Сестрите Хачатурян – те убиха баща си, но Русия иска да ги спаси

Михаил ги държал като затворници, биел ги и ги насилвал
23 авг 2019 21:30, Нели Христова
104
Сестрите Хачатурян – те убиха баща си, но Русия иска да ги спаси
Снимки: Reuters

На 27 юли 2018 г. Михаил Хачатурян вика една по една дъщерите си в стаята си. Той се кара на Кристина, Ангелина и непълнолетната Мария, че не са почистили апартамента както трябва. За наказание пръска лютив спрей в очите им. След това си ляга спокойно.

Тогава трите сестри влизат в стаята му, всяка от тях държи оръжие – нож, чук и лютив спрей. Те нападат Михаил, той се опитва да се пребори за живота си, но не успява. 30-те рани във врата, гърдите и главата му са смъртоносни.

Сестрите Хачатурян не се опитват да прикрият престъплението. Те веднага звънят в полицията, а малко по-късно са арестувани. Разследващите бързо разкриват трагичната история на момичетата, пропита с насилие. Михаил Хачатурян в продължение на три години биел, измъчвал и изнасилвал дъщерите си, които държал като затворници. Тези доказателства срещу бащата са цитирани в обвинителните им актове.

Какво ще се случи с тях? Това е една от главните теми в Русия. Повече от 300 хил. души са подписали петиция, с която искат тяхното освобождаване.

Според организации за защита на човешките права, сестрите Хачатурян не са престъпници, а жертви.

Момичетата не са имали никакъв шанс да получат помощ или защита от насилника си. Но в Русия, жертвите на домашно насилие не са предпазени от закона. Всъщност там човек, който пребие член на семейството си, но не достатъчно, за да го вкара в болница, ще получи само глоба или арест до две седмици.

Властите в Русия третират домашното насилие като „семеен проблем“ и предлагат малко или абсолютно никаква помощ.

Преди години майката на момичетата също била пребивана. Тя се свързала с полицията, притеснените съседи, които се страхували от него, също подавали жалби. Но властите не реагирали на нито един сигнал. По времето, когато сестрите нападнали баща си, майка им вече не живеела с тях. Михаил бил забранил на момичетата да се свързват с нея.

По данните от доклада на психолога, сестрите Хачатурян живеели в изолация и страдали от пост-травматичен стрес.

Разследването на техния случай върви бавно. Те вече не са в ареста, но им е забранено да говорят с журналисти или с една друга. Прокурорите настояват, че убийството на Михаил е било умишлено, тъй като сестрите са го чакали да заспи, скрили са ножа още рано сутринта и са координирали действията си. Според тях мотивът е отмъщение. Ако бъдат признати за виновни, ги чакат до 20 години затвор.

Но според защитата, убийството било в следствие на самозащита. Законът в Русия позволява самозащитата не само по време на агресия, но и в случаи на „съзнателно престъпление“, като отвличане, при което жертвата е измъчвана. Адвокатите на сестрите настояват те да бъдат освободени и са оптимисти, че това ще се случи, тъй като доказателствата срещу Михаил датират още от 2014 година.

Няма данни колко жени страдат от домашно насилие в Русия. Според организациите за защита на човешките права може да става дума за една на всеки четири. Според данните 80% от жените, които лежат в затворите в страната, са там, защото са убили насилника си при самозащита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на руснаците е да унищожат САЩ. Няма да се занимават с такиви дребни проблеми.
89
5
 
4
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
#Има доста по-важни въпроси от този дали са "МЪЖЕ".#И кое е това по-важното, което ви кара вас мъжете да грабите световните богатства и да ги държите само за себе си?! А на жените да подхвърляте трохите като на кoнцлaгeриcти?! Наистина проблема е в женитe, защото са толкова ***, че да раждат убийцитe и наcилницитe ... Окcимopoн
88
8
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
АУУУ... КАК ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ БИЯТ ВЕЛИКИТЕ СЛАВЯНКИ, ТЦ ТЦ ТЦ...
87
6
 
0
 
! Отговори
до 100 преди 4 години
Има доста по-важни въпроси от този дали са "МЪЖЕ". Но на вас този ви е сложен пред лицето и очите, за да не виждате истинската причина и да съдействате несъзнателно за грабежа, подобно на "ромите" и "правата" им.
86
3
 
5
 
! Отговори
До 99 преди 4 години
Въпросът е МЪЖЕ ли са тези, които грабят? Отговорът е - ДА! Оттам нататък спорът е безсмислен ...
85
8
 
6
 
! Отговори
до 97 преди 4 години
Ясно ти е какво значи - но не ти изнася. Така спорите жените - в зависимост дали ви изнася или не. А не дали е истина или не,.
84
1
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 97Така е, грабят по света и у нас. Примерно моя дядо видял как един американец откраднал на дядото на 95 цяло стадо овце и потурите му, проснати да съхнат на двора :)
83
0
 
12
 
! Отговори
До 95 преди 4 години
"Яко си объркана - сащ и западът крадат, грабят и избиват от векове по света и у нас."Значи жените от САЩ и Запада крадат, грабят и избиват от векове по света и у нас?! Ужас! Страшни жени са тези западнячки. Много меркантилни били...
82
8
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Ето другаре, видяхте ли? Православните славяни възприеха колхозническите ценности, за които толкова говори Вожда им ***. Те не са лоши като Западните, а са добри, хубави. Ето, вижте: "Но в Русия, жертвите на домашно насилие не са предпазени от закона. Всъщност там човек, който пребие член на семейството си, но не достатъчно, за да го вкара в болница, ще получи само глоба или арест до две седмици."
81
13
 
6
 
! Отговори
до до 93 преди 4 години
Яко си объркана - сащ и западът крадат, грабят и избиват от векове по света и у нас. Оттам им е "богатството, изобилието и спокойствието". А, пък дават "права" на жените, по същата причина, по която дават "права" на кучетата, "ромите", мюсюлманите, джендарите, престъпниците... това част от начинът им да държат света в хаос, за да ловят риба в мътна вода.
80
5
 
14
 
! Отговори
До 93 преди 4 години
Ами то на Запад си е матриархат. Да сте видели там жени прегърбени от работа като робини едвам кретащи?! Само в Русия и България е патриархат и резултатите са налице. Патриархат ама защо тогава бягате към матриархата? Матриархатът е богатство, изобилие и спокойствие, а патриархатът е войни, глад, насилие и смърт.
79
7
 
0
 
! Отговори
до "до 87" преди 4 години
В историята можем да намерим много поводи за насъскване, ако ни трябват. Например, времената на матриархата.
78
0
 
18
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Ако трябва да съм откровен.заслужил го е.Такива изверги съсипвали два живота не са хора,така ,че това не е убийство на човек
77
7
 
6
 
! Отговори
До 87 преди 4 години
Нима има нужда от насъскване в цялата човешка история извършихте и продължавате да извършвате колосални престъпления срещу жените: убийства, изнасилвания, педофилия, дискриминация, робство, глад, пpocтитyция иначе казано femicide. На остров Порт Роял сте продавали бeли жeни и нeгpи за роби като сте ги предлагали заедно на показ като стока. Но внезапното от 1516 г. потопява Порт Роял под водата.
76
0
 
12
 
! Отговори
турист преди 4 години
Не виждам общо с националност?Такива бащи не бива да се раждат, какво остава да създават деца. Заслужават си:Ха -ножЧа -чукТур -спрейЯн - момче го чака отвъд
75
6
 
10
 
! Отговори
до 86 преди 4 години
Тези, които насъскват мъжете и жените един срещу друг, отиват в деветия кръг на ада.
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъж убит от жена отива в Ада. Мъж убил жена/и отива също в Ада. Може да си представите с кои е пълен Ада. Ами с мъже...
73
4
 
13
 
! Отговори
Саудитски хелзинкски преди 4 години
комитетВ Саудитска Арабия всичко е мирно и тихо, цАфти и върДжИ, даже на жените им разрешиха да шофират. Е! Засега, с придружител. Но, ако има прелюбодейство, ги пребиват с камъни. Но това е религиозни и етническо своеобразие.
72
7
 
7
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Проблемът за насилието в семейството е съществен, но той само се задълбочава от злоупотребата на нпо-рките с него. Последните се опитват да го използват, за да разрушат семействата в християнските държави - понеже има проблеми в семейството, дайте да го унищожим, за да няма проблеми. Понеже има проблеми в отношенията между половете, дайте да оджендарим хората... Пък ние(нпо-рките) ще вземе едни хубави пари, за тая хубава работа.
71
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, много пречи тая Русия на някои, бе!!! Толкова им пречи, щом не могат да осъзнаят, че лицето ХАЧАТУРЯН не е руснак. АРМЕНЕЦ е драги ми, форумни тролчета, а това еквивалентно на евреин. А както всички знаем, работодаделя на всички тролейбусчета е именно от такъв етнос.