След "Крайстчърч": 10 000 оръжия върнати доброволно в Нова Зеландия

Държавата ги изкупува от хората
12 авг 2019 17:37,
5
След "Крайстчърч": 10 000 оръжия върнати доброволно в Нова Зеландия
Снимка: Reuters

Над 10 000 броя огнестрелни оръжия са предали жителите на Нова Зеландия в рамките на правителствена програма за изкупуване на оръжията, забранените след терористичните атентати от 15 март в Крайстчърч, предава bTV.

При нападението загинаха 51 души и още 50 бяха ранени. Стрелецът - 28-годишният Брентън Тарант, бе обвинен в убийства, опити за убийство и терористичен атентат, но заяви пред съда, че е невинен. След кръвопролитието островната държава започна вътрешен дебат за употребата на оръжия и лесното домогване до тях.

Още по темата
Страната при закон, според който притежанието на полуавтоматични оръжия, автомати, както и на части и боеприпаси за тях се забранява. За нарушителите са предвидени присъди до 5 години лишаване от свобода.

Предприета беше и кампания за изкупуване обратно от държавата на арсеналите в домовете на хората. Тя започна на 12 юли тази години и ще продължи до 20 декември.

До момента, по данни на CNN, през първия месец от кампанията новозеландската полиция е провела над 90 публични прояви с цел събиране на полуавтоматични оръжия.

През това време над 7 000 собственици са предали на властите 10 200 бройки срещу обезщетение според вида и състоянието на оръжията. Още над 1 200 души пък са предали оръжия, придобити незаконно - без обезщетения, но и без да им се търси отговорност.

Очаква се властите да изразходват по кампанията близо 129,9 милиона щатски долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
0
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Файдата е, че намаляват възможностите за шантавите да намерят оръжие, примерно като ограбят дома, в който има оръжие.Абе вий така си мислите! Ти чете ли цялата статия - НЕ! В нея се пише, че за притежание на оръжие пет години затвор, само за притежание!!
4
1
 
2
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Да де свестните ще ги върнат, но шантавите ще ги използват така, че каква е файдата, че някой е върнал оръжието си.Във оръжейните магазини, много добре знаят, кой е закупил оръжие. В Нова Зеландия е невъзможно да внесеш дори семена за разсад.Вуйна ми се опита да внесе (за дъщеря си) изеха и ги на летището. Така че, властите много добре знаят у кого има все още оръжие.И никой няма да си рискува зандана!!
3
5
 
0
 
! Отговори
бай сиктир преди 4 години
Файдата е, че намаляват възможностите за шантавите да намерят оръжие, примерно като ограбят дома, в който има оръжие.
2
0
 
6
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Да де свестните ще ги върнат, но шантавите ще ги използват така, че каква е файдата, че някой е върнал оръжието си.
1
6
 
4
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
БРАВО!Ето така се прави!Тръмп вместо да търси вината у хората, да предприеме същата мярка. Да, оръжието не стреля само, но като го няма и да има кой да стреля, убити няма да има. Но на САЩ ще им трябват милиарди, за да изкупят всичкото оръжие, а те гледат още да продават.Полицията да затегне контрола и да си върши работата, да защитава своите граждани, а не да ги оставят, те сами да се защитават, според субективното си виждане.