал се да изнесе над 700 старинни монети
Снимка: Черно море

Снимка: ИА "Черно море"

Регионалният исторически музей във Варна получи от Митниците повече от 700 монети, които са хванати при опит да бъдат изнесени зад граница, съобщи директорът на музея д-р Игор Лазаренко.

Монетите, които са от различни исторически епохи - елинистическа, римска, ранновизантийска и др., са намерени у чуждестранен гражданин, който не ги декларирал. Това е най-големият опит за трафик на подобни ценности през последните 20 г., съобщи ИА "Черно море".

"По нашите стандарти става въпрос за огромна ценност – 709 монети – от еленистичната епоха, от Рим и Византия, 2 уникални монети на Цар Иван Александър и от 3-ото българско царство. По данни на световните организации това е бизнес, който е съизмерим с продажбата на наркотици. Чуждестранният гражданин е заловен след проверка на Летище Варна и със заповед на министъра на финансите имам удоволствието да предам монетите на ръководството Регионалния исторически музей – Варна“, заяви Светлан Савов, началник на Митница Варна.

Той допълни, че чужденецът е декларирал безценната колекция като съвременни юбилейни монети. Проверяващите обаче се усъмнили най-вече в количеството и багажът му бил проверен щателно. Така монетите били открити и конфискувани.

"За съжаление в страната има доста иманяри, защото това е бърза и доходна печалба. Не мога да говоря за подробности, но Агенция Митници дотук перфектно си е изпълнила задачата“, добави той и изтъкна, че ведомството винаги е използвало експерти от музея за оценка на подобни находки.

"Според мен намереното е безценно. Имахме и друг голям случай, но не с монети, а с изделия от глина – керамика“, разкри още Савов.

Игор Лазаренко конкретизира, че тогава артефактите са били от римска епоха.

„Толкова монети са събирани дълго време. Става въпрос за 5 – 6 епохи, не мога да твърдя кои са обектите. Макар и да са стандартни монети сред нумизматите, състоянието им е отлично. При разкопки такива монети ги намираме в лошо състояние. На територията на Варна – един град, повреден от съвременното строителство няма такива находки“, обясни и д-р Лазаренко.

Римските монети на Одесос допълват тематична колекция, която се събира още от времето на братя Шкорпил и е приоритетно за РИМ – Варна.

Според историка е възможно монетите да са намерени във Варна, но елинистическите монети са част от други региони – характерно за Западна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо са толкова минусите,явно наистина България се населява от стадо овце, като не разбирате поне не "гласувайте" бе смо'таняци,това наистина са обикновени монети и не се забелязват нито редки, нито ценни такива,а няколко кг бронз и няколко грама сребро са хванали и станала "голямата работа'",а някои наистина правилно попита кога ще се конфискува на бандита Черепа колекцията придобита по незаконен начин и наистина от много редки и ценни монети ? Ценни монети не се изнасят по този начин в "чувал"
3
13
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Важното е МВРту да отчита дейност и журналята да правят сензация!Ръждясалибоклуци които нищо не струват са тези "ценни монети"! :-) :-) :-)
2
13
 
8
 
! Отговори
страхил преди 5 години
"страшно уникални" - ***, които тук едва ли ще струват повече от 2-3 лева парчето
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Божков-Черепа и Гестапото кога?