Ужасът от първо лице: Страхът от ваксините уби децата ми!

От началото на годината 500 души умират във Филипините заради морбили
20 юни 2019 07:00, Нели Христова
192
Ужасът от първо лице: Страхът от ваксините уби децата ми!
Снимка: Reuters

Заради нарастващата мода родителите да се обявяват против ваксините, една отдавна забравена, не чак толкова опасна болест, отново се появи на дневен план. Епидемия от морбили пламна по целия свят и уби не един и двама.

Една от най-засегнатите държави в света е Филипините, където повече от 35 хил. души са засегнати. Правителството дори бе принудено да пусне изявление, с което моли гражданите да ваксинират децата си.

Близо 500 души са загинали от началото на годината. Сред тях са и двете деца на Арлин Калос. 

Още по темата

"По-голямото ми дете беше пакостник - винаги тичаше и си играеше. Тя обичаше да си играе с малкото си братче", разказва Арлин пред BBC. Първа се разболява дъщерята й. Момиченцето има треска и обрив. Очите й били силно зачервени. За да я лекува, Арлин й дала парацетамол. Ала нямало ефект, за това семейството се отправило към болницата, където направили всичко възможно да я излекуват.

По-малкото й братче обаче вече било заразено с морбили. Момченцето започва да кашля и едва диша, тъй като е прекалено малко, а гърлото му е пълно с храчки.

Дъщерята на Арлин умира на 27 декември 2017 година. Синът й, Джон Пол, издъхва само пет дни по-късно.

Против морбилите има ваксина, която работи отлично. Появата на ново спорно лекарство срещу денга обаче предизвика бум на разпространения на невярна информация в интернет и социалните мрежи. Много родители светкавично заявиха, че ваксината убива. Започна и бумът на антиваксърството.

"По новините и във Facebook казваха, че много деца умират. За това ме беше страх да ваксинирам сина ми и дъщеря ми", казва Арлин.

Въпреки проверката, която е направена и доказателствата, че няма връзка между смъртта на деца и ваксината, както и изявлението на Facebook, в което екипът на социалната мрежа обяснява, колко е притеснен от разпространението на фалшива информация, много родители отказват да ваксинират децата си.

"Беше много тежко да изгубя и двете си деца. Трябваше да работя по цял ден, за да не стоя вкъщи и да мисля за тях. Когато родя отново, няма да се чудя, ще ваксинирам следващото си дете, за да е в безопасност. Чувствам се ядосана, защото не трябваше да слушам нито Facebook, нито телевизията. Трябваше да предпазя децата си от това, да се разболеят от морбили", категорична е Арлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
5
 
11
 
! Отговори
от Израел преди 4 години
Аз живея в Израел господине и ви казвам, че не са задължителни, има и за варицеле да, но никой не е принуждавал да я слагам!!! И не обиждайте така без да знаете. Вече си мисля, че са прави хората, че толкова голям отпор има.
139
6
 
8
 
! Отговори
Антивакс лъжи преди 4 години
Антиваксърите влизат и започват да пишат какви ли не безумни лъжи. Всеки сам е способен да влезе и да види ваксинационния обхват в Израел, където дори поставят ваксина за варицела. Нещо което в България е немислимо. Лъжци сте големи.
138
8
 
10
 
! Отговори
от Израел преди 4 години
С две деца съм. Живеем в Израел, тук не са задължителни, а препоръчителни. Защо ли?Моята педиатърка ме информира, за ползите, каза ми, че има и проявени странични ефекти, и аз да избера. В Израел, където е в близикия Изток се подхожда така. не всичики подножа и това е. Не може така.
137
5
 
8
 
! Отговори
До предишния трол преди 4 години
Ти ако имаш деца аз ще се застрелям!! Конспиративни теоретици дал бог
136
23
 
21
 
! Отговори
Не на ваксините преди 4 години
Мразая ги. Моето дете е с тежки алергични реакции, проявили се след тъпите ваксини. Веднага след поставянето започна подуване на устни, очи, задух..спешно, урбазон.... тя беше на 2 месеца. Не пожелавам на никой това, което изживях, още си е с алергии към какво ли не, който иска да си ги слага. Естественият имунитет е най-важната превенция. Познавам и деца без нито една ваксина. ПО ЗДРАВИ са от останалите! ФАРМАФИЯ!
135
2
 
4
 
! Отговори
До Логик-вегана преди 4 години
То по протестите си личи кои колко са. Обикновено лудите са малцинството! Вие по колко се събирате?
134
4
 
1
 
! Отговори
Стига вече преди 4 години
До логикБезсилието кара хората да се хващат за думички. И кой трябва да е този човек, че ми стана интересно? Имам основания да смятам, че не съм аз.
133
11
 
8
 
! Отговори
логик преди 4 години
ТУК един човек поства в полза на използването на ваксини и той си личи кой е! Използва измислената от него дума: "антиваксърите", обаче поства под разични псевдоними. Общо взето, само той поства и оплюва всички, които са против ваксините, като се опитва да внуши, че са много хора, които постват и са на неговата позиция. Елементарен и ченгеджийски подход!
132
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ативаксърите обикновено са във веган-комбинация.Живеят си в техните микро общества,ползват благините на цивилизацията и науката-електричество,комуникации, облекло и обувки от изкуствени материи,но непрекъснато рИвЪт за природата и природосъобразния начени на живот.Като сте по-католици от папата - откажете се от всичко бе! Сейте лен, памук, предете и тъчете, махнете си тока от домовете,водопроводите и интернетЯ.Че и нагли!Правят тениски с надпис "не съм ваксиниран"и се надсмиват на реакциите ни
131
16
 
11
 
! Отговори
gogo преди 4 години
аз познавам най-малко 4 човека, пряко или косвено увредени от ваксини. Единият е сляп до живот, ослепява след ваксинация.
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествен подбор
129
16
 
10
 
! Отговори
минувач преди 4 години
До *** Христова (списалата тази безумна статия).Момиче, жалко, че си жена и майка (евентуално) ..или бъдеща такава. Много е лошо, когато човек е невеж (в частност и в този контекст - за ваксините) и да сглобява откъслечни непроверени твърдения в нещо наподобяващо статия. Неволно или НЕ, все пак някой ще се поддаде на подобни внушения, ЧЕ ваксините са безобидни и не причинявали трайни увреждания в организма на децата (особено!).
128
2
 
4
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Невежеството и лицемерието взима все повече жертви.Жалко.
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВреденПий си хапчетата, с повечко водица. Стой на сянка и не се изказвай неподготвен
126
7
 
7
 
! Отговори
гг преди 4 години
Пропуснали сте да напишете, че публикацията е платена.
125
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Не можете да сравнявате средната продължителност на живот в следвоенни години - тогава един човек живее 70, друг е умрял във войната на 20, средна продължителност 45 години, а 20 годишният не е умрял от болест. Освен това статистиката е абсолютно ясна - за Европа и САЩ 1960 средната продължителност на живота е била 68-70 години, проверете го. Сега е около 77, тоест цялата продължителност на живот се е увеличила със около 7 години за повече от 60 години.
124
3
 
14
 
! Отговори
Зевс преди 4 години
Идеята всеки да има собствено мнение е страхотна, ни я тия с изразеното такова да се качат на един самолет и да поемат управлението, за да кацнат по тяхно мнение... Собствено мнение има само при интелектуален капацитет и наличие на знания. Останалото се нарича просто глупост
123
9
 
24
 
! Отговори
Медиите го направиха преди 4 години
Медии, даващи трибуна на антиваксърски изкукали *** трябва да носят наказателна отговорност за умишлено склоняване към увреждане на здравето на гражданите. Ама то журн. алята са си смахнати патки и толкоз им акъла. Рипат с микрофона да взимат интервюта от мамите от Движение Естествено, разни йога откачалки и хомеопатки. После народът лудва по антиваксърски моди и реално застрашава моите деца. Ваксина срещу морбили се поставя на определена възраст. Преди това едно дете няма имунитет
122
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, дано тази няма повече деца! Колко трябва да си м....н, че от страх, че евентуално нещо си може да се случи, да рискуваш здравето, а в случая направо и живота на децата си! Обаче вие продължавайте да не ваксинирате децата си и на лекар не ги водете, за какво. Нали искате да живеете като през Средновековието? Без доктори и без лекарства. Ами живейте си, ама тогава 1 от 10 деца е доживявало пълнолетие.
121
10
 
23
 
! Отговори
Стига вече преди 4 години
Драги антиваксъри (съжалявам за не дотам изисканата дума)!Защо сте тъй непоследователни? Ваксините са плод на развитието на науката, на която се гради съвременното общество. Като не им доверявате, защо приемате останалите благинки? Изхвърлете си телефоните и телевизорите, ходете пеша на работа (какво ще работите там, не е ясно), не използвайте асансьори, перете се на Искъро, лекувайте се с билки, стрижете овце, а и не пишете тук! Опасности дебнат отвсякъде.