Мними фермери прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия?

БАБХ твърди, че има динамика на броя на животните, а не виртуални
Обновена: 8 май 2021 12:28 | 8 май 2021 12:03, Камелия Цветанова
135
Мними фермери прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия?
Снимка: Pixabay

Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално. Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

Още по темата

Един милион и 276 хиляди са преброените овце в стопанствата у нас. Един милион и 476 хиляди са овцете, които са вписани в електронната система "Векис" на ветеринарните власти, казва Симеон Караколев.

"Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните "виртуални овце", за които ние алармираме вече две години, че това са виртуални животни" - виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно", обясни той.

Какво трябва да се направи според бранша.

"Пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи".

Към месец април 2021 година в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС са регистрирани общо над 1, 476 млн. броя овце, кочове и идентифицираните им млади приплоди (агнета на възраст под 12 месеца),  съобщиха от БАБХ.

Съгласно предварителните данни от преброяването на земеделските стопанства, извършено в периода 1 септември – 18 декември 2020 г. в страната са се отглеждали 1, 277 млн. овце.

В периода след преброяването до април 2021 година се проведе агнилната кампания или обичайното време, в което овцете раждат нови малки. Нормално е да се появи разлика между броя на животните към декември 2020 година и април 2021 година. Броят се живи животни, динамиката в числата е очаквана, допълват от БАБХ.

В същото време Интегрираната информационна система - ВетИС не е единствената база, на която животновъдите получават субсидии.

Справката, която Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършва в нея е само част от проверките по отношение на стопанствата, заявили животни, за които да получат субсидии. Фонд „Земеделие“ извършва допълнителни собствени проверки в животновъдните обекти.

В тази връзка, за последната кампания през 2020 година субсидия от ДФЗ са получили общо 1,115 млн. овце и кози, заедно.

ВетИС е информационна система, в която стопаните имат задължението да регистрират животните си, с цел да се гарантира здравният статус на животните, изпълнението на националната профилактична програма и коректното извършване на движението на животните извън обекта, в който са регистрирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: овцесубсидии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
19
 
! Отговори
асд преди 2 години
напишете в гоглето евросубсидии и във всеки 9 от 10 резултата се съдържат думите далавери и кражби .
30
1
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ПИСАНО Е : ДОМЪТ МИ ЩЕ СЕ НАРЕЧЕ МОЛИТВЕН ДОМ А ВИЕ ГИ ПРЕВЪРНАХТЕ В РАЗБОЙНИЧЕСКИ ВЕРТЕП. МАТЕЯ 21: 13
29
0
 
24
 
! Отговори
защо преди 2 години
"Ние нямаме спрян проект и всички пари усвоихме"Помните ли?
28
3
 
8
 
! Отговори
Бай Ганя преди 2 години
До БЪЛГАРИТЕБългари не е раса .А народ който е е роден на една и съща територия и говори един и същ език.
27
0
 
13
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Ром.Ром е като батко му, Тиквата.
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е АЙтитата да започнат да ядът айти храна.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберски спонсори
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз затова и така, виртуално, си изпълнявам гражданския дълг към виртуалната ми Родина!
23
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агенцията мълчи. Прокуратурата също. Само медиите и Мая се борят.Каква идилия! А проблема не е че парите са влезнали чрез измама, а че не са влезнали в кръга на който е представител пчеличката. И на медиите има кой да плаща, щото и техните собственици ги погнаха от спец съда.Та на кой му пука за 1000 овце, когато цял народ ни правят на маймуни, боричкайки се кои олигарси да водят държавата.Аз съм зад държавниците, а бизнеса да си знае мястото. В услуга на държавата.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Да има такъв народ герберски .
21
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията е в душата на Андрешко.Българите сте гадни крадци в душите си независимо от пол, образование и занятие.Българи, които правят нещо за благото на род и Родина са изключение.
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия май са подарявали кюлчета злато на когото трябва.
19
0
 
18
 
! Отговори
Кау-ф-ланд преди 2 години
бе обявил, че за празниците 01-06.05.2021 г. ще осигури доволно количество от агнешко за овцете, дето само в хипермаркет, хранителен не могат да се заразят от ковида!Да, ама не,Това важеше само за ранобудните овце и овни, а за шилетата нищо не остана.Апотеоз, бе Гергьовден, когато сработи вица:-Имате ли няма?-Колко килограма?Сега се изясни, че фукнята на К.. е била с предизвестен край.Няма, защото не съществува или е изнесено за арабите.Ние си хрупкаме месо от чужбина-от военновременните им запаси.В Далаверистан всичко е възможно!!!
18
3
 
27
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 2 години
Броили са и овцете от Майнкрафт... Герберите са за тотално разследване.
17
1
 
16
 
! Отговори
МНИМ фермер преди 2 години
Щом има виртуални ПАРИ, защо да няма и виртуални ЖИВОТНИ?
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банкянският поне можа да управлява животните така, че да не се самоизядат.Българските бизнесмени в огромната си част са ВАРВАРИ.Тях не ги интересува дали бизнесът им ще се развива е България, дали ще наемат българи за работници,ИНТЕРЕСУВА ГИ САМО ПЕЧАЛБАТА ЗА ФАМИЛИЯТА.
15
1
 
25
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ВНУЦИ НА АКТИВНИ БОРЦИ ОСВЕН ДА СЕ ПРЪКНАТ АКТИВНИ КРАДЦИ
14
1
 
19
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Сериозно ли ?Аз знам едни пък от черешови градини. Дървета има но череши не.Забили са хиляди съчки като ги наблюдават от сателита да иметират дейност.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко? Нее?Долни инсинуации са това.
12
2
 
12
 
! Отговори
Румен селянина преди 2 години
Истината е МИНИСТЕРСТВОТО ОБИЧА ДА СА ВИРТУАЛНО. Защото ВЗИМА повече субсидии от ЕС. После си ги разпределя на наши хора.Корупцията е в инстуцията. Тя обоча виртуалното не РЕАЛНОТО. Кмета на село знае но си трае!