Кибертероризмът - феномен: Не може да се разглежда като шега

Не сме достатъчно подготвени, смята специалист
22 авг 2019 21:37, Петя Славова
8

Седем сигнала за поставени взривни устройства доведоха до евакуации и проверки на четири летища и сградите на няколко медии вчера. Заплахите се оказаха фалшиви, но резултатът е налице - засилени мерки за сигурност по летищата и журналисти, чакащи с часове, за да се върнат на работните си места. Разследването на сигналите е в ход. ГДБОП си сътрудничи с европейските служби, защото се оказа, че подобен кибертероризъм е имало и в други държави-членки на ЕС.

"Случилото се не може да се разглежда като шега. Подобни действия водят до сериозни загуби. Всява се паника, създава се несигурност, психози...", коментира в студиото на "Денят ON AIR" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Той бе категоричен, че задължително отговорните за вчерашните заплахи лица трябва да бъдат разкрити и наказани.

"Кибертероризмът е феномен, с който всички държави се сблъскват. Никога не можем да твърдим, че сме достатъчно подготвени за подобно нещо. Всеки ден трябва да се усъвършенстват методите за противопоставяне на такива атаки. А за да се случи това, са нужни съвместни действия от страна на всички заинтересовани държави, включително и тези извън Европейския съюз", допълни още Ковачев.

Текстът на изпратените имейли беше един и същ, създаващ впечатление, че е написан чрез преводача на Google (Google Translate).

Още по темата

"Добър ден! Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме заредили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на ... (име на фирмата и адрес) ... Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо. Честит полет!"

Пред Bulgaria ON AIR евродепутатът отбеляза, че многократно са настоявали да бъде създадено звено, което автоматично да обменя информация между разузнавателните организации в страните от ЕС по всички теми, свързани с тероризъм и кибертероризъм.

"Такива атаки не бива в никакъв случай да остават анонимни. Подобни "дигитални дупки" трябва да бъдат търсени, защото в противен случай кибертерористите винаги ще вървят крачка напред. Необходим е добър диалог в световен мащаб", категоричен бе Андрей Ковачев.

По-рано от ГДБОП съобщиха, че бомбените заплахи може да са били извършени от деца, а не от хакерска група. В хода на проверката е станало ясно, че електронни заплашителни съобщения са били получени в няколко европейски столици, както и във Ванкувър и Канада, където подобни имейли са пратени от същия доставчик на летището и няколко канадски медии.

Извършителите са използвали ресурси в интернет,достъпни за всеки и позволяващи анонимност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
XXX преди 4 години
Това е една невероятна простотия, за хора с малко мозъчни гънки!
4
4
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 4 години
Може да не е шега, но с новата шефка на Киберсигурност голям смях падна. А как са се смели руските и партньорски служби на правителството на Борисов направо не е истина!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баш шега си е ...Вече луднахте, какво пишело по някакво со сайтове ...
2
1
 
4
 
! Отговори
Логика преди 4 години
Не може да се разглежда като шега - назначават калинка с ITCard да ръководи кибер сигурността.
1
1
 
4
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
IT Card за всеки от парламента и безполезните калинкитова ще оправи нещата и всички ще са кибер секюрити експертинема да имаме празно