Бум на кражбите на данни в интернет от началото на годината

Начинът, по който това се случва не е нов
12

Хакерът, който проби системите за сигурност на български сайтове е бил обект на разследване от страна на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП няколко месеца. В събота на 5 август той е заловен.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев коментира хакерската атака и алармира за тревожна тенденция, свързана с увеличаването на подобен тип престъпления.

"Оказва се, че от началото на година се наблюдава бум на кражбите на данни в интернет. Начинът, по който това се случва не е нов. Хакерът пробива защититата на сайта, източва данните и ги продава в т.нар. dark web - пространство в мрежата, което е по-трудно проследимо от службите. Именно в такъв сайт за незаконни продажби се оказаха и данните на българските потребители", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според специалиста е много възможно атаките да са правени от дома на хакера.

"Съвсем безпроблемно това нещо може да бъде направено от обикновен лаптоп от вкъщи", допълни специалистът. 

 


12
Още по темата: данниинтернетхакери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 2 месеца
До TAD Group
Абее, регистрират ли те някъде в интернет, забрави за личното си пространство! Самите Уиндоус, Гугъл и тям подобни платформи на практика не са нищо друго, освен глобални събирачи на личните данни на потребителите си!! Да не говорим пък за така наречения "Закон" уж за "защита на личните данни", според който на практика до личните ти данни има достъп абсолютно всеки, който е пожелал това!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хе-хе... източвали...
А оксфам и Кеймбридж аналитика?
Някой изобщо помни ли нещо за тях, а и не само за тях?
Гугъл, яху, маху и прочие ментарджии си правят гаргара с потребителите, а те блеят доволно.
7
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
До SHEFA
Е каква е ползата от 10 цифрен с половината букви при положение че е източен от сайта? В случая не е използван брутфорс? Ако ще и 99 цифрен все тая. На сайта се съхранява "сигурно и безопасно"
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото повече пазарът се интересува от масовката, толкова обществото повече затъва.
Защото масовката завлича в дъното, свързана е с лесно, физиологично, бързо и изчерпва ресурса за мислене и иновации. Затова Щатите се провалят срещу Китай
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 4

Е, във всички случай Хакерът не е хакнал сайта, за да вземе от богатите и да даде на бедните.
Направил го е за да продаде базата данни с е-мейлите и евентуално ако изкара късмет и сайта не криптира данните, до пейпал акаунти или номера на кредитни карти.
Така че - Хакерът =лош. Полицаят в най-добрия случай = излишен.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Полицаят = добър.
Хакерът = лош.
3
2
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 2 месеца
Особено по време на пандемията подобни проекти бяха доста актуални. Какво правят хората вкъщи, от какво се интересуват. В резултат на подобни продукти и анализи, доста народ купи акции на Amazon и Netflix и ги продаде с чиста печалба 40%. Абе, интересна материя е технологичният сектор. Безкрайна, но не е за всеки там.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нормално да има такава тенденция. Данните струват пари. Ръководя продукти, свързани с маркетингови анализи и върху тях строим machine learning и predictive анализи. Заринати сме от работа последните 5 години- наехме 70 нови колеги. Миниатюрен проект ни е със седемцифрена цена. Какъв ли не тип данни могат да се събират елементарно и напълно законно. И не, никой не се интересува от теб персонално- не си интересен. Интересуват се от интересите на масата, на група хора с определени качества и т.н..
1
4
 
5
 
! Отговори
TAD Group преди 2 месеца
Калво става, да не би пак нап да е шернала цялата си база ??