Всеки трети палеж на кола е в София

Най-често мотивът е сплашване или отмъщение
8
Всеки трети палеж на кола е в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всеки трети палеж на автомобил е регистриран в столицата. Това става ясно от справка, предоставена по искане на „Монитор“ от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) за първото шестмесечие на годината.

Така за периода от началото на 2020 г. до края на месец юни палежите на коли са 154, или което прави по едно подобно престъпление почти всеки ден. 57 от случаите са именно в София. Все пак се забелязва намаление на този вид престъпления, защото за същия период миналата година палежите на автомобили са били 187 в цялата страна, но пък с 10 по-малко в столицата – 47. През цялата 2019 г. пък общо регистрираните случаи на палежи на МПС са 479, а през 2017 г. - 568.

Спадът в броя на извършените подобни престъпления се дължи най-вече на усилената работа на служителите на МВР в това направление, твърди Николай Първанов от сектор „Престъпления свързани с МПС“ към ГДНП. Това се доказва и от повишаващата се разкриваемост на извършителите на тези посегателства.

През 2017 г. тя е била едва 3,8%, а през първата половина на 2020 г. надхвърля 8%.

Въпреки това процентът се запазва под 10%, тъй като установяването на самоличността на подпалвачите е изключително трудна. Те умело прикриват следите си и атакуват возила, паркирани на неосветени места, на които няма охранителни камери. В предмета на доказване е пък какво е предизвикало извършването на престъплението.

Най-често палежите на автомобили се извършват с определен мотив – за сплашване или отмъщение.

Подбудите са различни – от ревност и любовно разочарование до разправа с неразплатили се длъжници. Прикриване на кражба от колата също става повод за превръщането й във факла. Такъв бе случаят от началото на май 2020 г., когато 35-годишен мъж от гр. Димитровград бе задържан, след като извършил умишлен палеж и серия от кражби на територията на гр. Хасково. Той запалил кабината на товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“ с цел да заличи следи от извършена кражба на CD плеър от автомобила.

Не са рядкост и поръчковите посегателства, както и тези, извършени по чисто хулигански подбуди. При тях обикновено лицата са в нетрезво състояние, наркотична зависимост или страдат от психически проблеми. В повечето случаи подпалвачите действат сами или по двойки – единият реализира инкриминираното деяние, а другият следи за минувачи и униформени. Самото извършване на престъплението пък специалистите описват като „детска игра“. Всеки може лесно да опожари избран от него автомобил, като се снабди със запалителна течност по желание и я разпространи по леснозапалимите части на автомобила. Подпалвачите разливат горивото или хвърлят парцал, напоен с него, под кората на колата, по двигателя, под калниците и около гумите. Така те постигат по-голяма ефективност и необратими щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: палежполицияСофиякола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
От години все така преди 3 години
Това се ръководи от хитри престъпници на положение с власт които изобилстват в България благодарение на полицията която се придържа към кокошкарите. Иначе схемата е тъкава: през уста на уста в престъпните среди ВИНАГИ до някои НАРКОМАН и така
6
1
 
2
 
! Отговори
Чукча преди 3 години
Може би защото всяка трета кола Е в София? Как мислиш?
5
3
 
6
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Ного Селинджър се надонесе...
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки трети т.пънар живеев София
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а верно лииитова е демократична българияа сега се оплачете на главния прокурор дето намалил престъпносат за 5 месеца с 50%поне така разправяше по телевизията
2
2
 
8
 
! Отговори
2луп преди 3 години
В този ред на мисли, на оня милиционер-митничар кой му запали колите и защо, или при него от акумулатора, дефектен бил, щото е нов модел.
1
1
 
13
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
така действат мутрите сик рекет изнудване сплашване взривяване убийства изнасилвания кражби грабежи имат чадър на високо ниво хващат се кокошкари не и акули