Крадци задигнаха ценни предмети от базата на НХА в Ахтопол

Продали откраднатите антики, вече са в ареста
5
Крадци задигнаха ценни предмети от базата на НХА в Ахтопол
Снимка: МВР

Мъж и жена откраднаха осем бронзови и сребърни антични монети и накити, както и няколко антични глинени съдове, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол, по-известна като Гръцкото училище.

Те вече са задържани, съобщиха от МВР.

Арестуваните са на 31 и 33 г., криминално проявени, а кражбата е осъществена на 10 юни по обед.

Крадците са проникнали в музея през незатворен прозорец на приземното помещение. В момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители.

Чрез повдигане на витринните стъкла крадците задигнали  ценни монети и глинени предмети, които смятали да пласират, за да си осигурят пари за наркотици.

Въпреки категоричния отказ на двамата  да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица. Сред откритите ценности са бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити / гривна, обеци и копчета/.

Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики.

По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити и други процесуално-следствени действия. Бургазлиите са задържани за срок от 24 часа. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Царево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Щом са наркомани ще им простят!На наркоманите и сингарелите им прощават!Виж ако е някой работник в завод и отиде да открадне за 24 часа го осъждат и айде в затвора за 5-6 години!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тя държавата задигна ценни предмети от колекцията на Божков. Крадците само се учат от нея.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото няма туристи.Ако имаше щяха тях да обират.