Рушат незаконни строежи на обвинени в "ало" измами

103 недвижими имота проверява ДНСК
2 дек 2019 15:03, Петя Славова
10
Рушат незаконни строежи на обвинени в "ало" измами
Снимка: архив, Булфото

103 недвижими имота, собственост на 27 лица ще бъдат проверени от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК). Това им възложи Специализиранат прокуратура. Причината е, че имотите са на хора, обвинени за участие в три неутрализирани през 2019 г. организирани престъпни групи за телефонни измами.

На 2 декември началникът на ДНСК изпрати доклад в Специализираната прокуратура за предприетите от служителите на дирекцията действия за проверка на законността на строителството в посочените от прокуратурата имоти.

Проверените 103 обекта са на територията на Горна Оряховица,  село Ружинци, с. Арчар (община Димово), Берковица, град Левски, Ветово.

Издадени са 17 заповеди за премахване на незаконни строежи, от които първия вече е премахнат, а други два са в процес на доброволно премахване. За други 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини.

Забрана за ползване е наложена за 5 обекта. 23 от останалите проверени сгради са в категорията на т.нар. търпими строежи (незаконни, за които липсват строителни книжа, но са вписани в действащите устройствени планове и не подлежат на премахване и на забрана за ползване), други 26 строежа са в процедура по изследване на търпимост.

Заварените строежи са девет, проверени са и три преместваеми обекта, като един от тях е с документи, а два са незаконни и са в процедура на издаване на заповед за премахване.

Срещу виновните длъжностни лица от общинската администрация, неизпълнили служебните си задължения, са образувани 11 административнонаказателни производства- - на трима служители в община Ружинци, на двама в община Берковица, трима в община Левски и трима в община Ветово.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
До Леле преди 4 години
Кое българско семейство ще отиде да живее насред индийската махала?На младите българи да се дават общинските жилища, в които сега настаняват предимно ц.г.ни. Защото според закона наистина е така - той строи незаконна барака на общинска земя, но ако му я съборят, трябва да го настанят в общинско жилище. Затова българите се дореждат до общински жилища само в краен случай и то ако сас ТЕЛК.Така че предложението е добро - индийците от гетата да ги настанят в "палатите" на техните "барони".
7
0
 
1
 
! Отговори
Леле преди 4 години
До Глас Народен- що за измислица. Да настаняват от гетата в сгради, незаконно издигнати с откраднати от хората пари от представители на същият етнос? Фак оф. Да се изравнят със земята всички нелегални сгради! Или да ги дадат на млади български семейства
6
0
 
4
 
! Отговори
Глас народен преди 4 години
Защо не се вслушаха в предложение, дадено уж на шега, но всъщност доста полезно като инициатива?Вместо да събарят тези сгради, нека да ги узаконят, ако не са опасни.Но това узаконяване да стане след като бъдат национализирани. После да настанят там онези гяволи от същата етническа група, които си правят гета от незаконни постройки в големите градове и се осланят на закона, според който ако им съборят копторите, трябва да им дадат общински жилища.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги задължат сами да ги премахнат в определен срок, както е по закон.След този срок държавата ги премахва,като остойностява разходите,който те няма да платят.Следва съдебна процедура и изпълнение от ЧСИ.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако им отпуснат каиша,пак ще правят маса престъпления и ще мамят хората,трябва всичко да под контрол непрекъснато.А къщите им като ги разрушите,изхвърлете материалите някъде далеч,без да им казвате къде,а не със същите тухли пак да си вдигнат палатите построени с кражби и измами.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И моят съсед има незаконна сграда, която ми пречи, но повече от година текат преписки и най-малко още толкова ще мине докато му я бутна. Защо законът не е еднакъв за всички?Избирателно прилагане на закон си е чист произвол.
2
2
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Защо винаги трябва да стане голям скандал за да се размърдат всички тия тлъстовища които всеки месец взимат заплати от нашите данъци без да са свършили работа и за 1 стотинка? Тия очи нямат ли, че да обикалят и да проверяват? Или в тия институции са все инвалиди които са куци и слепи и трябва някои да отиде да им каже, да ги замъкне до мястото и да им сложи ръцете на тия сгради, че да се сетят, че те били незаконни от 20+ години? Какво правят по цял ден? Ако така работят, да ги съкращават!!!
1
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Сетила се Мара да се побара! Абе тия сгради да не са от 2019? Или стоят от 10-20г. и никои държавен служител не се е мръдал да провери нещо елементарно! Това са сгради, не са кутия от цигари, че да се скрие! Това е нещо голямо което се вижда от километри! Прокуратурата да не се побарва, а да обвини всички служители на ДНСК в дадените райони в корупция и престъпна немърливост! Щом тия сгради са там от толкова време и никои не се е мръднал, значи са взимали подкупи за да си мълчат!