В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога

"Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник"
28 мар 2020 22:00, Елка Василева
218
В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога
Снимка: архив, БГНЕС

Шотландия бележи срамен рекорд: в страната има все повече бездомници. И все повече от тях умират от свръхдоза наркотици. Страната не успява да се справи с проблема.

Глазгоу, най-големият град в Шотландия, е скован от студ. Кевин Бари Дъфин е нахлупил шапката си до очите,  докато се опитва с чаша горещо кафе да стопли пръстите на ръцете си. На уговорената среща се появява с широка усмивка, но погледът му издава тъга, разказва Дойче веле.

"Започнах с кодеин, а когато станах на 26, минах на хероин. От 4 години съм на кокаин. Имах трудно детство. Започнах да вземам наркотици, за да облекча болката", обяснява бездомникът.

Кевин е един от стотиците шотландци без покрив над главата. На фона на строгите икономии и резки съкращения на бюджетите на местните власти броят на бездомниците в страната през последните години нарасна значително.

Тъжният рекорд на Шотландия

Шотландското правителство се ангажира да реши проблема с бездомните хора, но актуалните статистически данни рисуват тревожна картина: през 2018 са регистрирани почти 200 смъртни случая на бездомници. А това представлява увеличение с 19% за една година. Смъртността в Шотландия сега е двойно по-висока от тази в Англия - най-многолюдната нация в Обединеното кралство. От Националната статистическа служба на Шотландия признават, че тези числа дори не отразяват реалния брой на случаите. Вероятно те са много повече.

Самият Кевин казва: "Откакто живея в Глазгоу, съм бил поне 15 пъти на крачка от смъртта - заради предозиране. Но всеки път ме връщаха към живота." И той не е изолиран случай: от 195 смъртни случая през 2018 година повече от половината са били свързани с наркотици.

В Шотландия сред бездомните е много популярно инжектирането на смес от хероин и кокаин - т.нар. "снежна топка". Случаите на ХИВ са се увеличили десетократно, което е свързано именно с тази практика, твърдят властите. А Кевин е един от потърпевшите. Той, подобно на много други, е хванат в капана на две национални трагедии: бездомните и използването на наркотици. В Европа Шотландия е с най-високата смъртност, причинена от наркотици: 218 души на 1 милион население.

Решаването на този проблем е от ключово значение и за намаляване на смъртността сред бездомните, казват експертите. Сред предложените мерки са: декриминализиране на притежанието на малки количества наркотици за лична употреба; въвеждане на "помещения за безопасна консумация", където зависимите да са под надзора на професионалисти; предписването на заместващи лекарства като метадон.

Но основните причини са други. Зад злоупотребата с наркотици и живота на улицата почти винаги се крие някаква лична травма. "Много от тези хора имат психични проблеми и се нуждаят от лечение", казва Пол Макмилан, доброволец от гражданската инициатива от Глазгоу "See The Invisibles".

Всяка седмица активисти на организацията обикалят улиците, предлагайки на бездомниците дрехи, храна, спални чували. По този начин те им помагат да се преборят и с още едно, не по-малко зло: изолацията и самотата.

И доброволците не са вълшебници

Настаняването на бездомните в приюти е важна стъпка за намаляване на смъртните случаи. Но практиката показва, че и тези временни убежища не са особено сигурни места: зачестяват съобщенията за насилие, за масово дрогиране на обитателите им и за възникването на спорове и скандали помежду им. "Всяка вечер някой може да разбие вратата на приюта и много от бездомните се чувстват по-сигурни на улицата", добавя Макмилън.

По неговите думи на тези хора трябва да бъде осигурена и професионална помощ от психолози. Той се позовава на статистиката, според която 12% от смъртните случаи през 2018 година се дължат на самоубийства.

За съжаление много хора като Кевин имат лош опит с властите. "Отне ми година и половина, за да се боря с тях - да получа тези документи... Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник", разказва той за Дойче веле.

За "Shelter Scotland", водеща благотворителна организация за бездомни, това е неприемливо. "Проблем е, че няма механизъм, с който правителството да принуди местните власти да следват закона. Трябва да има някаква форма на санкция срещу местните власти", казва за Дойче веле директорът на организацията Греъм Браун.

От Общинския съвет на Глазгоу признават, че трябва да подобрят условията, като същевременно посочват, че са поставили началото на проекта "Алианс за решаване на проблема с живота на улицата" - с участието на доброволчески и частни организации. Междинна цел е до следващата година бездомните, спящи направо на улицата, да намалеят със 75 процента, а до 2030 година тази гледка съвсем да изчезне от улиците на шотландските градове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе базикате го човека за храната в НРБ, ама и най-ниското качество от тогава е било по-добро от днешното. Идея си нямате днес какви химикали и консерванти се слагат в храната.Прав си е да тъгува по комунизма. В много отношения е било по-добре от днес.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как ще нямаше западни стоки, а Кореком? Как мислиш, Бай Тошо телевизор Велико Търново ли е имал, или Грундиг?
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ти завиват органика в амбалажна хартия... С ръцете, дето мият с тях легените... Ммммм, вкусно....
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
96,Навремето познавах работник в месозавод. Той салам от магазина не взимаше, само такъв, който той лично е избирал още от завода. Та, разправял ми е това-онова и сега се смея, като си те представям как си нагъвал "органик", че и си примлясквал сигурно. И си си казвал "Ей, това е на корем! И е вкусно!".Дано си ял повечко, здрав да станеш.
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 96Абе не беше баш така леко мизерия си беше ама хайде... Например прясното мляко винаги го караха в легени и те едни мърляви гадни..И винаги в спукани торбички.Можеха да изкарат качество като за белите хора със всички стоки.Но не го правеха.За българите оставаха най-ниското качество.А за чужбина изнасяха всичко хубаво.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 91Може и така да е ама защо винаги източногерманците скачаха през оградата към Западна Германия?
68
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ НРБ храната беше органик! Никакво ГМО и гадории. Имаш основните продукти - мляко (истинско, а не като днес), салам по БДС, ама супер салам, Лютеница БЕЗ консерванти, другарки и другари! Ядене в стола на корем. Стотинки струваше и беше вкусно. И бяхме здрави! Не се дрънкахме с наркотици, бяхме буци и не знаехме какво е депресия. А на международни олимпиади мачкахме яко! Я вижте колко медала имаме от Москва 1980 и от Сеул 1988. Днес сме на опашката! НРБ завинаги!
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
87,За да се отговори коректно на въпроса ти, трябва условията да са еднакви. Разбирай, примерно 1980 г. Тошето да беше отворил границата, да се види кой ще остане :)Имаше един виц от ония години, дето Рейгън предложил на Тошо да свали телените мрежи и нашия му казал "Оооо, ти искаш аз и Людмила сами да останем тука!"
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НРБ не беше лошо ама другарете на върхът решиха да гепят.Дадоха властта на народната милиция.Е тия всичките мутри- бивши барети,каратисти,боксьори,борци,щангисти и тн.. Как станаха бизнесмени с милиони за 2 год.Очевидно някой отгоре ги е направлявал и правил чадъри.Що в Чехия,Полша,Унгария не направиха така? Запазиха си предприятията развиха ги модернизираха ги.В Бг останаха циганиите-кражби,трафик,рекет.Сега вече и официално палене на големи количества отпадъци и събирането им от цял свят.
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като нормален човек избирам НРБ отвсякъдеЧовече, 30 години не си схванал, че НРБ няма да се върне и то именно Тошо и децата му най-малко искат това.
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионерите са твърде заети да мятат пачки от балконите на "другаря майор".
63
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Народна Република България, освен че нямаше банани целогодишно, нямаше и наркомани. Днес е обратно - банани и наркомани навсякъде. Като нормален човек избирам НРБ отвсякъде, обаче оня белег с перестройката ми я отне! 10000 години в Ада да се пържи дано, продажник мръсен!
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаеш ли приблизително какво беше СССР?Ние, които бяхме най-зле от целия сицлагер бяхме цвете пред СССР.На едно детско филмче показваха някакви пионерчета /АКО ЗНАЕШ КАКВО Е `ПИОНЕРЧЕ`/, които получиха задача /не помня вече каква/. И наградата беше, че който победи ще му дадат за десерт компот. Да, да - компот.Всичките страшно се зарадваха. Тогава си помислих - боже, тези деца смятат компота за най-добрия сладкиш? УЖАС!
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха, кой ти изхвърля храна в НРБ в кофата бе :D Хората перяха найлоновите пликове и ги ползваха с години, тоя изхвърлена храна... Тва да не ти е сега, да можеш да намериш изхвърлен телевизор и холна гарнитура на улицата.
60
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията има богати хора които изхвърлят много храна и пенсионерите ровят в кофите и се хранят с огризките.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от хранаТо и да ровеха, нямаше и да намерят. Кой да ти изхвърля храна, като все нямаше.
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
67,Бая си пообиколил. За това дето си похарчил по тия дестинации, можеше да имаш апартамент в не един и два областни града и да си имаш дом и сега.
57
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Народна Република България нямаше да видиш ни Америка, ни Осло, ни Дюселдорф :)------------Kaто ги видях пък, много важно. Таман се убедих в западния "рай" и "свободата" им.По-добре стената никога да не беше падала. Чак сега разбирам какво сме имали. И как сме глупеели по простотиите на западните ***.
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Народна Република България пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна :)
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Народна Република България нямаше да видиш ни Америка, ни Осло, ни Дюселдорф :)