Мними фермери прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия?

БАБХ твърди, че има динамика на броя на животните, а не виртуални
Обновена: 8 май 2021 12:28 | 8 май 2021 12:03, Камелия Цветанова
135
Мними фермери прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия?
Снимка: Pixabay

Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално. Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

Още по темата

Един милион и 276 хиляди са преброените овце в стопанствата у нас. Един милион и 476 хиляди са овцете, които са вписани в електронната система "Векис" на ветеринарните власти, казва Симеон Караколев.

"Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните "виртуални овце", за които ние алармираме вече две години, че това са виртуални животни" - виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно", обясни той.

Какво трябва да се направи според бранша.

"Пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи".

Към месец април 2021 година в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС са регистрирани общо над 1, 476 млн. броя овце, кочове и идентифицираните им млади приплоди (агнета на възраст под 12 месеца),  съобщиха от БАБХ.

Съгласно предварителните данни от преброяването на земеделските стопанства, извършено в периода 1 септември – 18 декември 2020 г. в страната са се отглеждали 1, 277 млн. овце.

В периода след преброяването до април 2021 година се проведе агнилната кампания или обичайното време, в което овцете раждат нови малки. Нормално е да се появи разлика между броя на животните към декември 2020 година и април 2021 година. Броят се живи животни, динамиката в числата е очаквана, допълват от БАБХ.

В същото време Интегрираната информационна система - ВетИС не е единствената база, на която животновъдите получават субсидии.

Справката, която Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършва в нея е само част от проверките по отношение на стопанствата, заявили животни, за които да получат субсидии. Фонд „Земеделие“ извършва допълнителни собствени проверки в животновъдните обекти.

В тази връзка, за последната кампания през 2020 година субсидия от ДФЗ са получили общо 1,115 млн. овце и кози, заедно.

ВетИС е информационна система, в която стопаните имат задължението да регистрират животните си, с цел да се гарантира здравният статус на животните, изпълнението на националната профилактична програма и коректното извършване на движението на животните извън обекта, в който са регистрирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: овцесубсидии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вссичко става с хора в ДФЗ. Шефовете на регионалните подразделения на фонда са директно за затвора. Така те прикарват, че ако не им предложиш нещо нещата не ти се случват и с напълно изряден проект, но ако си платиш може и по документи, както пише в статията. ДФЗ е напълно под контрола на Пеевски и цялото ръководство му се отчита. Той назначава и той уволнява. Най-странно ми е, че ГЕРБ, като управляваща партия нямаше никакъв контрол върху ДФЗ, също както и в Министерство на земеделието и храните
50
0
 
12
 
! Отговори
чуки преди 2 години
От министерствата са категорични-бой,пари и еееван не се връщат!
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съд ,затвор и разтрели.Може и без разтрели.Конфискация на всичко.От 1989г.до ден днешен.Всичко друго е дрънканици.
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари се прават с далавери,Така е по цял свят.С честен труд нищо не става.Поздравление за мнимите фермери.
47
0
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Трябва Комисията за Ревизия на Прехода ДА ПРОДЪЛЖИ и в следващото Правителство - ще има много Върнати Пари на Хората - трябва само да се смени Главния Прокурор .
46
0
 
14
 
! Отговори
от село преди 2 години
Ако са само овцете то пак е добре .Същата работа е и при говедата ,контрол никакъв особено в по малките населени места , с лист хартия ,честна дума шише мляко и парче мръвка всичко е наред.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овцата Доли с кодово име 6LL3,влиза ли в това число.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сефтедържавата на герб
43
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Че то тва са евроатлантическите фенове на герб - тея и троловете от махалите...
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и магистралите на герб са ментета с некачествени материали и след една година стават напукани!Ходете в Сърбия, Хърватия, Словения, Италия да видите какво значи магистрала, понеже съм тираджия и съм минавал много пъти през тези държави
41
2
 
16
 
! Отговори
Точно тъй е нали??? преди 2 години
До ВинетуТой Буда - ТИКВУН затуй ся риве ли риве че май ще му спрат кранчето и затуй са тия суполи, пред медиите
40
0
 
13
 
! Отговори
Илчовски преди 2 години
Как мними дайте ги кои са!
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тоталитаризъм към клептокрация.Растем ,но не стараем.Вълкът кожата си мени,но нрава не.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при Герб е така
37
1
 
15
 
! Отговори
Глад преди 2 години
Не само овцете а пчелите , кашкавала от Държ. Резерв, суджука и още много липси нанесени от управляващата хунта.
36
1
 
19
 
! Отговори
Ами... преди 2 години
Както казват в ГЕРБ:"Работа, работа, работа!"Как инак се пълнят чекмеджетата?
35
0
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Всичко е виртуално,като криптовалута,овце,политици- "държавници",уж комунисти- капиталисти,уж вино- вода,боя,аромати и алкохол.Уж сирене- без мляко.Уж бизнесмени- мафиоти.Уж демокрация- парите в комунистите.Уж правораздаване-няма следприватизационен контрол и така до утре....
34
1
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Е нали продаваха агнета по арабските държави, сигурно още изнасят хората на боко, отделно бая се заклаха за празниците, някъде мернах число 500 К, но не може да вярваш на нищо от медиите, особено тази ахаххах, шампион по фейк новини.
33
2
 
19
 
! Отговори
Ganjo преди 2 години
Овце да искаш в България...
32
4
 
26
 
! Отговори
Винету преди 2 години
Боко като ви казваше да станете овчари вие не вервахте...а сега одете пеш! Капка по капка вир...кюлче по кюлче ТикваПремиер!