Арестуваният терорист в Бургас не планирал нападения в България

Участвал е в боеве на джихадистите в Сирия, баща му - лидер на групировка
50
Арестуваният терорист в Бургас не планирал нападения в България
Снимка: Спецпрокуратура

На 1 юли 2020 г., на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП, съобщиха от спецпрокуратурата.

Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

Още по темата
Към наказателна отговорност е привлечено пълнолетно лице за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница.

С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража". 

Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Гешев и Борисов - и двамата синове на комунистически милиционери, самите те червени милиционерчета. На червения милиционер идолът му е Путин - човекът, който върна безправието и диктатурата.
22
1
 
7
 
! Отговори
ДО Сата НАТО преди 3 години
Днес си се напил Наобед ?
21
6
 
8
 
! Отговори
Jalko преди 3 години
Абе не вярвам въобще нито на нашите служби нито на прокуратурата, те имитират дейнност пред народа и европата, лъжат като дърти *** и са маскирали един млад служител и го представят за терорист, жалкото и тъжното е че прокуратурата е използвана за политически нападки и репресии, срам пред европа и света!
20
3
 
6
 
! Отговори
Jalko преди 3 години
Абе не вярвам въобще нито на нашите служби нито на прокуратурата, те имитират дейнност пред народа и европата, лъжат като дърти *** и са маскирали един млад служител и го представят на терорист, жалкото и тъжното е че прокуратурата е използвана за политически нападки и репресии, срам пред европа и света!
19
15
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Нещастието и коронавирусът на България се нарича русофилия. В момента русофилите от ГЕРБ разкатават България, а рудофилите от БСП са в ступор, щото хем държавата им си отива, хем мозъците им са блокирани от тяхната собствена русофилия. Помнете ми думата- след Гешев и Борисов тук ще е пустиня.
18
6
 
5
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 3 години
Трябва да го осъдят този Човек за Тероризъм .Не мога да схавана няколко неща ?1. Какъв е този Татко - да викнеш сина си и да му показваш на Живо как се Ражат Глави на ДЕЦА и МАЙКИ ?2.Каква е тази МАЙКА в България - Сине , ела да ти покажа как ще направим Бомби за да Избием ДЕЦА и МАЙКИ ?Тези са Откачалки за Бесило .
17
4
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Съда в Хага започна да Работи отново . Трябва този Терорист да го пратят там - заедно с Шашим Тачи - в една Килия - да си правят Бомби и да убиват Деца , и накрая да ги Обесят .
16
6
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До Сата НАТОСтотина вагнеровци ще разкатаят играта на цялата бг армия,дето се побира на един среден стадион...Естествено,става въпрос за наземна битка.И не че въпросните вагнеровци са кой знае какво,а просто бг-армията не струва,за съжаление.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали дюнерджиите бяха наши хора? Що така прави Баце сега..?
14
3
 
4
 
! Отговори
ДО 12 ФАШИСТА преди 3 години
АКО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО РАБОТЕШЕ ЗА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА НАТИКА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ФАШИСТИ ПО ЗАТВОРИТЕ.
13
2
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Съвсем се оплетоха тия.Първо казаха,че баща му бил високопоставен офицер в сирийската армия.Сега-че е шеф на джихадистка групировка.Последно?Между другото,повечето джихадистки групировки са подкрепяни от САЩ.Иначе има и много групировки,които подкрепят правителството на Асад(единственото легитимно),и определено не са джихадистки.Нека прокуратурата обяви коя е групировката и на чия страна се бие,пък ние ще си направим сами изводите,в крайна сметка.
12
11
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ако българското правителство работеше за България, щеше да сформира батальон, който да изтребва вагнеровците в Либия.
11
1
 
9
 
! Отговори
БЪРГАС преди 3 години
КАКТО ВИНАГИ В ГРАД БУРГАС НАЙ-ПРЕСТЪПНИЯТ ГРАД В БЪЛГАРИЯ......НЯМА ПО ПРЕСТЪПЕН ГРАД ОТ БУРГАС ОТ ВРЕМЕ 1990Г...КОЕТО ЗНАЧИ ЧЕ В БУРГАС НЕ СЪЩЕСТВУВА ПОЛИЦИЯ ФАКТ!ИНАЧЕ МНОГО СЕ ЕЖИМ С КАСКЕТА ПЪК БУРГАС УМАЗАН ОТ БАНДИТИ....
10
7
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Странно ми е защо не арестуваха горилите на Иво Ториното, които освен, че се биеха на страната на руските фашисти в Украйна, пребиваха и хора по пътищата на България.
9
9
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Браво на правителството и лично на ген. Борисов, а също така и на прокуратурата и на евро-атлантическите ни партньори, че работят неуморно и денонощно за безопасността и сигурността на българите, залавяйки всички потенциални терористи!Браво!
8
1
 
0
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ТОЙ ПАК ЩЕ ВИ КАЖЕ
7
6
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
За сведение, арестуването на човек, който мирно и тихо пребивава в България, не е контратерористическа операция. Може да си е въобразил нещо такова, ако задачата му е спусната от руските служби.
6
2
 
8
 
! Отговори
редактор преди 3 години
Една дума е изпусната в заглавието - "засега".
5
14
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Все повече русизми ползва Прокуратурата.И за какво арестуват човека?Че ходил да трепе руснаци в Сирия?Това не е тероризъм, а наемничество и то богоугодно такова. Явно Гешев защитава руските интереси и е кукла на Путин.
4
1
 
9
 
! Отговори
Снежанка преди 3 години
А специализираната прокуратура за ресторант с име на няколко джуджета ко речи?