Спипаха престъпна група, търгували с кръв на бедни хора

Спецпрокуратурата ще иска арест за трима
11 ное 2020 11:08, Александър Попов
30
Спипаха престъпна група, търгували с кръв на бедни хора
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 4 души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел на имотна облага от продажба на кръв на територията на Русе.

Обвинените са задържани на 9 ноември 2020 г. при специализирана полицейска операция.

В хода на разследването е установено, че групата е действала от началото на март 2020 г. Всеки от участниците е издирвал и съставял списък с малоимотни хора или длъжници, които спешно се нуждаят от пари. Предлагали им възможност лесно да спечелят средства чрез редовно кръводаряване през 3-4 месеца. Обещавали и давали на донорите по 100 лева за всяка банка кръв, като от "купувачите" получавали по 200 лв. Така за групата оставали половината средства от продажбата.

За кратко участниците организирали група донори "на повикване", които при нужда били длъжни да се явят незабавно за "даряване" на кръв. Клиентите били причаквани пред болници или местния център за кръвопреливане. Сделките се извършвали извън медицинските заведения, без знанието на работещите в тях.

С прокурорски постановления на трима от обвинените е наложено задържане за срок до 72 часа.

Днес, 11 ноември, в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях. На четвъртия обвиняем наблюдаващият прокурор е определил парична гаранция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
9
 
! Отговори
Пациент преди 3 години
От лятото Бургас е подложен на кръвен рекет. Това е законно нарушение и докторката в мъжки бутони трябва да понесе същата болка и страдание като нас обикновените граждани. Тази емпатия в бели престилки се шири в цял Бургас. Бог да ни пази от такива бездушници.
20
1
 
0
 
! Отговори
Теди преди 3 години
Не знам аз съм пила светена вода защото съм християнка и ако даря кръв на мюсюлмани как ли ще им се отрази направо не знам
19
1
 
1
 
! Отговори
Теди преди 3 години
ТЕ НА БЕДНЯЦИТЕ ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ ИМ ИЗТОЧВАТ КРЪВТА - БУКВАЛНО И ПРЕНОСНО
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бургас ли ,никога повече няма да вляза в тази болница.Баща ми беше взет по спешност и го тормозиха всеки ден с някакви бележки ,искали ги от Кръвния център,всеки ден тормоз че няма да го оперират ако не намери кръводарители.Всеки божи ден са звъняли от кр.център.Татко почина така и не дочака....Мислих да си търся правата но мина месец и не знам дали си струва всичко.Що за хора в бели престилки .....рекетьори
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елате в Бургас,в Кръвния център от служителите ти пробутват лисчета с хора които си даряват кръвта....и това ако не е мафия.Раздават се от докторката ,ужасно груба и арогантна
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А че поръчител е българската здравна система някъде пише ли? Щото аз не знам в друга държава да те задължават да възстановяваш кръвта прелята на роднина. Включително да си я търсиш ПРЕДВАРИТЕЛНО. Обикновено, това се прави само ако болния е с рядка група от която няма достатъчно. На мен лично в Пирогов са ми казвали - "няма да му преливаме кръв, че тогава ще трябва да търсите да я възстановите". Въпреки че човекът имаше нужда от кръвопреливане и после беше слаб месеци.
15
1
 
8
 
! Отговори
... преди 3 години
Брей, как се изнедандва прокуратурата за азбучни истини в БГ. Чак специализирана операция.
14
6
 
1
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Абе за пари бих дал кръв ,но само на наши си хора правоверни. Не е ли мюсюлманин не давам. Отделно трябва да ми докаже родословие. Моята кръв е аристократична. Пра-пра бубо ми е бил ага ,а неговият баща паша.
13
1
 
10
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Във всеки окръжен град ги има такива... И какво се правят че не знаят... Познават ги и от кръвна. Банка
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива групички от *** има пред всяка болница от 10на години. Защо решихте точна тези да се спрете?
11
5
 
0
 
! Отговори
поглед преди 3 години
Вместо да ги организират и стимулират, че пълнят кръвните банки и спасяват животи. Някой бил станал богат от това. Мхм...
10
1
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Голяма работа са свършили! А резултатът най-вероятно - в близките няколко дни, докато се организира новата престъпна група, купувачите от Русе ще трябва да търсят кръв в съседни градове.Така е, като от десетилетия здравните власти са си заврели главите в пясъка и не искат да организират легално платено кръводаряване.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа те светна - никой не прави тестове преди даряването, а се тества кръвта след това.Ако дарителя е с нещо сериозно - като хепатит, СПИН, сифилис - намират го и го уведомяват (поне на теория), а кръвта се унищожава.
8
5
 
3
 
! Отговори
!? преди 3 години
трябва да се направят лични партиди в кръвните банки, отиваш отваряш си "сметка", внасяш и като ти се наложи -да ти преливат безплатно според количеството което си дарил,
7
1
 
5
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Много ясно че ще продават, ако имах време и аз щях да се пиша донор и да вземам 2 пъти в годината по 2-300лв , щото утре като ми се наложи , и мен ще ме цакат
6
1
 
22
 
! Отговори
dl преди 3 години
Добро утро!Това не е само в Русе.Идете около центъра за кръводаряване на ул.Клокотница,там цените са от порядъка на 350 до 500 лв.Какво си затваряме очите,видно е.Донорите там получават по 50-60 лв,останалите се вземат от тарторите.Отвратителна работа и жалка.Да се определи една цена,при нужда отиваш,плащаш и донорът си получава сумата,защото това е най-ценното-кръвта.Няма мафия,няма нищо.Това е мнението ми знам го от първо лице.
5
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста кофти, надали някой е правил задължителните тестове при дарение на кръв
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е бизнес. Хората са обикаляли и намерили други хора, които дарявят срещу заплащане. Ако държавата плащаше, щеше да има много желаещи. За без пари никой не дава нищо даром. И те така
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз да попитам - кога ще мога законно да си платя за кръв за операция, а не да обикалям около центровете за дарение и да се пазаря с ц...аните? А в същия момент непрекъснато се призовава "дарете та дарете". Къде отиват тези дарения? Защо не може да се ползват нормално от здравно осигурен пациент или срещу заплащане от платен?
2
8
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДА ВИ Е ЧЕСТИТО ПРЕСТЪПНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ!!!ВЕЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ КУПИТЕ И КРЪВ АКО ВИ СЕ НАЛОЖИ