По-строги мерки срещу домашното насилие

В кризата тормозът вкъщи се увеличи
8
По-строги мерки срещу домашното насилие
Снимка: pexels.com

Забрана за извършител на домашно насилие да звъни на жертвата по телефона, да се свързва с нея по електронна или обикновена поща, както и по всякакви други системи за комуникация, включително и социалните мрежи. На насилниците не се издават или да се отнемат разрешителни за оръжия. Такива нови и по-строги мерки са предложени за промени в Закона за защита от домашното насилие, информира „Труд“.

Още по темата

Проектът, подготвен от Министерството на правосъдието, предвижда също допълнителна защита за децата. Когато те сами са пострадали, или са станали свидетели на домашно насилие, ще бъдат насочвани към специализирани услуги - психологическа помощ, настаняване в кризисни центрове или защитени жилища.

Временно съдът ще определя срок, в който детето да остане да живее с пострадалия родител или този, който не е участвал в насилие.

Извършителите на посегателства към своите близки вече не само ще получават забрани да живеят с тях, или да ги
доближават в дома им и на работа, а ще бъдат задължавани да участват в програми за преодоляване на агресия, справяне с гнева, лечение на алкохолна или наркотична зависимост.

Заради заразата с COVID-19 сигналите за домашното насилие на 112 са се увеличили, се сочи в мотивите към законопроекта. От 1 януари до 13 май 2020 г. те са били 4875, като 4056 от тях са в периода 13 март-13 май 2020.
За първите 5 месеца на 2020 г. съдилищата в страната са издали 3240 заповеди за защита от домашно насилие, докато за същия период на 2017 г. те са издадени 2440, а през 2018 г. - 2981. Миналата година е имало 823 пострадали деца, докато през 2019 г. те са били 658.

С промяна в Наказателния кодекс проектът въвежда понятията “психическо и икономическо насилие”, които се изброяват редом до физическото и сексуалното домашно насилие.

Определението за психическо насилие е “умишлено сериозно засягане на психологическата неприкосновеност на дадено лице”. То се осъществява чрез “принуда или заплахи, вербално насилие, тормоз, постоянно критикуване, засрамване, порицаване, използване на обидни имена и епитети, присмиване, имитиране, публично унизяване и др”.

Икономическото насилие е посочено като “поставяне на дадено лице в икономическа зависимост, изразяваща се в отнемане на достъп до икономически възможности и ресурси...”. В същото понятие е включено още “изолиране на жертвата чрез лишаване от средства за независими дейности, контрол на достъпа до здравеопазване, заетост и образование”.

Предстои също сегашното понятие “фактическо съпружеско съжителство” да се замени с ново - “фактическо съжителство на съпружески начала”. Даденото за него определение е като доброволно съжителство на “две пълнолетни лица, по отношение на които не съществува родство, представляващо пречка за сключване на брак, при което лицата се грижат един за друг или за общо домакинство”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внимателно прочетох проекта и напълно одобрявам предложените мерки!
6
1
 
1
 
! Отговори
Нанси Фалоси преди 3 години
След Тръмп ще се справим и с българските домашни насилници! Ще уведомя Херо Мустафа да вземе бързи мерки...
5
0
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Чудесни и ефикасни мерки за Забрана за извършител,но САМО ЗА ДОКАЗАН извършител, а не за едно голословно обвинение.Ограничаване и отнемане на права само след независимо разследване и безпристрастен съд.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дяволът е в детайлите. Насилието по закон е престъпление и това никой не го отрича, НО прибавяйки определенито ДОМАШНО, разните там защитници на права се борят за намеса в живота на хората, под прикритието на грижа.От това насилие никой няма да ни отърве, освен ак ние самите да му се противопоставим.
3
2
 
3
 
! Отговори
Психотрон преди 3 години
Излизат все повече данни, че Службите изтезават хора в собствените им домове по поръчка на Властта!Правят си опити с хора с някакви нови "несмъртоносни" оръжия!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работещо бедни -бъдещи жертви на домашното насилие ! Златоуст Сачева е куха тетка !
1
7
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Кой ще се бори с насилието на държавата! Бавно въвеждане на Истанбулската конвенция и ГРАВИО!