Борисов: Паралелно с дипломацията - строим. Сега - газовите магистрали!

Премиерът провери дейностите по разширението на газопреносната инфраструктура
Обновена: 20 май 2019 19:46 | 20 май 2019 19:44,
254
Борисов: Паралелно с дипломацията - строим. Сега - газовите магистрали!
Снимка: МС

Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим. Цялото трасе е за 18 млрд. кубически метра газ. Това е Балкански поток. В сряда ще направим същото и с Гърция - там е от 3 до 5 млрд. кубически метра. И с нашите находища - "Хан Аспарух" и "Силистар" - имаме пълна диверсификация. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов, след като се запознал с извършените от "Булгартрансгаз" ЕАД дейности по разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът Борисов е уточнил, че компресорните станции са американски.

Още по темата

"Създаваме условия и за американски втечнен газ, и за руски газ. Ние си построяваме в момента газовите магистрали. Паралелно с дипломацията и усилено строим", е добавил още министър-председателят и е уточнил, че трасето трябва да е готово до октомври.

Министър-председателят Борисов е наблюдавал полагането на тръби за изграждане на нов газопровод с дължина 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа". На място се изгражда и газоизмервателна станция "Странджа". Общата стойност на двата проекта е 75 млн. лв. - изцяло инвестиция на "Булгартрансгаз".

Предвижда се съоръженията да се въведат в експлоатация през октомври 2019 г., така че да се даде възможност природен газ от входна точка Турция да постъпва на българска територия януари 2020 г.

Проектът e част от концепцията за европейски газоразпределителен център "Балкан", се напомня в прессъобщението. Разширението на съществуващата газопреносна система и реализацията на цялостната концепция за газов хъб "Балкан" целят запазване стратегическата роля на България, като водещ газов център в региона на Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плондир Циркаджия.Дали останаха още балъ ци да се хващата на евтиния му ПР.
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стига че нагъл, ами и неумен... Как може да сте си избрали такъв арогантен лъжец???
7
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко, Медведев много деликатно и дипломатично те нарита, шефовете на "Газпром" също. Тупка се в гърдите като същински Бай ***, че спираш всякакви руски проекти. Казаха ти да се сърбаш попарата, която си надробил!Ама ти от лазене и търкане по колене пред американците не схвана, че пропусна сделките.... Баба ти Меркел ползва русйа газ, а не американска!
6
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре строи проектите на БСП. Нека достроява проектите на началника му Тодор Живков.
5
8
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
да построим магистрали по които да тече газ от монополистът братския славянски народ ще ни го продаде на най изгодните скъпи възможни цени в името на вечната дружбада обаче едно си борисов говори друго е възможно да се случи в реалния живот.ЕС и щатите виждайки по надалеч се опитват да ни предпазят от рекета на русия а ние не та не не сте прави относно газта борисов съчинява едни от най големите глупости на които всеки енергиен експерт би се изсмял а после разплакал от некопентността му
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стройната и мускулеста фигура на Борисов изпъква сред тълпата от хора.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има време за още 2-3 списни за царя, давайте, работете
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция свалиха ДДС-то от 24 на 13 % на хранителните продукти. А на енергита ток парно и газ от 13 на 6 %, Превижда се възстановяването и 13-та пенсия. Внимавайте да не станете като Гърците. Нали така ви беше казал Бащицата Слънце. Много са зле Гърците бе Бащице.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Газовата връзка с Гърция я строим 12 години..... Щото ако стане, ще имаме диверсификация.