Благодарение на ново стъкло – усмивката на Мона Лиза е по-ясна

Картината е зад предпазно стъкло заради опитите да бъде повредена
9 окт 2019 13:04, Нели Христова
7
Благодарение на ново стъкло – усмивката на Мона Лиза е по-ясна
Снимки: Reuters

Усмивката на "Мона Лиза" в Лувъра стана по-ясна, след като беше поставена зад ново, по-прозрачно бронирано стъкло, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА

Картината на Леонардо да Винчи е зад предпазно стъкло от 50-те години на миналия век, когато посетител я залива с киселина. Следват още няколко опита да бъде повредена.

Технологията за производство на бронирани стъкла значително се подобри и затова предишното стъкло, което беше на 15 години, беше сменено, каза Венсан Делиювен, куратор за италианското изкуство от 16-и век в Лувъра.
"Сега "Мона Лиза" е зад изключително прозрачно стъкло, което наистина оставя впечатление, че си много близо до картината" - каза Делиювен.

На 24 октомври Лувърът открива изложба с творби на Леонардо по случай 500-годишнината от смъртта му. В нея ще бъдат представени 120 произведения - освен картини, ще има рисунки, скулптури и ръкописи, някои заети от европейски и американски галерии. "Мона Лиза" обаче ще остане на обичайното си място в крилото "Денон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Публична тайна е, че изложената в Лувъра картина с Мона Лиза не е оригинала.
6
0
 
3
 
! Отговори
Радо преди 4 години
и въпреки това, тази картина не е оригинала :) Оригинала се пази в Лувара, в сейф!
5
0
 
4
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Билетът е 19 евро и не струва 300 , а около 800 млн. Не е фалшификат , а копие, защото оригиналът е много зле. До авторката ХристоваГ-жо ( -це) Христова. До сега стъклата бяха 3, а не едно. Първото беше пред бетонния блок, а другите две на разстояние 15 и 40 см пред него. Около блока имаше оградка с диаметър на полукръга 7-8 метра ( в зависимост от деня и уредника ). А азиатските туристи правеха паспортна снимка на едното око на комара кацнал на първото стъкло с телеобективи по цял ден.
4
0
 
1
 
! Отговори
са преди 4 години
И сега някой трябва да повярва,че картина,залята с киселина,е изложена в оригинален вид в музей!Странно нещо е хомосапиенса.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Мона Лиза" в Лувъра е фалшификат. Оригиналната картина е в такова състояние, че не може да се излага на показ.
2
4
 
1
 
! Отговори
аа преди 4 години
верно ли бе аааууууууууууууууууууууууууу
1
2
 
10
 
! Отговори
lol преди 4 години
Дрън-дрън та пляс, ако си мислите, че оригиналните произведения стоя в музеите и галериите жестоко се лъжете. Картина за 300млн. ще стои зад стъкло, за да може *** да и се радва, с билет за 30 евро :D